Βαρύ «κατηγορώ» κατά Παπαγγελόπουλου

Βαρύ «κατηγορώ» κατά Παπαγγελόπουλου

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για τη σύσταση ειδικής Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης για τυχόν αδικήματα που βαρύνουν τον τέως αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και τα οποία έχουν τελεστεί κατά την άσκηση των καθηκόντων του, καθώς χθες κατατέθηκε στη Βουλή η σχετική πρόταση της Ν.Δ. που φέρει τις υπογραφές 30 βουλευτών της. Τα υπό διερεύνηση αδικήματα σύμφωνα με την εισήγηση της Ν.Δ. είναι: Ηθική αυτουργία σε κατάχρηση εξουσίας κατά φυσική αυτουργία και άμεση συνέργεια δικαστικών λειτουργών (κακούργημα που επισείει ποινή έως 10 χρόνια), παράβαση καθήκοντος και ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος, πρόκληση και προσφορά για την τέλεση εγκλήματος και ηθική αυτουργία σε ψευδορκία μάρτυρος (πλημμελήματα που επισείουν ποινές έως 3 έτη).

Η πρόταση αναφέρει με βάση τον διαβιβασθέντα στη Βουλή φάκελο ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος, χαρακτηριζόμενος όπως αναφέρεται στη δικογραφία «Ρασπούτιν», από την ανάληψη των καθηκόντων του «με διαρκείς παρεμβάσεις του επιχειρούσε συστηματικά να ασκήσει αθέμιτη επιρροή στη λειτουργία της Δικαιοσύνης κατά την ανακριτική διαδικασία διάφορων υποθέσεων με σκοπό την στοχοποίηση και εξόντωση πολιτικών αντιπάλων της προηγούμενης κυβέρνησης». Η συγκεκριμένη αναφορά δεν είναι τυχαία. Τα επίμαχα στοιχεία καταθέσεων του φακέλου υπερβαίνουν την υπόθεση της Novartis. Από το κείμενο της πρότασης είναι σαφές ότι η κυβερνητική πλειοψηφία δεν μένει μόνο στα περί «σκευωρίας» και στους χειρισμούς που επιλέχθηκαν, καθώς πίσω από τις γραμμές υπονοείται ότι υπάρχει οσμή παραδικαστικού σκανδάλου και παρεμβάσεων στη Δικαιοσύνη που ξεπερνά τη συγκεκριμένη υπόθεση και αγγίζει τους θεσμούς. Εξάλλου, στην πρόταση υπάρχει ειδική αναφορά και στην «προστασία που φέρεται να παρείχε (σ.σ. ο κ. Παπαγγελόπουλος) σε εισαγγελικούς λειτουργούς, καλύπτοντας παραλείψεις και εσκεμμένες ενέργειές τους». 

Παρότι το όνομα του Αλέξη Τσίπρα δεν συμπεριλαμβάνεται στην πρόταση, είναι σαφές ότι η πρόταση και η σχετική συζήτηση θα προκαλέσουν αντιπαράθεση κορυφής με τον ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, η κυρίαρχη εκτίμηση είναι ότι ο φάκελος δεν θα επιστραφεί στη Δικαιοσύνη – καθώς τα φερόμενα αδικήματα τελέστηκαν κατά την άσκηση και όχι επ’ ευκαιρία των υπουργικών καθηκόντων– και ότι η Προκαταρκτική Επιτροπή θα αναλάβει κανονικά έργο. Η σχετική ανακοίνωση θα γίνει στην Ολομέλεια σήμερα και το κείμενο θα διανεμηθεί στα κόμματα. Στη συνέχεια, εντός 22 ημερών, θα πρέπει να προγραμματιστεί η συνεδρίαση της Ολομέλειας, η οποία θα αποφασίσει τη σύσταση Προανακριτικής – απαιτείται πλειοψηφία 151 βουλευτών. Η πρόταση της Ν.Δ. στοιχειοθετείται με βάση τις καταθέσεις των Αντώνη Σαμαρά, Δημήτρη Αβραμόπουλου, Ευάγγελου Βενιζέλου, Γιάννη Στουρνάρα, των εισαγγελικών λειτουργών Ελένης Ράικου και Ιωάννη Αγγελή και τη μήνυση του Ανδρέα Λοβέρδου, αλλά και σε δηλώσεις του κ. Παπαγγελόπουλου με κορυφαία το ότι «πρόκειται για το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή