Πρώτα πυρά στη Βουλή ενόψει αναθεώρησης

Πρώτα πυρά στη Βουλή ενόψει αναθεώρησης

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η διαβεβαίωση απ’ όλες τις πλευρές του πολιτικού φάσματος ότι προσβλέπουν στη διαμόρφωση περιβάλλοντος συναίνεσης επί των προωθούμενων αλλαγών στον καταστατικό χάρτη της χώρας, φαίνεται να απέχει πολύ από το να εκφραστεί και στην πράξη, ειδικώς στα σημεία «αγκάθια» της συνταγματικής αναθεώρησης, όπως τουλάχιστον κατέδειξε η χθεσινή πρώτη επί της ουσίας συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Οι διαφορές, κυρίως ανάμεσα στη Ν.Δ. και στον ΣΥΡΙΖΑ, που είχαν εκφραστεί κατά την προηγούμενη πολιτική περίοδο, επανεμφανίστηκαν ειδικώς στα ακόλουθα τρία ζητήματα: Πρώτον, ως προς το εάν η παρούσα Βουλή «δεσμεύεται» για το περιεχόμενο των αλλαγών από τις κατευθύνσεις της προτείνουσας. Δεύτερον, για το εύρος της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας που θα απαιτείται για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Τρίτον, για το ζήτημα της αλλαγής της «ασφαλιστικής δικλίδας» αναφορικά με την εφαρμογή του εκλογικού νόμου από τις αμέσως επόμενες εκλογές.

Η κυβερνώσα πλειοψηφία και το ΚΙΝΑΛ φάνηκε να συμφωνούν στη θέση ότι η προτείνουσα δεν δεσμεύει τη σημερινή, αναθεωρητική Βουλή για το περιεχόμενο των αλλαγών, με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να εμμένει στην περί του αντιθέτου άποψη, την οποία εξέφραζε και ως πλειοψηφία στην προηγούμενη Βουλή. Την ίδια στιγμή, ο ΣΥΡΙΖΑ και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης κάλεσαν εκ νέου τη Ν.Δ. να κάνει γνωστές τις προτάσεις της επί των αναθεωρητέων διατάξεων, ενώ τα δύο νέα κόμματα της Βουλής, που δεν συμμετείχαν στην προηγούμενη Βουλή, μεταξύ άλλων προέβαλαν αφενός την ανάγκη να προβλεφθεί ενεργότερη συμμετοχή του πολίτη στη λήψη αποφάσεων (Ελληνική Λύση) και αφετέρου οι αλλαγές να έχουν προοδευτικό χαρακτήρα (ΜέΡΑ25).

«Πρέπει να προχωρήσουμε σε μια διαλεκτική διαδικασία υπέρβασης των διαφωνιών για να καταλήξουμε σε κοινούς τόπους», σημείωσε στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο κ. Κ. Τζαβάρας, ενώ ήταν και ο πρώτος ο οποίος στη χθεσινή συνεδρίαση έκανε λόγο για χαμένη ευκαιρία, εξαιτίας της άρνησης της προηγούμενης πλειοψηφίας ΣΥΡΙΖΑ να συμφωνήσει σε μεγαλύτερου εύρους αλλαγές, όπως επί του άρθρου 16 για τα μη κρατικά πανεπιστήμια.

Πραγματοποιώντας ένα βήμα περισσότερο, με ανάλογο σκεπτικό, ο κ. Ανδρ. Λοβέρδος (ΚΙΝΑΛ) εξέφρασε την άποψη ότι θα ήταν προτιμότερο να μην ολοκληρωθεί η εν εξελίξει αναθεωρητική διαδικασία ώστε να ξεκινήσει νέα από την αρχή.

Οι αντιπολιτευτικοί τόνοι ανέβηκαν στην αίθουσα όταν τον λόγο έλαβε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Κατρούγκαλος, ειδικά όταν αναφέρθηκε στο θέμα του εκλογικού νόμου και στη διάταξη σχετικά με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας: «Δεν πρέπει να δούμε τη διαδικασία ως παίγνιο», είπε μεταξύ άλλων για να συνεχίσει: «Εχει ακουστεί η άποψη ότι θα μπορούσαμε να αναθεωρήσουμε την ελάχιστη πλειοψηφία του εκλογικού νόμου για να ισχύσει από την επόμενη Βουλή. Αυτό δεν μπορεί καν να συζητιέται χωρίς κανείς να βάλει βόμβα στα θεμέλια της διαδικασίας». Επίσης σημείωσε ότι δεν μπορεί να είναι ρυθμιστής του πολιτεύματος ένας Πρόεδρος που θα είναι δυνατόν να εκλέγεται με 151 ψήφους. Σε υψηλούς τόνους κινήθηκε στην τοποθέτησή του και ο κ. Δημ. Τζανακόπουλος.

Η Ν.Δ. πρέπει να ξεκαθαρίσει τις θέσεις της, τι θα κάνει με τον εκλογικό νόμο και με την ψήφο των αποδήμων, ανέφερε, μεταξύ άλλων, εκ μέρους του ΚΚΕ ο κ. Ι. Γκιόκας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή