Αύξηση ηλεκτρονικών συναλλαγών για να κλείσει το κενό του 2020

Αύξηση ηλεκτρονικών συναλλαγών για να κλείσει το κενό του 2020

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις αποκλίσεις που υπάρχουν μεταξύ των δικών της εκτιμήσεων και αυτών των θεσμών όσον αφορά τα μεγέθη του προϋπολογισμού του 2020 θα επιχειρήσει να κλείσει η κυβέρνηση το προσεχές διάστημα, ενόψει της κατάθεσης του προσχεδίου του προϋπολογισμού στις 7 Οκτωβρίου.

Απώτερος στόχος είναι να κλείσει με επιτυχία η τέταρτη αξιολόγηση, με ένα θετικό ανακοινωθέν των θεσμών στα τέλη Νοεμβρίου, το οποίο θα επικυρώσει το Εurogroup της 4ης Δεκεμβρίου. Τότε, εξάλλου, αναμένεται να ληφθούν οι αποφάσεις και για τον τρόπο εγγραφής της επιστροφής των κερδών των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών (SMPs και ANFAs) στον προϋπολογισμό του 2020, κάτι που θα επιτρέψει να κλείσει όποιο κενό ενδεχομένως παραμείνει έως τότε. Προς το παρόν, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς που διεξάγονται στην Αθήνα, η κυβέρνηση συζητάει επιπλέον μέτρα για να καλυφθεί το δυνητικό κενό, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε πηγή του οικονομικού επιτελείου. Η ίδια πηγή διευκρίνισε ότι δεν θα είναι σαν τα γνώριμα από παλιά, μνημονιακά «ισοδύναμα», δηλαδή νέοι φόροι ή περικοπές δαπανών, αλλά διαρθρωτικού χαρακτήρα, όπως η αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Μάλιστα, διευκρίνισε ότι κανένας δεν έθεσε εκ νέου θέμα μείωσης του αφορολογήτου ή των συντάξεων, μέτρα που έχουν καταργηθεί, αν και είναι προσφιλή στο ΔΝΤ και όχι μόνο. Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας είχε χθες νέα συνάντηση με τους επικεφαλής των θεσμών, ενώ σήμερα ολοκληρώνονται οι διαπραγματεύσεις και αποχωρούν οι Ευρωπαίοι δανειστές. Την Παρασκευή θα αποχωρήσει και το ΔΝΤ, που συζητάει στο πλαίσιο της δικής του αξιολόγησης του «άρθρου 4», όπως ονομάζεται.

Για τον προϋπολογισμό του 2020, σύμφωνα με πηγή του οικονομικού επιτελείου, οι συζητήσεις διεξάγονται σε τρία πεδία:

1. Το σενάριο βάσης, όπως λέγεται, δηλαδή χωρίς νέα μέτρα, αλλά με τις επιπτώσεις των μέτρων που έχουν ληφθεί, όπως οι 120 δόσεις και ο ΦΠΑ. Και στα δύο τελευταία υπάρχουν ακόμη ανοιχτά θέματα.

2. Τα μέτρα του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, τα οποία κατά την ελληνική πλευρά έχουν εκτιμώμενο κόστος 1 δισ. ευρώ περίπου.

3. Τα επιπλέον μέτρα για την κάλυψη δυνητικού κενού που θα υπάρξει, όπως οι προαναφερθείσες ηλεκτρονικές συναλλαγές.

«Δεκαπέντε ημέρες πριν από την κατάθεση του προσχεδίου, η διαφορά δεν είναι μεγάλη», σχολίασε η πηγή του οικονομικού επιτελείου αναφορικά με την πρόοδο των διαπραγματεύσεων. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να θεωρείται δεδομένη τόσο η εφαρμογή όλων των μέτρων φορολογικής ελάφρυνσης που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός όσο και η τήρηση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.

Για το 2019, πάντως, οι δύο πλευρές έχουν συγκλίνει στο ότι ο στόχος του 3,5% του ΑΕΠ θα επιτευχθεί.

Εκτός του προϋπολογισμού, προτεραιότητα δίνεται σε άλλα τρία μέτωπα προκειμένου να κλείσει με επιτυχία η διαπραγμάτευση: στις ληξιπρόθεσμες οφειλές, που παραμένουν ανεξόφλητες αν και θα έπρεπε να έχουν μηδενιστεί (το προσφιλές αίτημα του ΕSΜ), στις τράπεζες (ζήτημα ενδιαφέροντος της ΕΚΤ και του ΔΝΤ) και στις ιδιωτικοποιήσεις.

Οι χθεσινές επαφές κάλυψαν, επίσης, χρηματοπιστωτικά θέματα και ειδικότερα την ταχύτητα απονομής δικαιοσύνης, το ιδιωτικό χρέος και τα διάφορα υφιστάμενα σχήματα (υπάρχουν συνολικά 9 στην Ελλάδα!), το σχέδιο «Ηρακλής» για τα κόκκινα δάνεια και άλλες πρωτοβουλίες που σκοπεύει να πάρει η κυβέρνηση.

Κάλυψαν ακόμη θέματα υγείας (πρωτοβάθμια υγεία, clawback, προϋπολογισμός υγείας) και εργασιακά (πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, απονομή συντάξεων, λευκό μητρώο, μείωση ασφαλιστικών εισφορών από το β΄ εξάμηνο του 2020).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή