Σε θέσεις μάχης τα στρατόπεδα στον ΣΥΡΙΖΑ

Σε θέσεις μάχης τα στρατόπεδα στον ΣΥΡΙΖΑ

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντονη εσωκομματική κινητικότητα παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στον ΣΥΡΙΖΑ ενόψει της πιο κρίσιμης, μέχρι τώρα, συνεδρίασης της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής την ερχόμενη Παρασκευή και το Σάββατο. Ουσιαστικά στη συνεδρίαση, όπου θα παρουσιαστεί και η διακήρυξη του κόμματος, θα πρέπει να αποφασιστεί και ο οδικός χάρτης ενόψει της συνέχειας, κάτι που μόνο απλό δεν είναι, αν αναλογιστεί κανείς πως όλα τα κομβικά ζητήματα για το μέλλον του κόμματος είναι ανοιχτά. Ενόψει λοιπόν της συνεδρίασης, οι διάφορες «φυλές» του κόμματος έχουν αρχίσει να παίρνουν «θέση μάχης», ώστε να κατοχυρώσουν ζωτικό εσωκομματικό χώρο.

Η πιο ενδιαφέρουσα κινητικότητα, σε παρασκηνιακό επίπεδο, καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες από μια πιο κεντρογενή ομάδα στελεχών, που θεωρεί πως το τελευταίο διάστημα η Κουμουνδούρου υποχωρεί στις λογικές της «αριστερής πτέρυγας», η οποία, έστω και αν δεν το λέει ευθέως, ουσιαστικά δεν θέλει να αλλάξει τίποτα στο κόμμα. Στο πλαίσιο αυτό, στόχος κριτικής, μετά τον Πάνο Σκουρλέτη, έχει γίνει και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Εντός του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν πολλά στελέχη που δεν θεωρούν τον τέως υπουργό Οικονομικών «υπεράνω κριτικής», σημειώνοντας πως ο κ. Τσακαλώτος έχει μια ιδιόμορφη ασυλία εντός και εκτός κόμματος. Σε κάθε περίπτωση, επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι και αν επικρατήσουν λογικές πως το κόμμα μπορεί «να μολυνθεί» από «ιούς» που στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν, τότε το εγχείρημα της διεύρυνσης θα αποβεί αποτυχημένο. Εχει ενδιαφέρον, πάντως, ότι ακόμα και η τάση των «κεντρογενών», δηλαδή αυτών που επιδιώκουν τις γενναίες τομές, όπως η εγγραφή μελών μέσω Διαδικτύου και η εκλογή προέδρου από τη βάση, δεν είναι ομοιογενής, καθώς εντός της συνυπάρχουν, για παράδειγμα, η Ρένα Δούρου και ο Νίκος Παππάς, που ο καθένας διατηρεί τη δική του αυτοτελή προσέγγιση. Η ηγετική ομάδα προς ώρας παρατηρεί τις ζυμώσεις που γίνονται «από κάτω», χωρίς να παίρνει σαφή θέση. Είναι βέβαιο, ωστόσο, ότι η ώρα των αποφάσεων έχει φτάσει και ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει να πάρει θέση για μια σειρά κρίσιμων ζητημάτων που θα διαμορφώσουν και το νέο πλαίσιο που θα κινηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ψήφος για απόδημο

Την ίδια ώρα, πρόταση νόμου, μέσω της οποίας αναγνωρίζεται η ανάγκη «ορισμού από ενιαίο (και όχι κομματικό) ψηφοδέλτιο έως πέντε βουλευτών απόδημου ελληνισμού», κατέθεσε χθες ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην αιτιολογική έκθεση σημειώνει πως πρέπει να είναι «κλειστή» η κοινοβουλευτική εκπροσώπηση των Ελλήνων του εξωτερικού, «χωρίς να ενσωματώνεται, δηλαδή, το αποτέλεσμα της σχετικής ψηφοφορίας στον γενικό οριστικό πίνακα των αποτελεσμάτων του εκλογικού σώματος εντός της ελληνικής επικράτειας».

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αιτιολογεί αυτή την επιλογή του επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, ότι είναι «ιδιαίτερα μεγάλος ο αριθμός των εκτός επικρατείας εκλογέων σε σύγκριση με το μέγεθος του συνολικού εκλογικού σώματος» και πως, αν και μπορούν να ενημερώνονται για τις εξελίξεις στη χώρα καταγωγής τους, «δεν υφίστανται οι ίδιοι άμεσα στην καθημερινότητά τους τις όποιες πολιτικές αποφάσεις», ενώ και επιπροσθέτως υπάρχει δυσκολία για τους υποψήφιους μικρότερων κομμάτων να έρθουν σε επαφή με τους εν λόγω εκλογείς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή