Ο πρωθυπουργός κοντά στην έδρα της UNICEF – Η Ελλάδα ακόμα χωρίς Εθνική Επιτροπή

Ο πρωθυπουργός κοντά στην έδρα της UNICEF – Η Ελλάδα ακόμα χωρίς Εθνική Επιτροπή

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βαριά και γεμάτη η ατζέντα του κ. Κυρ. Μητσοτάκη σε αυτό το ταξίδι του στη Νέα Υόρκη, για την 74η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Βεβαίως, μπορεί να είναι «η πρώτη του παρουσία σε τέτοιας εμβέλειας διεθνές φόρουμ με την ιδιότητα του πρωθυπουργού» – όπως σημειώνει στο ρεπορτάζ της «Κ» η Αριστοτελία Πελώνη, αλλά το πρόγραμμά του (συναντήσεις με ξένους ηγέτες, προσπάθεια προσέλκυσης επενδύσεων, ελληνοτουρκικά) δεν μοιάζει πολύ διαφορετικό με άλλων προέδρων ελληνικών κυβερνήσεων κατά το παρελθόν, παρά το γεγονός ότι στη νέα μεταμνημονιακή εποχή μοιάζει να έχει νέο «περιεχόμενο».

Ωστόσο, υπάρχει «κάτι» που μπορεί να κάνει τη διαφορά στην παρούσα συγκυρία: Είναι η  ανάληψη πρωτοβουλίας για να κλείσει άμεσα μια «μαύρη τρύπα» μείζονος ηθικού περιεχομένου για τη χώρα, που θα έχει και εξαιρετικά «πρακτικά» αποτελέσματα. Ο λόγος αφορά για μια πρωτοβουλία, εκεί στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, ώστε στο αμέσως προσεχές διάστημα -και όχι στο απώτερο μέλλον- να συγκροτηθεί και να επαναλειτουργήσει η Εθνική Επιτροπή της UNICEF στην Ελλάδα.

Ως γνωστόν, η κεντρική UNICEF, τον Απρίλιο του 2018, έλαβε την απόφαση να κλείσει την «Εθνική Επιτροπή» που λειτουργούσε στη χώρα μας. Είχε προηγηθεί η αποκάλυψη σειράς αθλιοτήτων εκ μέρους τμήματος των στελεχών: «Οικονομικές καταστάσεις που δεν ήταν πραγματικές, πολύ υψηλές και αδικαιολόγητες δαπάνες, χρήση της ίδιας ελεγκτικής εταιρείας για εξωτερικό και εσωτερικό έλεγχο, προσωπικά έξοδα μεμονωμένων στελεχών ύψους πολλών χιλιάδων ευρώ, κ.ά.», διαβάζουμε στο ρεπορτάζ της Λίνας Γιάνναρου («Κ», 24/4/2018) ότι ανέδειξαν οι έλεγχοι που διεξήχθησαν.

«Η UNICEF προέβει σε διακοπή της συμφωνίας της με την πρώην Εθνική Επιτροπή της στην Ελλάδα, μετά από διεξαγωγή δύο διαδοχικών ελέγχων από ανεξάρτητους φορείς οι οποίοι αποκάλυψαν διοικητικές δυσλειτουργίες και ανέδειξαν μη βιώσιμες συστημικές παραλείψεις», σημειωνόταν στην ανακοίνωση της UNICEF, για να σημειωθεί λίγο μετά: «Διεργασίες έχουν ήδη ξεκινήσει προς την κατεύθυνση καθορισμού μιας νέας Εθνικής Επιτροπής στην Ελλάδα, ώστε η UNICEF να συνεχίσει με υπερηφάνεια το έργο της για τα παιδιά σε όλο τον κόσμο».

Εκτοτε, ωστόσο, ουδέν νέο υπήρξε: έχουν περάσει 17 μήνες και δεν έχουμε πληροφορηθεί ούτε για την πορεία της δικαστικής έρευνας, ούτε για το ποιοί ευθύνονται για το ανήθικο σκάνδαλο -καθώς φαίνεται ότι συνδρομές ή και δωρεές που είχαν στόχο την παροχή ζωτικής βοήθειας σε παιδιά, αποτέλεσαν πηγή προσωπικού πλουτισμού για κάποιους-, ούτε όμως και για την προοπτική επαναλειτουργίας μιας τέτοιας Επιτροπής στη χώρα μας.

Η Ελλάδα εξακολουθεί να παραμένει εκτεθειμένη σε αυτό το προφανούς σημασίας και συμβολισμού θέμα. «Κάποιες ζωές παιδιών θα μπορούσαν να είχαν σωθεί ή κάποια παιδιά θα είχαν γλιτώσει τον υποσιτισμό από ένα γεύμα», σημειώνει σε συνέντευξή της στην Λίνα Γιάνναρου (4/2/2019) η τελευταία πρόεδρος της πρώην «Εθνικής Επιτροπής» Σοφία Τζιτζίκου, αναφερόμενη στα χρήματα που χάθηκαν τότε σε κάποιες τσέπες.

Κάποιες ζωές παιδιών μπορούν να σωθούν ή κάποια παιδιά να γλυτώσουν τον υποσιτισμό από ένα γεύμα, αν συγκροτηθεί το συντομότερο δυνατόν μια Εθνική Επιτροπή με άξια στελέχη και σωστή και διαφανή λειτουργία. Είναι ευθύνη και της ηγεσίας της UNICEF στην Ν.Υ., αλλά και της ελληνικής κυβέρνησης. Και ακριβώς «εδώ» είναι η ιστορική ευκαιρία για τον πρωθυπουργό, σε αυτό το ταξίδι του: να θέσει το θέμα, είτε κατά τις επαφές του στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, είτε στα κεντρικά της UNICEF, λίγο πιο μακριά από εκεί, σε μια έκτακτη, εκτός προγράμματος επίσκεψη-«αστραπή».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή