Ο Σημίτης κάλυψε τον Λαλιώτη

Ο Σημίτης κάλυψε τον Λαλιώτη

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρωθυπουργός όχι απλώς μόνον κάλυψε τον κ. K. Λαλιώτη, αλλά χθες στη Βουλή υιοθέτησε τις κατηγορίες του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ κατά του επιτίμου προέδρου της Ν.Δ. κ. Κων. Μητσοτάκη για ύπαρξη τροφοδότη λογαριασμού υπεράκτιας λιβεριανής εταιρείας, δίνοντας νέα διάσταση στην αντιπαράθεση των δύο μεγάλων κομμάτων.

Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτού της Ν.Δ. κ. Εμ. Κεφαλογιάννη για την ανάγκη ενδελεχούς ελέγχου μέχρι και αποκλεισμού υπεράκτιων (off shore) εταιρειών που συναλλάσσονται με το Δημόσιο και τα ΜΜΕ, ο πρωθυπουργός κράτησε το «πολιτικό πλήγμα» για το τέλος της δευτερολογίας του: «Επειδή θέλετε να δημιουργήσετε εντυπώσεις, θέλουμε να μας ενημερώσετε, γιατί κάποτε στη Νέα Δημοκρατία κάνατε μια λιβεριανή εταιρεία για να εισπράττει χρηματοδοτήσεις για το κόμμα. Θα ξέραμε τι θέλατε να αποφύγετε και θα μαθαίναμε και από σας και τι πετύχατε με αυτό».

«Κρύβεστε πίσω από τον κ. Λαλιώτη», απάντησε εκτός μικροφώνου ο κ. Εμμ. Κεφαλογιάννης, αλλά η επίσημη απάντηση στον κ. Σημίτη ήρθε από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Ν.Δ. κ. Π. Παυλόπουλο: «Στον τεκμηριωμένο κοινοβουλευτικό έλεγχο της Ν.Δ. ο κ. Σημίτης απάντησε επιλέγοντας την οδό της πολιτικής λασπολογίας. Εδειξε, έτσι, ποιος ήταν πράγματι ο εκσυγχρονισμός του, καθώς και ποιος κρύβεται, ουσιαστικά, πίσω από την επιχείρηση λάσπης κατά της Ν.Δ. σε εκτέλεση της συμφωνίας των Δολιανών.

Η τροπολογία

Από την πλευρά του ο κ. Κεφαλογιάννης υπενθύμισε ότι προ έτους απορρίφθηκε από την κυβέρνηση τροπολογία του για τον έλεγχο μέχρι τελικού φυσικού προσώπου των εταιρειών αυτών, ενώ κατήγγειλε ότι κανένας έλεγχος δεν γίνεται από την κυβέρνηση. Χαρακτήρισε ανεπαρκές το θεσμικό πλαίσιο, ενώ επανέλαβε την καταγγελία για την ύπαρξη της Wing Top, υπεράκτιας εταιρείας στην Κύπρο (κατέθεσε τη διεύθυνση και τον αριθμό μητρώου της) η οποία, όπως υποστήριξε, ρυθμίζει προσυμφωνημένες φωτογραφικές προσφορές στις δημοπρασίες δημοσίων έργων στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα το Δημόσιο να πληρώνει διπλά και τριπλά από τα διεθνώς ισχύοντα.

Βάλλοντας και πάλι κατά του κ. Λαλιώτη, κατήγγειλε, καταθέτοντας στη Βουλή συγκεκριμένες συμβάσεις των υπουργείων ΠΕΔΩΔΕ και Εθνικής Αμύνης, ότι ο μαθηματικός τύπος του πρώην υπουργού που «βγάζει» τον μειοδότη στους διαγωνισμούς των έργων καταστρατηγείται «και εξασφαλίζει στημένους διαγωνισμούς». «Θα στείλετε τα όργανα προς έλεγχο της συγκεκριμένης εταιρείας στην Κύπρο; Θα ζητήσετε δικαστική συνδρομή.

«Δεν κατάλαβα τους ισχυρισμούς σας για μια εταιρεία στην Κύπρο, ως να είναι η Ελλάδα αρμόδια για το τι συμβαίνει στην Κύπρο», ανταπάντησε ο πρωθυπουργός, επαναλαμβάνοντας ότι ο έλεγχος μέχρι τελευταίου φυσικού προσώπου καταλαμβάνει και τις υπεράκτιες εταιρείες στη νομοθεσία για τα ΜΜΕ, τις κρατικές προμήθειες, ενώ οι χρηματιστηριακές συναλλαγές ελέγχονται σε επίπεδο ατόμου.

Απέρριψε δε τις κατηγορίες «για παιχνίδια εργολάβων», λέγοντας ότι δεν προκύπτει κάτι τέτοιο από τα ποσοστά εκπτώσεων που επιτυγχάνονται στα έργα. Τέλος, στην κατηγορία ότι η Διεθνής Διαφάνεια κατέταξε τη χώρα μας στην 42η από την 35η θέση που βρισκόταν στην κλίμακα παγκόσμιας διαφθοράς, είπε ότι πρόκειται για «υποκειμενικές εντυπώσεις διαφόρων αντιπροσώπων της».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή