Τι φέρνει στις βαλίτσες του ο πρωθυπουργός

Τι φέρνει στις βαλίτσες του ο πρωθυπουργός

4' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Βοήθησέ με να σε βοηθήσω…». Ηταν το μήνυμα για το προσφυγικό που απηύθυνε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Ταγίπ Ερντογάν, επιλέγοντας στην πρώτη του αναγνωριστική συνάντηση (με την ιδιότητα του πρωθυπουργού) με τον Τούρκο πρόεδρο στη Νέα Υόρκη να υιοθετήσει προσωπικό τόνο. Εξάλλου, ο κ. Μητσοτάκης παραδέχθηκε από τη Νέα Υόρκη ότι αποδίδει μεγάλη σημασία στις προσωπικές σχέσεις με τους ηγέτες. Ο τόνος που επέλεξε, πάντως, αναφερόμενος στο προσφυγικό υποδεικνύει και μια άλλη τακτική προσέγγισης του κ. Ερντογάν που εστιάζει σε μια συμφωνία που μπορεί να είναι win win.

Αυτό συνίσταται στον έξτρα δρόμο που πρέπει να διανύσει η Τουρκία για τον έλεγχο των ροών (στις ακτές της) προς την Ελλάδα και στον ρόλο που μπορεί να παίξει η Ελλάδα στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ώστε η Αγκυρα να εξασφαλίσει κι άλλους ευρωπαϊκούς πόρους για το προσφυγικό και η δήλωση Ε.Ε. – Τουρκίας να εφαρμοστεί στην πράξη.

Πάντως, ήδη τις επόμενες μέρες υλοποιείται η πρώτη φάση απ’ όσα συμφώνησαν οι κ. Μητσοτάκης και Ερντογάν στη Νέα Υόρκη.

Την ερχόμενη εβδομάδα ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιώργος Κουμουτσάκος θα επισκεφθεί την Αγκυρα για να συναντηθεί με τον Τούρκο υπουργό Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, καθώς και με τον Τούρκο υφυπουργό Εξωτερικών που έχει επίσης αρμοδιότητα το μεταναστευτικό Σελίμ Κιράν. Δεν είναι το μόνο. Αθήνα και Βερολίνο βρίσκονται σε ανοικτό δίαυλο για το θέμα. Μάλιστα –όπως είχε γράψει η «Κ»– αντί της άτυπης συνάντησης για το θέμα με την Αγκελα Μέρκελ που προγραμματιζόταν με πρωτοβουλία της Γερμανίδας καγκελαρίου στη Νέα Υόρκη, προτιμήθηκε η απευθείας επαφή του γερμανικού παράγοντα με Αθήνα και Αγκυρα, όπως και θα γίνει την ερχόμενη εβδομάδα.

Στο βαλκανικό μέτωπο, δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Μητσοτάκης, κατά το πρώτο διήμερο στη Νέα Υόρκη, συναντήθηκε με τους πρωθυπουργούς της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας, καθώς και τους προέδρους της Σερβίας και του Κοσόβου (ως προς το τελευταίο, κυβερνητική πηγή έλεγε ότι δεν έχει αλλάξει η στάση της Ελλάδας). Η εκτίμηση της Αθήνας είναι ότι οι χώρες αυτές προσβλέπουν σε μια πιο ισχυρή παρουσία της Ελλάδας στην περιοχή και αυτό δεν αφορά μόνο την εξωτερική πολιτική, αλλά και το οικονομικό πεδίο. Η συνάντηση με τον κ. Ράμα, πάντως, άφησε μια μάλλον πικρή γεύση στην ελληνική αποστολή, καθώς, εκτός του ότι ο Αλβανός πρωθυπουργός εμφανίστηκε στη συνάντηση με καθυστέρηση, δεν απαντούσε σε κανένα από τα βασικά ερωτήματα του συνομιλητή του. Δεν ισχύει το ίδιο για την πρώτη συνάντηση με τον Ζόραν Ζάεφ, από την οποία κυβερνητικές πηγές δήλωναν ικανοποιημένες. Η κυβέρνηση συντάσσεται με την ευρωπαϊκή άποψη που θέλει τη σύνδεση της ενταξιακής πορείας της Αλβανίας με αυτήν της Βόρειας Μακεδονίας (η αποσύνδεσή τους θα έδινε άμεσα πράσινο φως για ενταξιακές διαπραγματεύσεις στη Βόρεια Μακεδονία).

Η εξωτερική πολιτική και οι διμερείς επαφές και με ηγέτες μεγάλων οικονομιών, όπως ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Σκοτ Μόρισον και της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι ήταν ένας από τους άξονες της πενθήμερης παρουσίας του κ. Μητσοτάκη στον ΟΗΕ. Ενδεικτικά της υπερκινητικότητας Μητσοτάκη σε αυτή την πρώτη του πρωθυπουργική συμμετοχή στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, είναι ότι συναντήθηκε διμερώς με 10 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, ενώ απηύθυνε δύο ομιλίες στον ΟΗΕ, τόσο στη Σύνοδο για το Κλίμα, όσο και στη Γενική Συνέλευση.

Aλλαγή σελίδας

Στο Μαξίμου δήλωναν ικανοποιημένοι από τη συνολική παρουσία του πρωθυπουργού στη Νέα Υόρκη, καθώς εκτιμούν ότι εκπληρώθηκαν οι τρεις βασικοί στόχοι που είχε θέσει ο κ. Μητσοτάκης στην πενθήμερη παρουσία του εκεί: Να παρουσιάσει σε επενδυτές και υψηλόβαθμους παράγοντες του χρηματοπιστωτικού συστήματος το μεταρρυθμιστικό του σχέδιο και τα βήματα για την προσέλκυση επενδύσεων, να συναντηθεί με ηγέτες γειτονικών χωρών για να κάνει την πρώτη προσωπική επαφή και να εγκαταστήσει απευθείας δίαυλο επικοινωνίας, αλλά ταυτόχρονα να μιλήσει για διεθνή θέματα και επίσης να αναδείξει μια ατζέντα διεθνούς ενδιαφέροντος, που αφορά την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Σημειώνεται ότι ο κ. Μητσοτάκης είχε την ευκαιρία να μιλήσει σε πάνελ παρουσία περισσότερων από 250 υποψηφίων επενδυτών (στο International Advisory Board του Atlantic Council, στο Bloomberg Global Business Forum, σε εκδήλωση του Council on Foreign Relations), αλλά και σε γεύματα που διοργάνωσε ο Ντέιβιντ Σόλομον της Goldman Sachs, ο Ουίλμπουρ Ρος, σε άλλο γεύμα με ομογενείς επιχειρηματίες, ενώ συναντήθηκε με τον Τζέιμι Ντάιμον της JP Morgan.  Σε αυτά ο κ. Μητσοτάκης επιδίωξε να πείσει ότι η 7η Ιουλίου σηματοδοτεί αλλαγή σελίδας. Μιλώντας από στήθους σε πολλές συναντήσεις του στη Νέα Υόρκη, ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με στενό του συνεργάτη, «εξέπεμψε μια άλλη αυτοπεποίθηση για τη χώρα», ενώ απηύθυνε το μήνυμα ότι η Ελλάδα ξανασυστήνεται ως «μια χώρα αξιόπιστη, που έχει αφήσει πίσω της τη μιζέρια». 

Συναντήσεις με αρχηγούς 

Το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός επέλεξε να απευθύνει ομιλία στους ομογενείς της Αστόριας –ήταν η πρώτη Ελληνα πρωθυπουργού εδώ και 19 χρόνια– αποτελεί μια κίνηση με ισχυρό συμβολισμό, αλλά και πολιτική σημασία. Κι αυτό διότι εντός του Οκτωβρίου έρχεται η ρύθμιση για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, των οποίων η ψήφος θα προσμετριέται κανονικά στο εκλογικό αποτέλεσμα –  ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, ακόμη και εντός της ερχόμενης εβδομάδας δεν αποκλείεται ο κ. Μητσοτάκης να ανοίξει τον κύκλο συναντήσεων με πολιτικούς αρχηγούς για τη ρύθμιση, όπως είχε προαναγγείλει από τη ΔΕΘ. Ο νόμος απαιτεί 200 βουλευτές, αλλά «θα πρέπει να τον εγκρίνουν 300», επανέλαβε από την Αστόρια ο πρωθυπουργός, αφήνοντας να εννοηθεί πίσω από τις γραμμές ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αλλάξει στάση, θα βρεθεί μόνος. Συναίνεση δεν διαφαίνεται, πάντως, καθώς η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για ψήφους δύο ταχυτήτων είχε βρει αντίθετη τη Ν.Δ. και επί των ημερών της στην αντιπολίτευση. Δεν είναι τυχαίο, εξάλλου, ότι από τη Νέα Υόρκη ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε αντισυνταγματική και «βαθύτατα προσβλητική» την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή