Προς τριμερή συνάντηση για το Κυπριακό

Προς τριμερή συνάντηση για το Κυπριακό

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοικτό το ενδεχόμενο άμεσης επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό άφησε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, αμέσως μετά την προγραμματισμένη συνάντηση που είχε με τον γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. Σχολιάζοντας το ενδεχόμενο τριμερούς συνάντησης υπό τον κ. Γκουτέρες, επισήμανε ότι «αυτό θα το αποφασίσει ο γ.γ. Αναμένουμε εντός Οκτωβρίου, είτε στη Νέα Υόρκη είτε σε κάποια ευρωπαϊκή πόλη». Επί της ουσίας ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε ότι «το ενδεχόμενο της τριμερούς είναι ορατό, όπως επίσης, ενδεχομένως, και αν υπάρξει κατάληξη κατά την τριμερή, να συγκληθεί και μια άτυπη πενταμερής, προκειμένου και οι εμπλεκόμενες πλευρές, που αφορούν και τις εξωτερικές πτυχές του Κυπριακού, να συμφωνήσουν στο αντικείμενο, όπως λέει ο κ. Τσαβούσογλου, των συζητήσεων».

Η συνάντηση του κ. Γκουτέρες με τον έτερο εμπλεκόμενο στις συζητήσεις, τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, αναμένεται να γίνει τη Δευτέρα.

Στο περιθώριο της Γ.Σ. του ΟΗΕ, συναντήθηκε και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με τον οποίο επί της αρχής συζήτησαν για την προετοιμασία του επόμενου ανώτατου συμβουλίου συνεργασίας στο πρώτο εξάμηνο του 2020, κατόπιν των κατευθύνσεων που έλαβαν από τους δύο ηγέτες, Κυριάκο Μητσοτάκη και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο κ. Δένδιας είχε και σειρά άλλων ιδιαίτερα σημαντικών συναντήσεων, όπως εκείνη με τον επικεφαλής της Αμερικανοεβραϊκής Επιτροπής (AJC) Ντέιβιντ Χάρις.

Επιπλέον, την Παρασκευή πραγματοποιήθηκε τριμερής υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Κυπριακής Δημοκρατίας και Αιγύπτου, η οποία ολοκληρώθηκε με ένα κοινό ανακοινωθέν κατά των τουρκικών ενεργειών στην κυπριακή ΑΟΖ. Στο ανακοινωθέν αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι οι υπουργοί κ. Δένδιας, Νίκος Χριστοδουλίδης και Σαμέχ Σούκρι ζητούν από την Τουρκία να «συνεισφέρει δημιουργικά» στην επανεκκίνηση «δομημένων και προσανατολισμένων σε αποτελέσματα διαπραγματεύσεων για μια συνολική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ». Επιπλέον, καταδίκασαν τις «παράνομες ενέργειες στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο και συγκεκριμένα τις κλιμακούμενες, προκλητικές και παράνομες γεωτρήσεις, σεισμικές έρευνες και στρατιωτική παρουσία στις θαλάσσιες ζώνες της Κύπρου, που παραβιάζουν ωμά το διεθνές δίκαιο και την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Μετά το πέρας της τριμερούς, ο κ. Δένδιας προανήγγειλε επανέναρξη των επαφών ανάμεσα σε Αθήνα και Κάιρο για τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών ανάμεσα σε Ελλάδα και Αίγυπτο.

Η Αγκυρα

Παράλληλα, η ηγεσία της Τουρκίας εξακολουθεί να χρησιμοποιεί πολεμικών τόνων ρητορική, με αφορμή την επέτειο της ναυμαχίας της Πρέβεζας, όπου το 1538 το οθωμανικό ναυτικό υπό τον Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσα καταναυμάχησε έναν συνασπισμένο ευρωπαϊκό, χριστιανικό στόλο. «Ο στρατός μας με τη νίκη στη ναυμαχία της Πρέβεζας, που κέρδισαν οι πεζοναύτες μας υπό την ηγεσία του Μπαρμπαρόσα Χαϊρεντίν πασά το 1538 μετατρέποντας τη Μεσόγειο σε τουρκική λίμνη, μετέφερε και στη θάλασσα τις νίκες της ξηράς αποδεικνύοντας σε όλο τον κόσμο την ισχύ του ναυτικού μας», ανέφερε σε γραπτό μήνυμά του χθες ο κ. Ερντογάν και πρόσθεσε ότι «πιστεύουμε απόλυτα ότι οι δυνάμεις του ναυτικού μας με την πειθαρχία και το εξειδικευμένο προσωπικό τους θα εκπληρώσουν τα καθήκοντα που έχουν αναλάβει στο ακέραιο και στο μέλλον, όπως ακριβώς έκαναν στο παρελθόν και κάνουν και τώρα».

Σημειώνεται, τέλος, ότι έπειτα από τη στάση στη Μερσίνα, το πλωτό γεωτρύπανο «Γιαβούζ» αναμένεται να επανέλθει στις δραστηριότητές του στην Κύπρο, πιθανότατα ανοικτά των Κατεχομένων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή