Οι άγνωστες συναντήσεις Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη

Πίσω από τα φώτα της δημοσιότητας των διεθνών συναντήσεων κορυφής στη Νέα Υόρκη, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πραγματοποίησε σειρά επαφών με επιχειρηματίες και επικεφαλής διαχειριστές κεφαλαίων αθροιστικής αξίας υψηλότερης των 5 τρισ. δολαρίων. Παρουσίασε το σχέδιο της κυβέρνησής του για τη χώρα και την οικονομία, απαρίθμησε τις επόμενες κινήσεις στο μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων και των μεγάλων έργων υποδομής, εξήγησε πώς σχεδιάζει να ανατάξει το τραπεζικό σύστημα και περιέγραψε τις παρεμβάσεις που δρομολογεί για να κάνει τη χώρα φιλικότερη στις επενδύσεις και στην επιχειρηματικότητα. «Ηταν στο στοιχείο του», αναφέρουν χαρακτηριστικά άνθρωποι που ήταν παρόντες στις επαφές αυτές, οι οποίοι αξιολογούν τα αποτελέσματα αυτών των επαφών ως ενθαρρυντικά για την Ελλάδα και την προοπτική προσέλκυσης επενδύσεων.
Οι επαφές ξεκίνησαν στην αρχή της εβδομάδας με την κατ’ ιδίαν συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Τζέιμι Ντάιμον, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της JP Morgan Chase, της μεγαλύτερης αμερικανικής τράπεζας. Ελληνικής καταγωγής ο ίδιος αλλά και δισεκατομμυριούχος ως ιδιώτης, όχι μόνον έδειξε ενδιαφέρον για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, αλλά και ενημέρωσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη σχετικά με τις εκτιμήσεις του για την παγκόσμια οικονομία. O επικεφαλής της έκτης μεγαλύτερης τράπεζας στον κόσμο, με ενεργητικό 2,27 τρισ. δολάρια, εξήγησε πως το νέο διεθνές περιβάλλον χαρακτηρίζεται από σοβαρή επιβράδυνση αλλά όχι ύφεση και έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις επιπτώσεις του Brexit. Στο σημείο αυτό συζητήθηκε και η μετεγκατάσταση πλήθους χρηματοοικονομικών και πολυεθνικών ομίλων εκτός Λονδίνου και σε διάφορες χώρες της Ευρώπης. Πρόκειται για θέμα υψηλού ενδιαφέροντος για την Ελλάδα, που όπως εξήγησαν συνεργάτες του πρωθυπουργού, δρομολογεί τώρα νέο πλαίσιο για την εγκατάσταση εδώ αλλοδαπών στελεχών (non dom και expats). Ο Τζέιμι Ντάιμον κατέθεσε στον πρωθυπουργό την πρόθεσή του να ξανασυναντηθούν με την πρώτη ευκαιρία, αλλά και να οργανώσει συναντήσεις του με Αμερικανούς επενδυτές και επιχειρηματίες.
Την επόμενη ημέρα ήταν η σειρά της Goldman Sachs, της εμβληματικής επενδυτικής τράπεζας που διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 1,5 τρισ. δολαρίων, να παραθέσει στον πρωθυπουργό ένα γεύμα με επενδυτές και επιχειρηματίες. Το ραντεβού κλείστηκε στο εστιατόριο Capital Grille στο Rockefeller Center. Εκεί στην πριβέ αίθουσα, με φόντο τους βαρύς τόνους του κόκκινου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τα μεγάλα αφεντικά και ιδρυτές ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων και ομίλων, όπως ο Ντέιβιντ Μ. Σόλομον της Goldman, τον οποίο ο πρωθυπουργός είχε συναντήσει και στα Χανιά το καλοκαίρι οπότε και συμφωνήθηκε αυτό το τραπέζι, ο Τζέιμι Ντίναν της York Capital, ο Τζεφ Χόκινγκς της Bain Capital, ο Φρανκ Μπρούνο της Cerberus και ο ιδρυτής και επικεφαλής της Avenue Capital, Μάικλ Λάσκεϊ. Στη συνάντηση ήταν και κορυφαία στελέχη επενδυτικών και επιχειρηματικών οργανισμών όπως η Invesco, που διαχειρίζεται 1,5 τρισ. δολάρια, αλλά και της Eldorado Gold, της Biogen και άλλοι.
Η ατζέντα
H συζήτηση ήταν μακρά, πυκνή και πολύ ουσιαστική, λένε πηγές από την πλευρά των Αμερικανών επενδυτών που συμμετείχαν σε αυτές τις συναντήσεις. Συζητήθηκαν τα σχέδια για τη στήριξη των τραπεζών, η αναδιάρθρωση της ΔΕΗ, η προοπτική ιδιωτικοποίησης του ΔΕΔΗΕ, το σύνολο των προγραμματισμένων και νέες αποκρατικοποιήσεις, η δημοσιονομική εικόνα και οι μεταρρυθμίσεις που εισάγει η κυβέρνηση και όλο σχεδόν το φάσμα της οικονομικής πολιτικής. Δεν θα μπορούσε να είναι και διαφορετικά με αυτούς τους ανθρώπους, εξηγούν με νόημα οι γνωρίζοντες. Οσοι από αυτούς παρέμειναν στην ιδιαίτερη αίθουσα του Capital Grille αφότου αποχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έμειναν με ιδιαίτερα θετικές εντυπώσεις για τον Ελληνα πρωθυπουργό, πληροφορείται η «Κ», όχι από κυβερνητικές πηγές. Σχόλια όπως «εμπνέει εμπιστοσύνη», «ξέρει ακριβώς τι λέει», «έχει σχέδιο» διατυπώθηκαν από τους υψηλότατου επιπέδου συνδαιτυμόνες του.
Τα μηνύματα που έδωσε ο πρωθυπουργός ήταν ξεκάθαρα και τα επαναλάμβανε με κάθε ευκαιρία, σε όλους όσους συνάντησε στη Νέα Υόρκη: «Εχουμε μια ατζέντα μεταρρυθμίσεων, της οποίας έχουμε την ισχυρή ιδιοκτησία, που θα κάνει την ελληνική οικονομία πιο ανταγωνιστική, πιο εξωστρεφή, πιο καινοτόμο». «Είμαστε δεσμευμένοι να υλοποιήσουμε πραγματικές μεταρρυθμίσεις και είναι αναμενόμενο πως θα ζητήσουμε από τους εταίρους μας επιπλέον δημοσιονομικό χώρο». «Φέρνουμε μια νέα εποχή για τη χώρα, στην πολιτική και την οικονομία, και ξέρουμε ακριβώς πού θέλουμε να βρισκόμαστε σε κάθε χρονική στιγμή μεσοπρόθεσμα». Τις θέσεις του και τους ισχυρισμούς του αυτούς ο πρωθυπουργός υποστήριζε και με το πολυσυζητημένο «ντοσιέ», που διανέμει σε επιλεγμένους συνομιλητές του και το οποίο σκιαγραφεί λεπτομερώς την πολιτική του.
Στόχος του είναι να προσελκύσει όσο περισσότερες άμεσες επενδύσεις αλλά και επενδύσεις χαρτοφυλακίου μπορεί και το συντομότερο δυνατό, για να πετύχει το αναπτυξιακό σοκ που επιδιώκει και, παράλληλα, να προχωρήσει μεταρρυθμίσεις που θα ανατάξουν την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας σε επενδυτικό επίπεδο. Αυτό είναι το success story που θέλει να γράψει ο κ. Μητσοτάκης τα επόμενα χρόνια, επί του οποίου δούλευε μεθοδικά ακόμη και πριν από την ανάληψη της πρωθυπουργίας, σε αλλεπάλληλες συναντήσεις του με επενδυτές στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.
Στήριξη από Ρος
Υποστηρικτής του σε αυτή την προσπάθεια μοιάζει να έχει γίνει ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου, Ουίλμπουρ Ρος. Αποδέκτης και αυτός του «ντοσιέ» ήδη από την επίσκεψή του στην Αθήνα στις αρχές Σεπτεμβρίου, οπότε και είχε δηλώσει «εντυπωσιασμένος» από τον κ. Μητσοτάκη, έκανε αυτό που του υποσχέθηκε: Οργάνωσε και παρέθεσε γεύμα στον Ελληνα πρωθυπουργό με την παρουσία σημαντικού αριθμού επιχειρηματιών με σκοπό να τονωθεί το επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα.
Το γεύμα έλαβε χώρα στα μέσα της εβδομάδας στο upscale εστιατόριο Limani στο Rockefeller Plaza. Εκτός από τον κ. Μητσοτάκη και τον οικοδεσπότη Ουίλμπουρ Ρος, στη λίστα των συνδαιτυμόνων τους ξεχώρισαν ο Ναθάνιελ Ρότσιλντ της γνωστής οικογενείας, ο γνώριμος στην Ελλάδα Τζον Πόλσον της Paulson & Co, ο Τζέι Κόλινς της Citigroup, ο Μαρκ Τ. Γκαλόγκλι της Centerbridge Partners, ο Χάουαρντ Γ. Λούτνικ της Cantor Fitzgerald, ο Πολ Φρίμπουργκ της Continental Grain Company, ο Τομ Μέιν της Barclays, ο Τζον Γουόλεν της Waterwheel Capital, ο Τσαρλς Φίλιπς της Infor, ο Πίτερ Σέλφριτζ της SAP, ο Ταντ Σμιθ της Sotheby’s και ο Στέλιος Ζαβός της Zeus Capital Management. Παρόντες ήταν ακόμη ο Μάριο Κοντομέρκος της Mohegan Gaming & Entertainment, ο Δημήτρης Αθανασόπουλος της Axia Ventures και ο Θεόδωρος Κυριακού του ομίλου ΑΝΤ1, αλλά και σημαντικός αριθμός ιδρυτών και εταίρων μεγάλων αμερικανικών δικηγορικών εταιρειών, ενώ από την κυβέρνηση τον πρωθυπουργό συνόδευαν ο υπουργός ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Φραγκογιάννης, ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης και άλλοι.
Πραγματοποιήθηκαν όμως και άλλες επαφές, μεταξύ των οποίων και η συνάντηση με τον Μάικλ Μπλούμπεργκ στο γραφείο του, η οποία εξελίχθηκε σε πολύ θερμό κλίμα. Ενα τέτοιο ραντεβού κλείστηκε και με τον ιδρυτή, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Blackstone, Στίβεν Σβάρτσμαν. Ο τελευταίος προΐσταται ενός από τα μεγαλύτερα αμερικανικά private equity fund, με συνολικά κεφάλαια υπό διαχείριση 545 δισ. δολαρίων, που μόλις την προηγούμενη εβδομάδα ανακοίνωσε την εξαγορά πέντε ξενοδοχείων στην Ελλάδα και την πρόθεσή του να επενδύσει περαιτέρω.