ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το «Γιαβούζ» στην ΑΟΖ Κύπρου

Το «Γιαβούζ» στην ΑΟΖ Κύπρου

Στην πλέον επιθετική κίνηση παραβίασης της κυπριακής κυριαρχίας προχωρεί η Αγκυρα, καθώς από χθες το πλωτό γεωτρύπανο «Γιαβούζ» έπλευσε εντός του οικοπέδου 7 της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στην Αθήνα υπήρχαν πληροφορίες για πιθανή κίνηση του «Γιαβούζ», ήδη από τη Δευτέρα, προς το οικόπεδο 7 που είναι αδειοδοτημένο από τη Λευκωσία για εκμετάλλευση στη γαλλοϊταλική κοινοπραξία Total/ENI. Τελικά, το «Γιαβούζ» απέπλευσε χθες και ενόσω βρισκόταν σε πορεία προς τα νότια, συνοδεία δύο φρεγατών του τουρκικού ναυτικού, η Υδρογραφική Υπηρεσία Αττάλειας προσδιόρισε (NAVTEX 1109/19) το σημείο στο οποίο το πλωτό γεωτρύπανο θα διεξαγάγει εργασίες από την Κυριακή  μέχρι και τις 20 Ιανουαρίου.

Ο στόχος «Γκιουζέλγιουρτ-1» (Μόρφου-1), στον οποίο είναι από χθες το απόγευμα το «Γιαβούζ», βρίσκεται στα βορειοδυτικά του οικοπέδου 7 της κυπριακής ΑΟΖ και είναι προσεκτικά τοποθετημένο στο δυτικό άκρο των τουρκικών διεκδικήσεων. Στη Λευκωσία έχει γίνει απολύτως σαφές πως η μόνη διέξοδος για την Κυπριακή Δημοκρατία είναι η άμεση προσφυγή στην Ε.Ε., δεδομένου ότι οι νέες τουρκικές κινήσεις καταγράφονται εντός θαλάσσιων ζωνών που έχουν καθοριστεί ήδη από το 2011, μάλιστα εντός ενός οικοπέδου το οποίο έχει αποδοθεί προς εκμετάλλευση σε δύο ευρωπαϊκές εταιρείες, τη γαλλική Total και την ιταλική ENI. Αθήνα και Λευκωσία είναι συντονισμένες και ήδη από χθες οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης και Νίκος Δένδιας συνομίλησαν.

Εως και τις 18 Σεπτεμβρίου το οικόπεδο 7 είχε αδειοδοτηθεί στην ιταλική ΕΝΙ, ωστόσο, μετά έναν γύρο εντατικών επαφών ανάμεσα στη Λευκωσία και το Παρίσι σε πολλαπλά επίπεδα, αποφασίστηκε η είσοδος της Total. Βασική αιτιολογία για τη συγκεκριμένη κίνηση ήταν η εκπεφρασμένη βούληση της Γαλλίας να υπερασπίσει τα συμφέροντά της στην κυπριακή ΑΟΖ, σε αντίθεση με την Ιταλία.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου υποστήριξε χθες (τ/σ A-Haber) ότι διεξάγονται δραστηριότητες στην τουρκική υφαλοκρηπίδα. «Αυτό δεν το διαπραγματευόμαστε με κανένα. Είναι ένα ζήτημα εθνικής κυριαρχίας και όποιος θέλει ας πει ό,τι θέλει», τόνισε. Εν συνεχεία υπογράμμισε ότι η Τουρκία είναι «υπέρ του διαμοιρασμού των υδρογονανθράκων γύρω από την Κύπρο, μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων». Ο κ. Τσαβούσογλου εξέφρασε την ελπίδα «να υπάρξει συμφωνία και όλοι να πάρουν τα δικαιώματά τους και να συνεχιστεί αυτή η υπόθεση μέσα σε γαλήνη και ειρήνη και ο πλούτος αυτός να πουληθεί στη διεθνή αγορά μέσω Τουρκίας», ωστόσο επισήμανε ότι «αν δεν γίνει αυτό εμείς θα κάνουμε τα δικά μας βήματα». Υποβάθμισε πλήρως την τριμερή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Κυπριακής Δημοκρατίας και Αιγύπτου στη Νέα Υόρκη, λέγοντας ότι «δεν έχει καμιά σημασία». Ο νέος γύρος έντασης στην κυπριακή ΑΟΖ καταγράφεται λίγες ημέρες πριν από την τριμερή Σύνοδο Κορυφής Αιγύπτου, Ελλάδας και Κυπριακής Δημοκρατίας στο Κάιρο, όπου αναμένεται να γίνει εκτενής συζήτηση για ζητήματα όπως ο East Med και η πραγματικότητα για τις (ακόμη ακαθόριστες) θαλάσσιες ζώνες μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου.

Αίτημα ΗΠΑ για συνδρομή στον Περσικό

Τη συνδρομή της Ελλάδας «στη διεθνή προσπάθεια προστασίας κρίσιμων υποδομών στον Περσικό Κόλπο» ζήτησε χθες ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Μαρκ Εσπερ από τον ομόλογό του Νίκο Παναγιωτόπουλο. Οπως γνωστοποίησε μέσω Twitter ο κ. Εσπερ, εξήρε την Ελλάδα ως ένα από τα λίγα μέλη του ΝΑΤΟ που ξοδεύουν άνω του 2% για την άμυνα. Σημειώνεται ότι στις 13 Αυγούστου η «Κ» είχε αποκαλύψει επίσημο αμερικανικό αίτημα προς το υπουργείο Εθνικής Αμυνας από τις ΗΠΑ. Η Αθήνα απάντησε τότε ότι δεν διαθέτει αρκετά μέσα λόγω της κατάστασης επιφυλακής στην οποία βρίσκεται στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Κοινοποίησε, ωστόσο, στην Ουάσιγκτον ότι προσωπικό των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων που βρίσκεται στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα μπορεί να συμμετάσχει στις ομάδες στρατιωτικών παρατηρητών στην περιοχή του Κόλπου.