«Ρετούς» στο όνομα για επανεκκίνηση του ΣΥΡΙΖΑ

«Ρετούς» στο όνομα για επανεκκίνηση του ΣΥΡΙΖΑ

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Mε συγκεκριμένα βήματα που θα επιχειρήσουν να αλλάξουν «από κάτω προς τα πάνω» το κόμμα, σχεδιάζει τον «νέο ΣΥΡΙΖΑ» ο Αλέξης Τσίπρας. Ενδεικτικό των προθέσεών του είναι πως στην τελευταία Πολιτική Γραμματεία, ο τέως πρωθυπουργός σε μία αποστροφή του είπε πως «δεν θα κάνουμε απλά διεύρυνση», εννοώντας ότι θα είναι κάτι παραπάνω.

Πώς μεταφράζεται αυτό; Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ»,  ο πρόεδρος του κόμματος ετοιμάζει αλλαγές σε τρία στάδια: Πρώτον, άμεσα, την επόμενη εβδομάδα 27- 28 Σεπτεμβρίου,  κατά την οποία θα λάβει χώρα το φεστιβάλ της νεολαίας, θα υπάρξει νέα «Διακήρυξη». Ο στόχος είναι το φεστιβάλ νεολαίας να λάβει χαρακτηριστικά «κομματικής επανεκκίνησης», με τη λέξη «Διακήρυξη» να παραπέμπει ούτως ή άλλως στη δημιουργία κάτι καινούργιου. Το γεγονός, πάντως, ότι επιλέχθηκε μία κομματική εκδήλωση και δη της νεολαίας που διαθέτει έντονα αριστερά χαρακτηριστικά, κάνει πολλούς να κρατούν μικρό καλάθι στο κατά πόσον ήταν ιδανική επιλογή να σηματοδοτήσει «το νέο». Παρά ταύτα, κομματικές πηγές μιλούν για «νέο στίγμα».

Το δεύτερο βήμα είναι το νέο πρόγραμμα του κόμματος. Το ότι τέθηκε επικεφαλής ο Γιώργος Σταθάκης, ένας πολιτικός με εκ διαμέτρου αντίθετη λογική από τον «αψύ» συντοπίτη του Παύλο Πολάκη, δείχνει μία πρώτη διάθεση της ηγεσίας.

Το καταστατικό

Το τρίτο βήμα είναι το καταστατικό. Πρόκειται για ένα κρίσιμο κομμάτι του παζλ, που θα περιγράφει ποιος ουσιαστικά θα κρατά τα «κλειδιά» του κόμματος. Οι πρόσφατες αποφάσεις για εγγραφές νέων μελών μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας θα επιδιώξουν να «ανοίξουν» το κόμμα, κατά τη βούληση Τσίπρα, αλλά αυτό πρέπει να μετουσιωθεί στην πράξη σε συμμετοχή στις εσωκομματικές διαδικασίες. Στην πρόσφατη Πολιτική Γραμματεία ο Π. Σκουρλέτης ζήτησε από τον Αλ. Χαρίτση να διευκρινίσει πώς θα γίνεται η διαδικασία, κάτι που αποτυπώνει την επιφυλακτικότητα του «βαθέος κόμματος» έναντι των επικείμενων αλλαγών.

Ενδιαφέρον έχει το πώς θα επιλεγεί να γίνεται η εκλογή προέδρου, που παραμένει ακόμα ανοικτό να εκλέγεται από τη βάση. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός πως στο τραπέζι υπάρχει και η αλλαγή ονόματος. Το «ΣΥΡΙΖΑ» δεν πρόκειται βεβαίως να αλλάξει, καθώς κάτι τέτοιο θα συνεπαγόταν «ενοχή» για το παρελθόν του κόμματος. Αυτό που, ωστόσο, πρέπει να θεωρείται βέβαιο είναι πως θα πλαισιωθεί με κάτι νέο. Σήμερα έχουμε τον «ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία» με το δεύτερο σκέλος να είναι έτοιμο για τη λεγόμενη ενοποίηση, άρα να μην έχει λόγο ύπαρξης. Μία σκέψη που έχει συζητηθεί είναι το όνομα «ΣΥΡΙΖΑ – Πράσινη Αριστερά». Οι δύο λέξεις θεωρούνται ιδανικές, καθώς το «πράσινη», παρά το ότι αναφέρεται στην οικολογία, παραπέμπει ενστικτωδώς στο πράσινο του ΠΑΣΟΚ, ενώ το «Αριστερά» κρατάει τις «ρίζες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή