Μητσοτάκης: «Μια νέα αρχή με Αγκυρα»

Μητσοτάκης: «Μια νέα αρχή με Αγκυρα»

3' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μια συζήτηση εφ’ όλης της ύλης με τον πρέσβη Νίκολας Μπερνς στο Council on Foreign Relations, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέλυσε τις θέσεις του για τα μείζονα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής της χώρας.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Τζάρεντ Κούσνερ, σύμβουλο και γαμπρό του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης ανέπτυξε τις ελληνικές θέσεις για τις εξελίξεις σε περιφερειακό επίπεδο, ενώ μεγάλο μέρος της συζήτησης επικεντρώθηκε σε βασικούς τομείς των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, όπως οικονομική και αμυντική συνεργασία, ενώ έμφαση δόθηκε και στην πράσινη οικονομία.

Απευθυνόμενος στο Council on Foreign Relations o πρωθυπουργός ανέφερε πως η κυβέρνησή του θέλει να κάνει μια νέα αρχή με την Τουρκία, χωρίς να παραβλέπει ότι φέρεται επιθετικά στην Ανατολική Μεσόγειο και παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου. Οπως σημείωσε, τόνισε στον Τούρκο πρόεδρο, στη συνάντηση που είχαν προχθές, ότι θα είναι προς το συμφέρον των δύο χωρών αν στις διμερείς σχέσεις «προχωρήσουμε προς τη σωστή κατεύθυνση – και το προσφυγικό θα είναι κρίσιμο» γι’ αυτό – όπως άλλωστε και η μείωση της επιθετικότητας στην Κύπρο και στο Αιγαίο. Σε σχέση με το προσφυγικό, είπε πως «είναι ξεκάθαρο ότι θα χρειαστούμε μια νέα συνεννόηση με την Τουρκία, θα πρέπει να δεσμευθεί ότι θα διατηρήσει τη συμφωνία με την Ε.Ε. για τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών και η Ε.Ε. να αναγνωρίσει ότι φιλοξενεί εκατομμύρια πρόσφυγες και να της διαθέσει περαιτέρω οικονομική βοήθεια», καθώς αυτή λήγει το 2019. Παράλληλα, ζήτησε περισσότερη αλληλεγγύη εντός της Ε.Ε., καθώς όπως είπε χαρακτηριστικά, «δεν μπορώ να αποδεχθώ ότι κάποιες ευρωπαϊκές χώρες έχουν όλα τα οφέλη της συμφωνίας του Σένγκεν χωρίς να μοιράζονται καμία από τις υποχρεώσεις».

Σε ερώτηση του πρώην διαπραγματευτή των Ηνωμένων Εθνών Μάθιου Νίμιτς για τις προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού τα επόμενα χρόνια, ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε ότι θα είναι μια δύσκολη συζήτηση. Οπως εξήγησε, η Τουρκία θέλει να ξεκινήσει τη διαπραγμάτευση με όλες τις επιλογές στο τραπέζι, ενώ η Ελλάδα και η Κύπρος εστιάζουν στη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία – στην οποία εκτίμησε ότι πρέπει να επιμείνει η διεθνής κοινότητα. Θεωρεί πως η Τουρκία αισθάνεται απομονωμένη από τις επιτυχείς τριμερείς συνεργασίες στην περιοχή, αλλά «αντί να υπερηφανεύεται για την απομόνωσή της, θα πρέπει να είναι πιο δημιουργική, και δυστυχώς οι δηλώσεις που κάνουν οι Τούρκοι αξιωματούχοι δεν είναι δημιουργικές».

Ερωτώμενος για τις ενστάσεις του κόμματός του στη συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι οφείλονται στη «μακεδονική» ονομασία της εθνικότητας και της γλώσσας και επανέλαβε ότι θα σεβαστεί τη συμφωνία. Ανέφερε, επίσης, ότι η Ελλάδα τάσσεται υπέρ της ταυτόχρονης ενταξιακής πορείας της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας στην Ε.Ε., ωστόσο πρόσθεσε πως διεμήνυσε στον Αλβανό ομόλογό του Εντι Ράμα ότι προϋπόθεση για το πράσινο φως της Ελλάδας είναι το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού για την ελληνική μειονότητα της Αλβανίας. Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον παρευρισκόμενο πρώην υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου για τη συνεισφορά του σε μια δύσκολη περίοδο για την Ελλάδα, τονίζοντας ότι ο ρόλος του ήταν πολύτιμος στις διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους το 2015. Εκτίμησε ακόμη ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει πλέον παράδειγμα υψηλών ρυθμών ανάπτυξης και αποδόσεων, την ώρα που οι άλλες χώρες της Ευρωζώνης επιβραδύνουν και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «θα επιτύχει εκεί όπου οι άλλοι απέτυχαν», στην επίτευξη διατηρήσιμης ανάπτυξης.

Συνάντηση με Γκουτέρες

Το Κυπριακό κυριάρχησε στις χθεσινές επαφές του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη, στον απόηχο της συνάντησης που είχε την Τρίτη με τον Ταγίπ Ερντογάν, καθώς ο πρωθυπουργός συναντήθηκε τόσο με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες όσο και με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. Μετά τη συνάντησή του με τον κ. Γκουτέρες, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε τη στήριξη της Ελλάδας στα «δίκαια αιτήματα της ελληνοκυπριακής κοινότητας για να βρεθεί επιτέλους μια δίκαιη και βιώσιμη λύση σε αυτό το χρόνιο πρόβλημα το οποίο ταλανίζει τον ελληνισμό εδώ και 45 χρόνια». Στο ραντεβού που είχε αργότερα με τον κ. Αναστασιάδη, προκειμένου, όπως είχε συμφωνηθεί στην Αθήνα, να συντονίσουν τις ενέργειές τους, αλλά και να τον ενημερώσει για την επαφή του με τον Τούρκο πρόεδρο, ο κ. Μητσοτάκης, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, είπε στον κ. Αναστασιάδη ότι έθεσε το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας τόσο στον κ. Ερντογάν όσο και στον κ. Γκουτέρες.

Συμφώνησαν να παραμείνουν σε επικοινωνία για τον καλύτερο συντονισμό των διεθνών επαφών τους ενόψει πρωτοβουλιών από τον κ. Γκουτέρες, που φαίνεται ότι θα καταλήξουν σε τριμερή συνάντηση του ιδίου με τους κ. Αναστασιάδη και Ακιντζί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή