«Ισορροπητική» επίσκεψη στην Ινδία

«Ισορροπητική» επίσκεψη στην Ινδία

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επίσκεψη του Γιώργου Παπανδρέου και στο Νέο Δελχί κρίθηκε αναγκαία, προκειμένου να τηρηθεί η ισορροπία. Οπως είναι γνωστό, οι σχέσεις Ινδίας – Πακιστάν είναι τεταμένες, λόγω της διεκδίκησης του Ισλαμαμπάντ για το Κασμίρ. Η παραδοσιακή αυτή διένεξη προσέλαβε μια νέα διάσταση μετά την εκδήλωση της κρίσης στο Αφγανιστάν. Οι Ινδοί έχουν ταχθεί υπέρ της πιο σκληρής αντιμετώπισης της «ισλαμικής τρομοκρατίας», προσπαθώντας να κερδίσουν στο διπλωματικό επίπεδο. Αντιθέτως, το Ισλαμαμπάντ επιχειρεί να ισορροπήσει σε τεντωμένο σκοινί. Παρά τη σαφή τους στήριξη της μεγάλης πλειοψηφίας του πακιστανικού λαού προς τους Ταλιμπάν, ο στρατηγός Μουσάραφ παρέχει στρατιωτικές διευκολύνσεις προς τους Αμερικανούς, υιοθετώντας, όμως, την πιο μετριοπαθή γραμμή στο πλαίσιο της αντιτρομοκρατικής εκστρατείας. Αυτό κατέστη σαφές και κατά τη συνάντησή του με τον Γιώργο Παπανδρέου χθες το πρωί. Ο Ελληνας υπουργός υποστήριξε την πολιτική του στρατηγού Μουσάραφ και επανέλαβε την πρόταση για έναρξη διαλόγου μεταξύ θρησκειών και πολιτισμών, κάνοντας αναφορά στη σχετική πρωτοβουλία του Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γιώργος Παπανδρέου, αναφερόμενος στο πρόβλημα της τρομοκρατίας, ζήτησε αφ’ ενός να αντιμετωπισθούν και οι κοινωνικοί και οι οικονομικοί παράγοντες που την ενισχύουν και αφ’ ετέρου να ξαναρχίσουν χωρίς όρους οι διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Παλαιστινιακού. Διευκρίνισε, μάλιστα, ότι δεν πρέπει να τίθεται ως προϋπόθεση η τήρηση εκεχειρείας, γιατί κατ’ αυτόν τον τρόπο η ειρηνευτική διαδικασία καθίσταται όμηρος εξτρεμιστικών ομάδων.

Αναφορικά με τη διεξαγωγή επιχειρήσεων στο Ραμαζάνι, ο Ελληνας υπουργός είπε ότι το ζήτημα είναι ανοικτό και υπενθύμισε το δικαίωμα αυτοάμυνας των ΗΠΑ. Στη συνάντηση του Γιωργίου Παπανδρέου με τον στρατηγό Μουσάραφ συζητήθηκαν, επίσης, οι διμερείς σχέσεις και τα προβλήματα της Κύπρου και του Κασμίρ. Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό δεν προέκυψε συμφωνία, λόγω των στενών σχέσεων του Πακιστάν με την Τουρκία. Στόχος της Αθήνας ήταν να μετριάσει την υποστήριξη του Ισλαμαμπάντ προς τις θέσεις της Αγκυρας. Σε ό,τι αφορά το ζήτημα του Κασμίρ, ο Ελληνας υπουργός απέφυγε να εισέλθει στην ουσία. Δήλωσε ότι «αν θέλουμε να είμαστε κύριοι του μέλλοντός μας και όχι να μας χειραγωγούν οι μεγάλες δυνάμεις είναι ανάγκη να δουλεύουμε ο ένας για τον άλλο. Είναι σημαντικό να εργαζόμαστε εντός του πλαισίου του διεθνούς νόμου».

Χθες το βράδυ, συνεχίζοντας την περιοδεία του, ο Γιώργος Παπανδρέου έφθασε στην Τεχεράνη, όπου σήμερα θα έχει συνομιλίες με τον πρόεδρο και τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν, αφ’ ενός για τις διμερείς σχέσεις και αφ’ ετέρου για την κρίση στο Αφγανιστάν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή