«Πόθεν έσχες» χωρίς έλεγχο

3' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανέλεγκτες από το αρμόδιο σώμα των ορκωτών λογιστών είναι οι από χθες αναρτημένες στην ιστοσελίδα του Κοινοβουλίου δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης τριών ετών, μελών του πολιτικού προσωπικού της χώρας, που είναι υπόχρεοι εκ του νόμου. Η έλλειψη ελέγχου, ως νέο στοιχείο, έρχεται φέτος να προστεθεί στα διαχρονικά αρνητικά στοιχεία της σχετικής διαδικασίας, μεταξύ των οποίων η απουσία επίσημης και σε βάθος ενημέρωσης αναφορικά με τις κατά καιρούς περιπτώσεις παραβιάσεων του νόμου, καθώς και η μη δημοσίευση των αρχικών δηλώσεων «πόθεν έσχες» – των δηλώσεων τις οποίες έκαναν δηλαδή οι υπόχρεοι κατά την πρώτη εκλογή τους, προκειμένου να διαπιστωθεί η θετική ή αρνητική επίπτωση στα οικονομικά τους, κατά τη διάρκεια της ενασχόλησής τους με την πολιτική.

Αρμοδίως αιτιολογήθηκε αυτή η τελευταία έλλειψη ελέγχου από το γεγονός ότι συγκεντρώθηκε μεγάλος όγκος δηλώσεων (αφορούν την τριετία χρήσης 2015, 2016 και 2017) που έπρεπε άμεσα να δοθεί στη δημοσιότητα. Σημειώνεται ότι συγκεντρώθηκε τόσο μεγάλος αριθμός δηλώσεων καθώς η ετήσια διαδικασία συναντούσε εμπόδια για την ολοκλήρωσή της έπειτα από αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικές με προσφυγές που γίνονταν. Η προθεσμία για την υποβολή τους, τελικώς, ήταν η 30ή Απριλίου 2019 και βάσει του νόμου έπρεπε να δοθούν στη δημοσιότητα στα τέλη Ιουλίου. Οι εκλογές, ωστόσο, συνέβαλαν στο να υπάρξει και νέα καθυστέρηση. Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, το σύνολο των δηλώσεων που δημοσιοποιήθηκαν χθες είναι 2.659. Δηλώσεις «πόθεν έσχες» τριετίας δημοσιοποιήθηκαν και εντός του 2016: αρχικώς για μία χρονιά και έπειτα από μερικούς μήνες για άλλες δύο χρονιές. Τότε, ωστόσο, η δημοσιοποίηση συνοδευόταν τυπικά και από την ανακοίνωση ορισμένων «ευρημάτων» από ελέγχους που είχαν γίνει.

Αποκλίσεις

Στην παρούσα συγκυρία και εντός του προαναφερόμενου «θολού» περιβάλλοντος, καταγράφονται επιπροσθέτως ορισμένα στοιχεία που προκαλούν περισσότερα ερωτήματα παρά δίνουν απαντήσεις. Ενδεικτικά αναφέρεται πως άλλοι βουλευτές στις δηλώσεις τους καταγράφουν ως ετήσιο εισόδημα τόσο το ποσό της βουλευτικής αποζημίωσης που φορολογείται όσο και εκείνο που δεν φορολογείται, ενώ άλλοι μόνο το φορολογητέο. Εντοπίζεται, επίσης, περίπτωση –πρώην πλέον– μέλους της εθνικής αντιπροσωπείας το οποίο στην τελευταία δημοσιοποιηθείσα δήλωσή του (έτος 2018, χρήση 2017) αναφέρει τις μικροκαταθέσεις του, την κατοχή αυτοκινήτου, αλλά φαίνεται να έχει το απόλυτο κενό στη σελίδα με τα εισοδήματα.

Η προαναφερθείσα απόκλιση όσον αφορά τα δηλωθέντα εισοδήματα, είναι εμφανής στις δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών: βάσει της τελευταίας χρονολογικά δήλωσης, επί παραδείγματι, ο Δημ. Κουτσούμπας εμφανίζεται «πλουσιότερος» όλων των υπολοίπων: Ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ εμφανίζει για το οικονομικό έτος 2017 εισόδημα 72.000 ευρώ, ενώ για την ίδια χρονιά ο νυν πρωθυπουργός δηλώνει εισόδημα 41.000 ευρώ, ενώ και ο κ. Τσίπρας 33.000 ευρώ. Σημειώνεται επιπροσθέτως ότι, όπως υπενθυμίζεται από το ΚΚΕ, όπως όλοι και ο κ. Κουτσούμπας αμείβεται με μόλις 800 ευρώ μηνιαίως, με το σύνολο της βουλευτικής αποζημίωσης να κατατίθεται στο ταμείο της Κ.Ε. του Κόμματος.

Οπως σημειώθηκε, οι διαφορές φαίνεται να οφείλονται στον διαφορετικό τρόπο που οι λογιστές οι οποίοι ανέλαβαν τη συμπλήρωση των εντύπων, ερμήνευσαν τη σχετική νομοθεσία. Υπάρχουν ωστόσο και οι περιπτώσεις εκείνες (μία εξ αυτών η κυρία Ελισσάβετ Σκούφα) που με ιδιαιτέρως τυπικό τρόπο, όχι μόνο δηλώνουν και το «αφορολόγητο» μέρος του εισοδήματος, αλλά και καταγράφουν και τη σχετική αιτιολογία: «Ποσό βουλευτικής αποζημίωσης που δεν θεωρείται εισόδημα βάσει του Συντάγματος (επίδομα βιβλιοθήκης, έξοδα κίνησης, επίδομα οργάνωσης γραφείου, ταχυδρομική ατέλεια)».

Με την επιφύλαξη των ατελειών που εντοπίστηκαν, πέραν των προαναφερομένων πολιτικών αρχηγών, σημειώνεται ότι η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φωτεινή Γεννηματά δηλώνει εισοδήματα το 2018 ύψους 69.000 ευρώ, ο Στ. Θεοδωράκης για την ίδια χρονιά 66.000 ευρώ, και ο Β. Λεβέντης 90.000 ευρώ. Πέραν τούτων, ξεχώρισε επίσης η περίπτωση του πρώην υπουργού Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη, καθώς εμφανίζει αυξανόμενα εισοδήματα μετά την αποχώρησή του από την κυβέρνηση: Στη δήλωση χρήσης 2016 δηλώνει εισόδημα 316.000 ευρώ και ένα έτος αργότερα 458.000 ευρώ. Το 2015 δήλωσε 117.000 από επιχειρηματική δραστηριότητα και 28.000 από μισθωτές υπηρεσίες. Με χρέος άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ –από δάνεια και φόρους– εμφανίζεται ο τέως υπουργός Τέρενς Κουίκ, και με δάνεια άνω των 600.000 οι Ελενα Κουντουρά, Μαρία Σπυράκη και Αδ. Γεωργιάδης. Επίσης, με 252.000 ευρώ εισόδημα, ένα εκατομμύριο καταθέσεις μαζί με τη σύζυγό του και επενδύσεις ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημ. Παπαδημούλης το 2018, ενώ η κυρία Κωνσταντίνα Κούνεβα εμφανίζεται να αγοράζει δύο οικόπεδα στο Βέλγιο συνολικού τιμήματος 300.000 ευρώ.

Σημειώνεται, τέλος, ότι σύμφωνα με πληροφορίες θα δρομολογηθούν άμεσα οι διαδικασίες ελέγχου: ο πρόεδρος της Επιτροπής Αθ. Μπούρας φέρεται να δρομολογεί από σήμερα κιόλας τις σχετικές διαδικασίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή