Αλληλομετάθεση ευθυνών στην πορεία προς το 2004

Αλληλομετάθεση ευθυνών στην πορεία προς το 2004

3' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Με τη Βάσω Παπανδρέου μας ενώνουν πολλά και δεν μας χωρίζει τίποτα». Με τη φράση αυτή, ο νέος γραμματέας του ΠΑΣΟΚ κ. K. Λαλιώτης έκλεισε την Παρασκευή ένα ακόμη από τα πολλά ενδοκυβερνητικά μέτωπα που έχουν ανακύψει τα τελευταία χρόνια με επίκεντρο την προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων.

Ομως, στο κυβερνητικό επιτελείο οι περισσότεροι στοιχηματίζουν πως η εκδήλωση μιας νέας κρίσης περί τον «Αθήνα 2004» είναι απλώς θέμα χρόνου: Η παρ’ ολίγον «θερμή σύγκρουση» μεταξύ της κ. Β. Παπανδρέου και του προκατόχου της στο ΠΕΧΩΔΕ κ. K. Λαλιώτη για το κατά πόσο υπάρχουν, και με ευθύνη τίνος, καθυστερήσεις σε ορισμένα ολυμπιακά έργα, απλώς υπογραμμίζει μια αλήθεια που θα συνοδεύει το σύνολο των φάσεων της προετοιμασίας των Αγώνων. Ολοι οι εμπλεκόμενοι στο εγχείρημα θα επιδιώκουν να πιστώνονται κάθε θετική εξέλιξη περί τη διοργάνωση και να μην εισπράττουν το κόστος των προβλημάτων που ενδεχομένως θα ανακύπτουν.

«Μαχαιρώματα»

Ετσι, καθώς ο χρόνος μέχρι το 2004 δεν είναι πλέον μακρύς και τα προβλήματα σωρεύονται, η αλληλομετάθεση ευθυνών, τα «συντροφικά μαχαιρώματα» και οι υπόγειες και μη «κόντρες» θα πρέπει να θεωρούνται εφεξής σχεδόν βέβαιες. Και όλες θα έχουν ευθεία αντανάκλαση στο πρόσωπο του πρωθυπουργού κ. K. Σημίτη, ο οποίος ως επικεφαλής της διυπουργικής επιτροπής έχει προσωπική εμπλοκή στο εγχείρημα.

Ποιες είναι όμως οι πιθανές εστίες ανάφλεξης του εκρηκτικού για την κυβέρνηση μίγματος που συνιστά πλέον η προετοιμασία των Αγώνων; Η πρώτη είναι αυτή που εκδηλώθηκε την περασμένη Δευτέρα, όταν στη διάρκεια της διυπουργικής επιτροπής η κ. Βάσω Παπανδρέου αναφέρθηκε σε «έργα που δεν βγαίνουν».

Η τοποθέτηση της κ. Βάσως Παπανδρέου προκάλεσε την έντονη αντίδραση του κ. Λαλιώτη, ο οποίος δεν έκρυψε τη δυσφορία του ούτε στις αλλεπάλληλες τηλεφωνικές συνομιλίες που είχε με τη διάδοχό του στο ΠΕΧΩΔΕ ούτε όταν συνομίλησε με τον κ. Σημίτη. Βεβαίως, μετά τις διευκρινιστικές δηλώσεις της κ. Παπανδρέου, η οποία ούτως ή άλλως δεν επέρριψε ευθύνες στον κ. Λαλιώτη, αλλά κατέγραψε υπαρκτές δυσκολίες σε ορισμένα συγκοινωνιακά έργα, το ζήτημα θεωρείται λήξαν. Ομως, ουδείς μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο η κ. Βάσω Παπανδρέου να επιδιώξει εκ νέου «να καλυφθεί έναντι μελλοντικών κινδύνων», εάν διαπιστώσει προβλήματα εκτέλεσης και άλλων έργων για τα οποία ενδεχομένως δεν έχει ακόμη ενημερωθεί.

Σε «αγκάθι» για την κυβέρνηση μπορεί να αναδειχθεί όμως και ο πρωταγωνιστικός ρόλος τον οποίο αναλαμβάνει σταδιακά από πλευράς της κυβέρνησης, ως συντονιστής του όλου εγχειρήματος, ο υπουργός Πολιτισμού Ευ. Βενιζέλος. Στην κυβέρνηση λίγοι αμφισβητούν την ικανότητα του κ. Βενιζέλου να ανταποκριθεί στον σύνθετο και ιδιαίτερα απαιτητικό αυτό ρόλο. Ομως, καθώς οι «βαρώνοι» του κόμματος κινούνται πλέον με ορίζοντα και τη «μετά Σημίτη» εποχή, είναι ακόμη λιγότεροι εκείνοι που θα ήθελαν ο υπουργός Πολιτισμού να εισπράξει τη μερίδα του λέοντος των πολιτικών κερδών από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Ετσι, πολλοί προβλέπουν ότι η συνεργασία του κ. Βενιζέλου με τα άλλα στελέχη της διυπουργικής επιτροπής σύντομα θα αρχίσει να συναντά προβλήματα, τα οποία θα έχουν πολιτικό, και δη εσωκομματικό υπόβαθρο. Εξάλλου και η απροθυμία των περισσότερων υπουργών να εκχωρήσουν «ολυμπιακές» αρμοδιότητες στους επτά υφυπουργούς που όρισε για το θέμα ο κ. Σημίτης, αποτελεί σαφή ένδειξη ότι οι πρώτοι διεκδικούν ένα κομμάτι της πολιτικής προίκας που συνεπάγεται η διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα.

Τα πρόσωπα

Τέλος, έναν ακόμη «αδύνατο κρίκο» κατά την προετοιμασία του «Αθήνα 2004» σε επικοινωνιακό επίπεδο για τον κ. Σημίτη μπορεί να αποτελέσει η πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής κ. Γιάννα Αγγελοπούλου. Η κ. Αγγελοπούλου βλέπει ότι ο ρόλος της επιχειρείται να περιοριστεί με την αναβάθμιση του κ. Βενιζέλου και την ανάθεση στον υφυπουργό Τύπου, Τηλ. Χυτήρη, της επικοινωνιακής προβολής των Αγώνων.

Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι παρά παρά τη φημολογία των τελευταίων ημερών για ενδεχόμενη παραίτηση της κ. Αγγελοπούλου, η τελευταία θα είναι παρούσα στην τελετή έναρξης των Αγώνων καθώς έχει επενδύσει πολιτικά στη διοργάνωση. Τούτο δεν σημαίνει, όμως, ότι δεν μπορεί μέσω δημοσίων παρεμβάσεών της να δημιουργήσει σοβαρότατους πονοκεφάλους στην κυβέρνηση. Πόσο μάλλον, που οι προσωπικές της σχέσεις, τόσο με τον κ. Βενιζέλο όσο και με την κ. Παπανδρέου, λέγεται ότι δεν είναι οι καλύτερες δυνατές.

γίγαντας

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή