Πρώτη «νίκη Τσίπρα» στον δύσβατο δρόμο προς το συνέδριο

Πρώτη «νίκη Τσίπρα» στον δύσβατο δρόμο προς το συνέδριο

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νικητής της εσωκομματικής μάχης βγαίνει ο Αλέξης Τσίπρας στο «πρώτο ημίχρονο», το οποίο ολοκληρώνεται σήμερα με την παρουσίαση της διακήρυξης του κόμματος αλλά και την ομιλία του προέδρου του κόμματος στο φεστιβάλ της νεολαίας. Ο τέως πρωθυπουργός, παρά τις ενστάσεις και τα «συντροφικά μαχαιρώματα» που έκαναν την εμφάνισή τους σε ουκ ολίγες περιπτώσεις, πέρασε τον πρώτο δύσκολο κάβο για τη μετεξέλιξη του κόμματος, με κομβικότερο σημείο τον τρόπο εγγραφής των νέων μελών. Πρόκειται για μια κρίσιμη «λεπτομέρεια» για το εύρος μετασχηματισμού του κόμματος και άρα την αλλαγή των εσωκομματικών ισορροπιών. Η φράση του, άλλωστε, την Παρασκευή στην Κ.Ε. πως «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ιδιοκτήτες» και για συνεδριάσεις «των πεφωτισμένων» ήταν συστημένο μήνυμα προς το «βαθύ κόμμα» πως δεν μπορούν οι λίγοι να συνεχίσουν να λειτουργούν σε μια κλειστή λογική, όταν το κόμμα έχει φτάσει να λαμβάνει 1,8 εκατ. ψήφους.

Η απόφαση, συνεπώς, να μπορεί να εγγράφεται ένα νέο μέλος απευθείας και όχι αφού κάνει πρώτα αίτηση, η οποία θα εξετάζεται από κάποιο κομματικό «κονκλάβιο», θεωρείται βασική προϋπόθεση για μαζικότερη εγγραφή νέων μελών, που θα αλλάξει το μείγμα της κομματικής βάσης των μόλις 30.000 μελών που αριθμεί σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ. Αν συνυπολογίσει κανείς ότι τα νέα μέλη θα εκλέξουν το σώμα του συνεδρίου, γίνεται κατανοητό πως αυτά μπορούν να αλλάξουν άρδην τις ισορροπίες στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στην ομιλία Τσίπρα της περασμένης Παρασκευής υπήρχε και ένα «κρυφό» μήνυμα για τη συζήτηση που έχει ανοίξει περί «πασοκοποίησης». Ο τέως πρωθυπουργός επέλεξε να χρησιμοποιήσει μια φράση του Ανδρέα Παπανδρέου λέγοντας πως θέλει να εκφράσει τους «μη προνομιούχους», δείχνοντας πως η απόφαση για το τι θέλει να είναι ο «νέος» ΣΥΡΙΖΑ είναι ειλημμένη.

Οι κίνδυνοι

Η «νίκη Τσίπρα», ωστόσο, δεν είναι οριστική και ενέχει κινδύνους. Πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ και μπαρουτοκαπνισμένος στις εσωτερικές διεργασίες της Αριστεράς, ο οποίος είναι θιασώτης της καθαρής μετεξέλιξης του κόμματος, σημείωνε στην «Κ» πως πολλοί εντός του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν ενστάσεις για τον τρόπο που κινείται ο πρόεδρος του κόμματος «κρατούν στάση αναμονής. Είτε δεν μιλούν είτε δεν παίρνουν ξεκάθαρη θέση». Η αναφορά μαρτυρά πως στην παρούσα φάση υπάρχει μια αμηχανία να εκφραστεί αντίθετη άποψη, καθώς κάτι τέτοιο μπορεί να χαρακτηριστεί ως υπονόμευση της προσπάθειας ανασυγκρότησης. Σε δεύτερο χρόνο όμως, όπως λένε γνώστες της εσωκομματικής σκακιέρας, αν κάτι πάει στραβά είναι βέβαιο πως οι αντιρρήσεις θα εκφραστούν με πιο σαφή τρόπο.

Ενας κίνδυνος είναι η μαζική εγγραφή νέων μελών που μπορεί, όπως κάθε μαζική διαδικασία, να φέρει διάφορα προβλήματα που θα θολώσουν την εικόνα. Η κεντρική διοίκηση έχει κατά νου την «αυτοπρόσωπη παρουσία» των νέων μελών, ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι πιθανότητες «λάθους». Το βέβαιο είναι, όμως, πως η εσωκομματική αντιπολίτευση –προεξαρχόντων των κ. Σκουρλέτη και Τσακαλώτου– θα παρακολουθεί στενά την πορεία μετεξέλιξης. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή