Μηνύματα Πρ. Παυλόπουλου προς Τουρκία κατά τη συνάντηση με τον Δ. Αβραμόπουλο

Μηνύματα Πρ. Παυλόπουλου προς Τουρκία κατά τη συνάντηση με τον Δ. Αβραμόπουλο

4' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον Επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο, του οποίου η θητεία λήγει σε έναν μήνα, δέχθηκε σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Ο κ. Παυλόπουλος συνεχάρη τον κ. Αβραμόπουλο για τον άψογο τρόπο, κατά τον οποίο άσκησε τα καθήκοντά του ως Επίτροπος αρμόδιος για θέματα Μετανάστευσης και υπενθύμισε ότι κλήθηκε να χειρισθεί τα θέματα αυτά, μέσα σε μια πρωτόγνωρη, για τα Κράτη-Μέλη και για την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση, συγκυρία, κυρίως λόγω του προσφυγικού, ως αποτέλεσμα του πολέμου στην Μέση Ανατολή.

«Συγκυρία, η οποία εγκυμονούσε -και εξακολουθεί να εγκυμονεί, άλλωστε η κατάσταση στη χώρα μας, ακόμη και σήμερα, το αποδεικνύει- μεγάλους κινδύνους τόσο για την κοινωνική συνοχή σε κάθε κράτος-μέλος, όσο και για τη συνοχή της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης» πρόσθεσε ο κ. Παυλόπουλος.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι ο κ. Αβραμόπουλος χειρίσθηκε τα θέματα του χαρτοφυλακίου του -σ.σ. είναι αρμόδιος επίτροπος για θέματα Μετάναστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας- με πλήρη σεβασμό των αρχών και αξιών του ανθρωπισμού- βασικό πυλώνα του ευρωπαϊκού πολιτισμού-, και της αλληλεγγύης η οποία, κατά το πρωτογενές Ευρωπαϊκό Δίκαιο, συνιστά πλήρη κανόνα δικαίου, η παραβίαση του οποίου συνεπάγεται συγκεκριμένες κυρώσεις.

Υποστήριξε, επίσης, ότι η πολιτική, την οποία υιοθέτησε ο κ. Αβραμόπουλος στο μεταναστευτικό, στέλνει το μήνυμα προς την γείτονα Τουρκία ότι μόνον όταν σεβασθεί, στο ακέραιο, το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο και ως προς τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, μπορεί να δικαιώσει την θέση της ως μέλους της διεθνούς κοινότητας και ως χώρας, η οποία μπορεί να προσδοκά ευρωπαϊκή προοπτική.

Τέλος, σημείωσε ότι το παράδειγμα του Έλληνα Επιτρόπου αποτελεί μια πραγματική πρόκληση για τον διάδοχό του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ευχήθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση να αποδώσει στον κ. Αβραμόπουλο στο μέλλον αυτό που του αναλογεί.

Δ. Αβραμόπουλος: Επιστρέφω στην Ελλάδα και την ελληνική πολιτική

Από την πλευρά του ο Επίτροπος Αρμόδιος για Θέματα Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη συνάντηση και παρατήρησε ότι αποτελεί την απαρχή ενός κύκλου συναντήσεων

«αποχαιρετισμού των όπλων», καθώς σε έναν μήνα από σήμερα ολοκληρώνεται η θητεία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και επιστρέφει, όπως είπε, «στην Ελλάδα και στην ελληνική πολιτική, όπου, και βέβαια, ανήκω».

Υπογράμμισε, ακόμη, ότι αυτό που του επιφύλαξε η μοίρα ήταν κάτι απρόσμενο, γιατί δεν μπορούσε να φανταστεί τότε ότι μέσα σε πέντε μήνες το χαρτοφυλάκιο αυτό που εμπιστεύθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση στην Ελλάδα θα ήταν το σημαντικότερο.

«Γιατί έχει να κάνει και υπαρξιακά με το μέλλον της Ευρώπης, δεδομένου ότι, όπως πολύ σωστά είπατε, εκεί κρίνεται η αρχή της αλληλεγγύης πάνω στην οποία στηρίζεται το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Έχοντας την ευθύνη, λοιπόν, των θεμάτων μετανάστευσης, ασφάλειας, πολέμου κατά της τρομοκρατίας, του οργανωμένου εγκλήματος, της διαφθοράς και των ναρκωτικών αντιλαμβάνεσθε ότι επωμίσθηκα, εξ ονόματος της Ευρώπης, μία πολύ μεγάλη ευθύνη πρόσθεσε ο κ. Αβραμόπουλος.

Ωστόσο, παρατήρησε ότι τότε τα πράγματα ήταν διαφορετικά και σημείωσε ότι  «σήμερα μπορώ να πω ότι αφήνουμε πίσω μας κάτι. Αφήνουμε σταθερές, γιατί αυτό το μεγάλο πρόβλημα της μετανάστευσης, κυρίως, αλλά και τα θέματα ασφαλείας, κύριε Πρόεδρε, θα υπάρχουν για πάρα πολλά χρόνια ακόμα. Η Ευρώπη αιφνιδιάστηκε τότε, όπως και τα κράτη-μέλη, τώρα όμως είναι πιο έτοιμη, έχουν γίνει πάρα πολλά πράγματα τα οποία θα έχουμε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε με τον καιρό».

Αναφερόμενος στην όξυνση, τον τελευταίο καιρό, του προσφυγικού ζητήματος, υποστήριξε ότι παρακολουθούμε τι γίνεται και στα σύνορα Ευρώπης-Τουρκίας και επισήμανε

«ότι με τα όσα κάναμε έξω ταυτίσαμε τα ευρωπαϊκά σύνορα με τα ελληνικά σύνορα, κυρίως με την ενίσχυση και αναβάθμιση της Frontex σε ευρωπαϊκή συνοριακή ακτοφυλακή, σε μια Ευρωπαϊκή Αστυνομία Συνόρων»

Τόνισε, επίσης, ότι πήρε την πρωτοβουλία, σε μια προσπάθεια να διευθετηθεί και το ζήτημα που έχει προκύψει, και στην τελευταία συνάντηση στη Μάλτα πρότεινε στη Γαλλία και στη Γερμανία να πραγματοποιήσουμε από κοινού μια αποστολή στην Τουρκία και στην Ελλάδα, κάτι που θα γίνει την Πέμπτη και την Παρασκευή, έτσι ώστε να σιγουρευτούμε ότι συνεχίζεται η εφαρμογή της ευρωτουρκικής συνεννόησης, της δήλωσης που έχει γίνει. «Γιατί από την ώρα που αυτή η δήλωση τυγχάνει εφαρμογής λύνονται και τα προβλήματα», τόνισε.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «παρακολουθούμε όμως και τα γενικότερα ζητήματα γεωπολιτικής που εξελίσσονται στην περιφέρεια της Ευρώπης, με τα όσα επισημάνατε πριν με την γεωπολιτική αστάθεια στη Μέση Ανατολή που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο μέλλον».

Εν συνεχεία, ο κ. Αβραμόπουλος δήλωσε ότι ήταν μεγάλη ευθύνη η ανάληψη του συγκεκριμένου χαρτοφυλακίου και απευθυνόμενος προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο τόνισε: «Κύριε Πρόεδρε, ήταν μεγάλη ευθύνη και θέλω σήμερα να εκφράσω προς στο πρόσωπό σας και μέσω υμών στην πατρίδα μου την ευγνωμοσύνη μου για την ανάθεση αυτής της αποστολής πριν από πέντε χρόνια».

Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε ότι «τώρα που κλείνει αυτός ο κύκλος, μπορώ να λέω με υπερηφάνεια ότι ανταποκρίθηκα με υψηλότητα ευθύνης. Διότι θα πω και κάτι τελευταίο: Ναι μεν ήμουν Ευρωπαίος Επίτροπος, αλλά δεν παρέλειψα ποτέ το αυτονόητο πατριωτικό μου καθήκον και η βοήθεια προς την Ελλάδα τα τελευταία πέντε χρόνια και η στήριξή μου ήταν αμέριστη, συνειδητή και βλέπω με ικανοποίηση ότι αυτό έχει αναγνωριστεί, γιατί αυτό -όπως σας είπα- ήταν το χρέος μου. Προβλήματα υπάρχουν, είμαστε εδώ από κοινού και μέσα σε πνεύμα συνεννόησης, εθνικής κυρίως, να τα αντιμετωπίσουμε. Η Ελλάδα είναι μία όαση ασφάλειας και σταθερότητας για την ευρύτερη περιοχή και της έλαχε και ο κλήρος να είναι από τις πρώτες χώρες που αντιμετωπίζουν τη μεγάλη πίεση από το ζήτημα κυρίως των προσφυγικών ροών».

Τέλος, εξέφρασε την βεβαιότητά του, ότι η Σουηδή Επίτροπος, που θα τον διαδεχθεί θα συνεχίσει τα ίδια χνάρια, μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής για την μετανάστευση.

«Και βεβαίως, ο διάδοχος γενικότερα, υπό την έννοια ότι εκπροσωπεί πλέον την Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο φίλος μας ο Μαργαρίτης Σχοινάς θα συνεχίσει να συνεισφέρει ώστε, πέραν του ευρωπαϊκού καθήκοντος, να υποστηρίζεται και να στηρίζεται και η χώρα μας», κατέληξε ο κ. Αβραμόπουλος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή