Αποκαλύψεις από Αλ. Τσίπρα για τις Πρέσπες

Αποκαλύψεις από Αλ. Τσίπρα για τις Πρέσπες

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με διπλό στόχο ταξίδεψε ο Αλέξης Τσίπρας, για πρώτη φορά με την ιδιότητα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στην πρωτεύουσα της Βόρειας Μακεδονίας, τα Σκόπια. Ο πρώτος ήταν να υπενθυμίσει τον «θετικό αντίκτυπο» της συμφωνίας των Πρεσπών για τις διμερείς σχέσεις Αθήνας – Σκοπίων, αλλά και ευρύτερα για την περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, κάτι που υπογράμμισε τόσο στο θερμό τετ α τετ που είχε με τον πρωθυπουργό της γείτονος Ζόραν Ζάεφ όσο και σε συνέντευξη που παραχώρησε σε μέσο των Σκοπίων. Ο τέως πρωθυπουργός, ερωτηθείς μάλιστα τι απαντά σε εκείνους που λένε πως επιστρέφει «στον τόπο του εγκλήματος», είπε πως «έγκλημα ήτανε αυτό που γινόταν τα τελευταία 25 χρόνια στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών», προσθέτοντας πως «έγκλημα θα ήταν αν μας δινόταν η ευκαιρία ύστερα από 25 χρόνια και, εγώ μαζί με τον Ζόραν, αντί να αρπάξουμε αυτή την ευκαιρία, να λύσουμε το πρόβλημα, την πετούσαμε στα σκουπίδια. Αυτό θα ήταν έγκλημα».

Η συνέντευξη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στο τηλεοπτικό δίκτυο Αlsat έβγαλε πάντως και ειδήσεις. Ο τέως πρωθυπουργός αποκάλυψε πως μία εβδομάδα πριν έλθει η συμφωνία «σηκώσαμε τα μολύβια» και το ναυάγιο ήταν πολύ κοντά. Χωρίς να γίνει πιο συγκεκριμένος, σημείωσε πως ο λόγος ήταν πως «δεν ήταν εύκολο να βρούμε συναίνεση σε όλα τα κεφάλαια της συμφωνίας». Το ταξίδι πάντως του τέως πρωθυπουργού στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία στα Σκόπια είχε το βλέμμα στο εσωτερικό. Σε μια στιγμή που η κυβέρνηση έχει πάνω της τη διαχείριση του θέματος και ως εκ τούτου ζητεί πλέον την εφαρμογή της συμφωνίας, ο κ. Τσίπρας επιδιώκει να προκαλέσει αμηχανία στο Μαξίμου που δεν μπορεί πλέον να ασκήσει την κριτική για τις Πρέσπες. Με δεδομένη την αποδοχή της συμφωνίας από πλευράς Ν.Δ., ο κ. Τσίπρας θέλει να αμβλύνει τις εκλογικές επιπτώσεις που του προκάλεσαν οι Πρέσπες. Τούτο αποκαλύφθηκε σε μια αποστροφή του όταν μίλησε για το πολιτικό κόστος που του προκάλεσε η συμφωνία, το οποίο χαρακτήρισε «πρόσκαιρο» που «έρχεται και παρέρχεται».

Tην ίδια ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή τις «σκληρές» δηλώσεις Αδ. Γεωργιάδη και Μάκη Βορίδη για το μεταναστευτικό, επιτέθηκε στη Ν.Δ., κάνοντας λόγο για «ακροδεξιά και λαϊκιστικά χαρακτηριστικά», ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση και για την εκτός ελέγχου κατάσταση στη Μόρια. Συγκεκριμένα, ο κ. Χαρίτσης μίλησε για «κακέκτυπα του Ορμπαν και του Σαλβίνι» που «μίλησαν για “λαθρομετανάστες”, δίνοντας ουσιαστικά “γραμμή” στον κ. Μητσοτάκη». Στον ΣΥΡΙΖΑ πάντως η συζήτηση για τα αίτια της ήττας δεν έχει γίνει, όπως παραδέχθηκε και ο Αλέκος Φλαμπουράρης στον ΣΚΑΪ. Το ιστορικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ μάλιστα, σε μια αποστροφή του, σημείωσε πως τον πλησιάζουν στον δρόμο και τον ρωτούν: «Μα ήταν ανάγκη να χάσετε;».

Τσακαλώτος για Τόμσεν

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν άφησε ασχολίαστες και τις δηλώσεις του Πόουλ Τόμσεν, που κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα για λιτότητα και για μη προώθηση μεταρρυθμίσεων. Την απάντηση μάλιστα ανέλαβε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση τόσο προς τον κ. Τόμσεν όσο και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Μεταξύ άλλων, ο τέως υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως η συμφωνία για υψηλά πλεονάσματα έγινε υπό την πίεση των πιστωτών και πως η υπέρβαση των συμφωνημένων στόχων δεν ήταν επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης αλλά αποτέλεσμα των συστηματικών αστοχιών στις «επιστημονικές» προβλέψεις των στελεχών του ΔΝΤ. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή