Στροφή ΣΥΡΙΖΑ για τους υδρογονάνθρακες

Στροφή ΣΥΡΙΖΑ για τους υδρογονάνθρακες

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να μην υπερψηφίσει ως αντιπολίτευση την κύρωση συμβάσεων για την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στο Ιόνιο και νοτιοδυτικά της Κρήτης, τις οποίες είχε συνάψει όσο ασκούσε τη διακυβέρνηση –και μάλιστα ελάχιστους μήνες πριν, παραμονές των εκλογών του Ιουλίου– σημαδεύει με τρόπο που χαρακτηρίζεται πρωτόγνωρος για τη Βουλή τη σχετική κοινοβουλευτική διαδικασία που άρχισε προχθες στην Ολομέλεια και θα ολοκληρωθεί σήμερα με ονομαστική ψηφοφορία. Σχετικό αίτημα κατέθεσε το ΚΚΕ, ενώ το είχε ζητήσει και το ΜέΡΑ25.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που επιλέγει το «παρών» στην ψηφοφορία, προβάλλει ως αιτία της στάσης του αυτής τον ισχυρισμό ότι η σημερινή κυβέρνηση προχωρεί σε πλήρη αποκρατικοποίηση της «Ελληνικά Πετρέλαια», που ως εταιρεία εμπλέκεται στις συμβάσεις. Από τη συζήτηση και κυρίως από τις ομιλίες βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ αναδείχθηκε και ένα παράπλευρο εσωτερικό ζήτημα, μιας και στελέχη του, με την επίκληση επιχειρημάτων για την προστασία του περιβάλλοντος, έδειξαν πως ορθότερο θα ήταν να καταψηφιστούν οι συμβάσεις. Η κυβέρνηση διά του κ. Κ. Χατζηδάκη, η πλειοψηφία διά πολλών βουλευτών που έλαβαν τον λόγο, αλλά και στελέχη άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης στάθηκαν εντόνως επικριτικά έναντι της στάσης του ΣΥΡΙΖΑ. Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μάλιστα, μνημόνευσε και το γεγονός ότι ο τέως πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας είχε υποστηρίξει δημοσίως και θερμά τη σύναψη των συμβάσεων αυτών από την κυβέρνησή του. «Σήμερα η Ελλάδα, εκτός από χώρα που αποτελεί κρίσιμο ενεργειακό κόμβο στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων, ξεκινά την υλοποίηση ενός σχεδίου που έχει στόχο να τη μετατρέψει και σε χώρα παραγωγό ενέργειας», έλεγε ο κ. Τσίπρας την ημέρα της υπογραφής των συμβάσεων (27 Ιουνίου 2019), όπως ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης.

«Ακούστηκε μια κριτική ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μεταβάλλει θέση. Είναι μια θετική μετατόπιση. Αρκεί όμως, από το “Ναι” το βιαστικό και ακατανόητο την παραμονή των εκλογών, να πάμε σήμερα σε ένα “Παρών”; Κατά τη γνώμη μου, δεν αρκεί», υπογράμμισε με έμφαση ο κ. Ν. Φίλης, προτάσσοντας ενστάσεις αναφορικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που έχουν τα ορυκτά καύσιμα. «Πρέπει να εξορυχθεί το αέριο νοτίως της Κρήτης; Κατά τη γνώμη μου και κάθετα, αναμφισβήτητα ναι», είπε από την πλευρά του ο κ. Π. Πολάκης, εκφράζοντας ωστόσο ενστάσεις αναφορικά με την οικονομική πτυχή και το μέλλον των ΕΛΠΕ. Ο αντίλογος και ως προ αυτό ήρθε τόσο από τη Ν.Δ. όσο και από άλλα κόμματα, με την επισήμανση ότι η αποκρατικοποίηση των ΕΛΠΕ ήταν στα κυβερνητικά σχέδια του ΣΥΡΙΖΑ.

Για οικολογικούς λόγους απολύτως αντίθετο είναι το ΜέΡΑ25, ενώ με επιχειρήματα που παραπέμπουν σε ένα εντελώς διαφορετικό του καπιταλισμού σύστημα καταψηφίζει τις συμβάσεις το Κομμουνιστικό Κόμμα. Στον αντίποδα, υπέρ τάχθηκε το ΚΙΝΑΛ, με την Ελληνική Λύση να τάσσεται υπέρ των εξορύξεων.

Μέσα σε αυτό το κλίμα καταγράφηκαν και ορισμένες στιγμές μεγάλης έντασης, με εκείνη ανάμεσα στο ΚΚΕ και στο κόμμα του κ. Κυρ. Βελόπουλου να ξεχωρίζει. Με αφορμή αναφορά του προέδρου της Ελληνικής Λύσης για πυροβολισμούς αποτροπής εισόδου προσφύγων και μεταναστών στη χώρα, ο κ. Αθ. Παφίλης σχολίασε: «Θα την πάρετε τη θέση της Χρυσής Αυγής», για να ακολουθήσει επεισόδιο σφοδρής φραστικής αντιπαράθεσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή