Συστάσεις Ντράγκι στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις

Συστάσεις Ντράγκι στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις

5' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Nα διδαχθούν από την εμπειρία του παρελθόντος και να εφαρμόσουν πολιτικές που θα αποτρέψουν στο μέλλον κρίσεις, όπως η πρόσφατη, μεγάλης διάρκειας και υψηλού κοινωνικού κόστους, κάλεσε τους ιθύνοντες της Ευρώπης ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, στην ομιλία του χθες στην Ακαδημία Αθηνών, όπου βρέθηκε με αφορμή την αναγόρευσή του σε ξένο εταίρο της.

Σε μια ομιλία-παρακαταθήκη, ενόψει και της αποχώρησής του από τη θέση του προέδρου της ΕΚΤ σε ένα μήνα, ο κ. Ντράγκι τάχθηκε υπέρ της ενίσχυσης του ρόλου της δημοσιονομικής πολιτικής στην Ευρώπη, προκειμένου να συμπληρώνει τη νομισματική πολιτική, αλλά και υπέρ της δημιουργίας ενός δημοσιονομικού μηχανισμού ασφαλείας και μιας πανευρωπαϊκής εγγύησης των καταθέσεων. Η θέση του ήταν ότι, αν υπήρχαν τα εργαλεία αυτά, η Ευρώπη θα ήταν σε θέση να αντιμετωπίσει καλύτερα καταστάσεις κρίσης.

Αντίθετα, την περίοδο 2010-2012, είπε, οικονομίες που αντιπροσώπευαν το 1/3 του ΑΕΠ της Ευρωζώνης υποχρεώθηκαν να υιοθετήσουν πολιτικές, προκειμένου να ενισχύσουν την εμπιστοσύνη στο χρέος τους, που συνέβαλαν στη δεύτερη ύφεση στη Ζώνη του ευρώ.

«Οταν οι χώρες βρίσκονται υπό πίεση στην αγορά, συνήθως είτε υποχρεώνονται να εισέλθουν σε προγράμματα μακροοικονομικής προσαρμογής είτε εκτελούν μεταρρυθμίσεις που έχουν σχεδιαστεί κακώς και αντιστρέφονται εύκολα. Αυτό συνήθως σημαίνει, μεταξύ άλλων, την ενοποίηση των προϋπολογισμών με αύξηση φόρων, η οποία επιδεινώνει την ύφεση. Και όταν βρίσκονται σε αυτή τη θέση πολλές χώρες, επειδή δεν υπάρχουν αναχώματα για την πρόληψη της μετάδοσης, η κρίση εξαπλώνεται και παρατείνεται σε όλη τη νομισματική ένωση».

Κάνοντας ειδική αναφορά στην Ελλάδα, είπε ότι το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της, όπως και της Πορτογαλίας, δεν έχει καταφέρει να συγκλίνει σημαντικά με τον μέσο όρο της Ευρωζώνης και τόνισε ότι «η πραγματική σύγκλιση του κατά κεφαλήν εισοδήματος είναι σημαντική για τη συνοχή μιας νομισματικής ένωσης και είναι θέμα ζωτικής σημασίας να υπάρχουν οι κατάλληλες εθνικές και ευρωπαϊκές πολιτικές που θα συμβάλουν στην εκ νέου σύγκλιση των χωρών που έχουν μείνει πίσω μετά την κρίση, ιδίως της Ελλάδας.

Εξηγώντας γιατί η δημοσιονομική πολιτική πρέπει να διαδραματίσει υποστηρικτικό ρόλο προς τη νομισματική πολιτική, είπε ότι όταν η τελευταία είναι κοντά στο χαμηλότερο δυνατό επίπεδο, η πρώτη αποκτά μεγαλύτερη ισχύ, καθώς οι πολλαπλασιαστές είναι υψηλότεροι. Επιπλέον, οι παρενέργειες, σε μια τέτοια περίπτωση, είναι μικρότερες. Με άλλα λόγια, η άποψη του κ. Ντράγκι ήταν ότι, αν τα κράτη εφαρμόσουν πιο χαλαρές δημοσιονομικές πολιτικές, θα έρθει γρηγορότερα το τέλος των πολύ χαμηλών επιτοκίων.

«Αν οι δημοσιονομικές και διαρθρωτικές πολιτικές διαδραματίσουν παράλληλα και τον δικό τους ρόλο, οι παρενέργειες της νομισματικής πολιτικής θα είναι λιγότερες και η επάνοδος σε υψηλά επιτόκια θα είναι ταχύτερη».

O Ιταλός τραπεζίτης έχει και κατά το παρελθόν ταχθεί υπέρ της χαλάρωσης της δημοσιονομικής πολιτικής, υπέρ δηλαδή περισσότερων επενδύσεων και δαπανών, ώστε να ενισχυθεί η ανάπτυξη. Χθες, τόνισε ότι «σε όλες τις μεγάλες χώρες της Ευρωζώνης, οι καθαρές δημόσιες επενδύσεις ήταν ουσιαστικά μηδενικές την τελευταία δεκαετία. Το μερίδιο των παραγωγικών δαπανών στο σύνολο των πρωτογενών δαπανών επίσης μειώθηκε σε όλες σχεδόν τις οικονομίες της Ευρωζώνης από τότε που εκδηλώθηκε η κρίση».

Επικαλέσθηκε, μάλιστα, το παράδειγμα της Γερμανίας, λέγοντας ότι αν αυξήσει τις δημόσιες παραγωγικές επενδύσεις της κατά 1% επί πέντε χρόνια, θα αυξανόταν έως 2% υψηλότερα το ΑΕΠ της και έως 2% υψηλότερα οι ιδιωτικές επενδύσεις της.

Αλλά και για χώρες, όπως η Ελλάδα, με υψηλό δημόσιο χρέος, είπε πως «αν συνδύαζαν τις δημόσιες επενδύσεις με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την αύξηση του μελλοντικού ρυθμού ανάπτυξης, ο υψηλότερος δανεισμός θα δημιουργούσε λιγότερη αβεβαιότητα σχετικά με τη βιωσιμότητα του χρέους».

Το αποτέλεσμα, σύμφωνα με τον ίδιο, θα ήταν ακόμη ισχυρότερο εάν υπήρχε συντονισμός των πολιτικών των χωρών της Ευρωζώνης, ή μια τόνωση της οικονομίας, επίπεδο Ζώνης του Ευρώ. Γι’ αυτόν τον λόγο ο ίδιος τάσσεται υπέρ της δημιουργίας ενός δημοσιονομικού εργαλείου για τη Ζώνη του Ευρώ. Η συμφωνία για το δημοσιονομικό εργαλείο για τη σύγκλιση και την ανταγωνιστικότητα, σημείωσε, είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.

Την ομιλία του κ. Ντράγκι παρακολούθησαν οι υπουργοί Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης και Παιδείας Νίκη Κεραμέως, ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζαββός, οι πρώην υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Δραγασάκης και Γιώργος Χουλιαράκης, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.

Στη συνέχεια ο κ. Ντράγκι παρακάθησε σε δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του ο κ. Στουρνάρας. Στο δείπνο παρέστη και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον οποίο ο πρόεδρος της ΕΚΤ θα συναντηθεί σήμερα.

Ο ρόλος του στην ελληνική κρίση

Στον καταλυτικό ρόλο που έπαιξε ο Μάριο Ντράγκι στην αντιμετώπιση της κρίσης στην Ευρωζώνη, αλλά και στη στήριξη που παρείχε στην Ελλάδα αναφέρθηκε ο ακαδημαϊκός και πρώην αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λουκάς Παπαδήμος.

«Συνετέλεσε εποικοδομητικά και αποφασιστικά, πάντα στο πλαίσιο των κανόνων που διέπουν τη λειτουργία και τη πολιτική της ΕΚΤ, στην επίλυση θεμάτων που αφορούσαν τη χρηματοδότηση και ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, την αναδιάρθρωση και ελάφρυνση του δημόσιου χρέους και, γενικότερα, τη στήριξη των προγραμμάτων οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδος. Και είμαι σε θέση να γνωρίζω από πρώτο χέρι τον ουσιαστικό ρόλο του και την πολύτιμη συμβολή του στη στήριξη της ελληνικής οικονομίας», τόνισε ο κ. Παπαδήμος.

Ο Μάριο Ντράγκι, σημείωσε, ανέλαβε τα ηνία της ΕΚΤ σε μια στιγμή κατά την οποία ήταν ορατός ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και αμφισβητείτο από τις αγορές και τους αναλυτές η σταθερότητα και η βιωσιμότητα του ευρώ. «Καταλυτική για την υπέρβαση της κρίσης θεωρείται η φραστική παρέμβαση του Μάριο Ντράγκι σε μια ομιλία του στο Λονδίνο στις 26 Ιουλίου 2012 όταν δήλωσε ότι “…η ΕΚΤ είναι έτοιμη να πράξει ό,τι απαιτείται για να σώσει το ευρώ. Και πιστέψτε με, αυτό θα είναι επαρκές”», υπενθύμισε ο κ. Παπαδήμος.

Επίσης, υπογράμμισε πως το 2014, όταν η οικονομική δραστηριότητα σημείωσε επιβράδυνση και ο κίνδυνος αποπληθωρισμού και μιας νέας οικονομικής ύφεσης δημιούργησε έντονη ανησυχία για τις προοπτικές της ευρωπαϊκής οικονομίας και το μέλλον του ευρώ, η ΕΚΤ υπό την ηγεσία του κ. Ντράγκι υλοποίησε μια ριζοσπαστική για τα ευρωπαϊκά δεδομένα επεκτατική νομισματική πολιτική, με μειώσεις επιτοκίων και το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων και άλλων τίτλων.

Ο κ. Παπαδήμος αναφέρθηκε και στις πρόσφατες αποφάσεις της ΕΚΤ, για τις οποίες διατυπώθηκαν επιφυλάξεις και αντιρρήσεις. «Τα μέτρα που αποφασίσθηκαν ήταν αναγκαία και γενικώς ορθά, όχι μόνον λόγω των δυσμενέστερων εκτιμήσεων για τις οικονομικές προοπτικές στην Ευρώπη και των αυξανόμενων κινδύνων, αλλά και επειδή άλλα μέσα πολιτικής, ιδίως η δημοσιονομική πολιτική, δεν είναι άμεσα διαθέσιμα για τη στήριξη της οικονομικής ανάπτυξης, τόνισε ο κ. Παπαδήμος και κατέληξε: «Η τελευταία δέσμη μέτρων που ανακοίνωσε ο Μάριο Ντράγκι μπορεί να αποτελέσει, μεταξύ άλλων, καταλύτη για τη λήψη των αναγκαίων αποφάσεων σε πολιτικό επίπεδο, προκειμένου να δημιουργηθεί ένας κοινός προϋπολογισμός των χωρών της Ζώνης του Ευρώ, ο οποίος θα προάγει την ανάπτυξη και τη σταθερότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας. Μια τέτοια εξέλιξη θα αποτελούσε μία ακόμη σημαντική κληρονομιά στο πλαίσιο της συμβολής του στην οικονομική πολιτική».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή