Υπόθεση Novartis: Οι αναφορές για τον ρόλο του «Ρασπούτιν»

Υπόθεση Novartis: Οι αναφορές για τον ρόλο του «Ρασπούτιν»

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αποκαλυπτικά είναι τα αποσπάσματα καταθέσεων, στα οποία γίνεται εκτενής αναφορά στην εννεασέλιδη πρόταση της Ν.Δ., με κορυφαίο παράδειγμα αυτό της κατάθεσης της Ελένης Ράικου, καθώς ο Δημ. Παπαγγελόπουλος φέρεται να ζήτησε φορτικά από την τότε εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς να στείλει τη δικογραφία με πολιτικά πρόσωπα στη Βουλή και εκείνη του απάντησε ότι δεν έχει επαρκή στοιχεία.

«…Λίγες ημέρες αργότερα μου τηλεφώνησε και πάλι ο προαναφερόμενος αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, τη φωνή του οποίου αναγνωρίζω, λέγοντάς μου με επιτακτικό ύφος “ακόμη δεν έστειλες τη δικογραφία της Novartis στη Βουλή;” Του απάντησα ότι “υπουργέ, εγώ χωρίς στοιχεία δεν διώκω κανέναν”. Αυτός τότε μου είπε με θυμό “έχεις και παραέχεις. Στείλε την και για τα παρακάτω θα φροντίσουν άλλοι”. Oταν δε του είπα “δεν είμαι αυτής της σχολής” μου απάντησε “κάτσε τότε και θα δεις αν θα σου βγει σε καλό η σχολή σου” και πριν προλάβω να πω τίποτα διακόπηκε η σύνδεση». Σε άλλο σημείο της κατάθεσής της, η κ. Ράικου αναφέρει: «Κατάλαβα ότι πίσω από όλα αυτά (αναφέρεται στην προσπάθεια ηθικής εξόντωσης της μέσω δημοσιευμάτων) ήταν ο γνωστός “για τις ρασπουτίνικες μεθοδεύσεις του” αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, αφού ήταν και είναι γνωστή στην πλειοψηφία των δικαστικών λειτουργών, και όχι μόνο, η από πολλών ετών στενή σχέση του με την Ελένη Τουλουπάκη και ο τρόπος που λειτουργούσαν μεταξύ τους, όπως αναφέρεται και περιγράφεται άλλωστε και στις πολυσέλιδες αναφορές του εποπτεύοντος στην Εισαγγελία Εγκλημάτων Διαφθοράς Αντεισαγγελέα Αρείου Πάγου Ιωάννη Αγγελή.

Εξάλλου, ο ίδιος ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, επαιρόμενος για το πόσο καλά σχεδίαζε και μεθόδευε καταστάσεις που παγίδευαν οποιονδήποτε στεκόταν εμπόδιο στις θελήσεις του, αυτάρεσκα αυτοαποκαλούνταν ως “Ρασπούτιν” λέγοντας χαρακτηριστικά ότι όσοι με ξέρουν καλά έτσι με λένε. Γι’ αυτό εγώ τον αποκαλούσα έτσι όταν αναφερόμουν στο πρόσωπό του». Στην εισήγηση της Ν.Δ., αναφέρεται ακόμη φερόμενη ρήση του κ. Παπαγγελόπουλου σε δικαστική λειτουργό που χειρίστηκε την υπόθεση Novartis ότι «θα ασκήσουμε δίωξη, θα στείλουμε την υπόθεση στον ανακριτή και αυτός θα βρει την άκρη», καθώς, και όπως αναφέρεται, ότι «διαρκώς παρενέβαινε στο έργο της εκμεταλλευόμενος την πολιτική του ισχύ, υποδεικνύοντάς της πώς έπρεπε να διεκπεραιωθούν συγκεκριμένες κρίσιμες υποθέσεις».

«Στη δική μου περίπτωση ο στόχος ήταν η εκπαραθύρωσή μου από την Τράπεζα της Ελλάδος…», αναφέρει στην κατάθεσή του ο Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος αναφέρεται στη μαρτυρία του Νικόλαου Μανιαδάκη, που είχε συναντηθεί μαζί του στην ΤτΕ στις 20 Απριλίου του 2018 και του είχε πει ότι «του ασκήθηκαν ασφυκτικές πιέσεις από τους τρεις εισαγγελείς Διαφθοράς να καταθέσει ψευδώς εναντίον του Αντώνη Σαμαρά, του Ευάγγελου Βενιζέλου, του Aδ. Γεωργιάδη και εμού, που ήμουν υπουργός Οικονομικών την περίοδο εκείνη 2012-2014, και δη ότι χρηματιστήκαμε από τη Novartis για να κάνουμε παράνομες διευθετήσεις προς όφελος της εταιρείας. Συγκεκριμένα, του έλεγαν ότι δεν έχεις δηλώσει εισοδήματα και δεν θα ξαναδείς τα παιδιά σου. Του είπα τότε γιατί δεν βγαίνεις να μιλήσεις δημόσια γι’ αυτά που λες και μου απάντησε ότι φοβούμαι αντίποινα από την κυβέρνηση και τους εισαγγελείς Διαφθοράς και συγκεκριμένα θυμάμαι μου είπε ότι θα με απολύσουν από τη σχολή μου (Σχολή Δημόσιας Υγείας), όπου είναι καθηγητής…».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή