Διπλό μήνυμα από Μητσοτάκη για προσφυγικό

Διπλό μήνυμα από Μητσοτάκη για προσφυγικό

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολλαπλά μηνύματα που αφορούν τη χώρα και τη θέση της στον κόσμο ως παράγοντα σταθερότητας σε μια «δύσκολη» περιοχή απηύθυνε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την χθεσινή του ομιλία, στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, όπου έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο μεταναστευτικό, διαμηνύοντας ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αντέξει μόνη της το βάρος των μαζικών κινήσεων ανθρώπων και ότι η αύξηση των ροών είναι «απαράδεκτη», ενώ αναφερόμενος στις τουρκικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ, τόνισε ότι «η διπλωματία των κανονιοφόρων δεν ανήκει στον 21ο αιώνα, αλλά στο 19ο».

«Οι χώρες εισόδου δεν μπορούν και δεν πρέπει να επωμιστούν μόνες τους το βάρος της μεταναστευτικής πίεσης», επανέλαβε ο κ. Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας ότι ο τελικός προορισμός των μεταναστών δεν είναι η Ελλάδα και αφήνοντας αιχμές ότι η δυστυχία των ανθρώπων «δεν μπορεί να μετατραπεί σε όπλο στην υπηρεσία των πολιτικών στόχων από οποιονδήποτε και πουθενά». Αναφερόμενος στη δήλωση Ε.Ε.-Τουρκίας, διεμήνυσε, όπως έκανε προ ημερών και στη συνάντησή του με τον Ταγίπ Ερντογάν, ότι η γειτονική χώρα πρέπει να κάνει περισσότερα για να εφαρμοστεί η συμφωνία. Περισσότερα, όμως, ζήτησε και από την Ευρώπη, η οποία, όπως είπε, πρέπει να συνεχίσει να υποστηρίζει οικονομικά την Τουρκία, αναγνωρίζοντας ότι εκατομμύρια πρόσφυγες διαβιούν ήδη στη γειτονική χώρα.

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε την ανάγκη η Ε.Ε. να κινηθεί γρήγορα υιοθετώντας νέους κανόνες για το άσυλο και διεμήνυσε εκ νέου ότι δεν μπορεί μια χώρα να είναι μέλος της Ζώνης Σένγκεν και να επωφελείται από την ελεύθερη κυκλοφορία των ανθρώπων, ενώ παράλληλα αρνείται να συμμετάσχει σε ρυθμίσεις για την κατανομή των βαρών όσον αφορά τη μεταναστευτική κρίση. «Η αλληλεγγύη δεν είναι μονόδρομος!», σημείωσε χαρακτηριστικά. Εξάλλου, δεν είναι τυχαίο ότι, στον απόηχο και των επαφών που είχε για το θέμα στη Νέα Υόρκη, η πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που έχει προγραμματιστεί για τη Δευτέρα είναι αφιερωμένη στο προσφυγικό και στις νομοθετικές πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η κυβέρνηση και αφορούν τόσο το πλαίσιο της χορήγησης ασύλου, όσο και την ενίσχυση των Επιτροπών Ασύλου, προκειμένου να επιταχυνθεί ο ρυθμός των επιστροφών προς την Τουρκία, στη βάση των αποφάσεων του ΚΥΣΕΑ.

Στην ομιλία του στον ΟΗΕ, ο κ. Μητσοτάκης απηύθυνε και μήνυμα στην Τουρκία ότι «καμία απτή πρόοδος στις σχέσεις μεταξύ δύο γειτονικών χωρών δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του διεθνούς δικαίου της θάλασσας, καθώς και των διεθνών συνθηκών» και πρόσθεσε ότι ενέργειες που «επίμονα αμφισβητούν την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας» υπονομεύουν τη βασική αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας και «παρεμποδίζουν σοβαρά τις προσπάθειες προς μια αμοιβαία επωφελή σχέση».

Μιλώντας για το Κυπριακό, ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι οι «παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας» στην Ανατολική Μεσόγειο και στην ΑΟΖ και στα χωρικά ύδατα της Κύπρου υπονομεύουν τις προσπάθειες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Υπογράμμισε ότι η μόνη αποδεκτή λύση είναι η εξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε «διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, με ενιαία κυριαρχία, ενιαία διεθνή νομική εκπροσώπηση και ενιαία ιθαγένεια», ενώ σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να επαναλάβει τις διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του «παρωχημένου και αναχρονιστικού» Συστήματος Εγγυήσεων, «των μονομερών δικαιωμάτων παρέμβασης και για την απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής από το νησί».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή