Αρση ασυλίας Λοβέρδου

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με αναφορές στην ύπαρξη «παραδικαστικού κυκλώματος» και καταγγελίες περί «πολιτικής σκευωρίας» όσον αφορά την υπόθεση Novartis, καθώς και με επισημάνσεις για την ανάγκη ακόμα και κατάργησης του καθεστώτος ασυλίας βουλευτών και υπουργών, χρωματίστηκε η χθεσινή κοινοβουλευτική διαδικασία για τη λήψη απόφασης επί αιτήσεων άρσης ασυλίας –για διάφορες υποθέσεις– των Ανδρ. Λοβέρδου, Κ. Κυρανάκη και Διον. Χατζηδάκη. Παρά τις επιμέρους ενστάσεις, ουσιαστικές και διαδικαστικές, που καταγράφηκαν από αρκετές πλευρές, η εθνική αντιπροσωπεία με πολύ μεγάλη πλειοψηφία ψήφισε υπέρ της άρσεως της βουλευτικής ασυλίας και για τους τρεις, δεδομένου ότι εκείνοι με τις τοποθετήσεις τους ζήτησαν αυτό να συμβεί.

Το εισαγγελικό αίτημα σχετικά με τον κ. Λοβέρδο αφορούσε –ως γνωστόν– την προαναφερθείσα υπόθεση, επί της οποίας έχουν ήδη δρομολογηθεί οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες για τη σύσταση «προανακριτικής» επιτροπής, με τον πρώην υπουργό να λέει ευθύς εξαρχής: «Δεν χρειάζομαι κανένα βουλευτικό ή υπουργικό προνόμιο. Θα συντρίψω τους σκευωρούς με τα όπλα που διαθέτουν όλοι οι Ελληνες και όλες οι Ελληνίδες. Στοχοποιηθήκαμε, το κόμμα μου και εγώ, από τους πολιτικούς μας αντιπάλους και χρησιμοποιήθηκε εναντίον μας ένα αποκαλυπτόμενο σήμερα παραδικαστικό κύκλωμα με εμπλεκόμενους εισαγγελικούς λειτουργούς. Αυτούς τους σκοτεινούς κύκλους θα τους συντρίψω χωρίς βουλευτικά ή υπουργικά προνόμια, γιατί δεν τα έχω ανάγκη». Λίγο νωρίτερα, σε παρέμβασή της η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά, σημείωσε: «Η υπόθεση Novartis δεν είναι απλώς ένα μέρος του σκανδάλου στον νευραλγικό τομέα του φαρμάκου, αλλά αποτελεί και πολιτική σκευωρία. Κάθε μέρα που περνάει αποδεικνύεται ότι στήθηκε και λειτούργησε ένα παραδικαστικό κύκλωμα σκοτεινό. Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι η Κ.Ο. θα συμβάλει ενεργά, έτσι ώστε στα πλαίσια αυτής της Προανακριτικής να αποκαλυφθούν οι υπεύθυνοι όλης αυτής της σκοτεινής υπόθεσης». Αξιοσημείωτο είναι ότι από νωρίς το πρωί, με δημόσια τοποθέτησή του ο κ. Ευ. Βενιζέλος υποστήριξε πως η περίπτωση του κ. Λοβέρδου δεν εμπίπτει στα προβλεπόμενα για «άρση ασυλίας», τονίζοντας τόσο την προοπτική λειτουργίας της «προανακριτικής επιτροπής, όσο και το γεγονός ότι είναι σε εξέλιξη ποινικές προκαταρκτικές εξετάσεις». Τόσο η κ. Γεννηματά, όσο και ο κ. Λοβέρδος στις ομιλίες τους συμφώνησαν με την επιχειρηματολογία περί προβληματικής διαδικασίας, πλην όμως ο άμεσα ενδιαφερόμενος τόνισε πως πρέπει άμεσα να καταδειχθεί η αθωότητά του.

Ο κ. Κυρανάκης αντιμετώπιζε μήνυση για μια ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης που θεωρήθηκε από τον μηνυτή «ρατσιστική», ενώ ο κ. Χατζηδάκης για υπόθεση από την εποχή που ήταν δήμαρχος. Σε παρεμβάσεις τους τόσο ο επικεφαλής του ΜέΡΑ 25 Γ. Βαρουφάκης, όσο και ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυρ. Βελόπουλος υποστήριξαν πως δεν συμφωνούν με την ύπαρξη ασυλίας για τους βουλευτές.

Αίτημα εξαίρεσης

Εν τω μεταξύ, αίτημα εξαίρεσης από τους χειρισμούς στην υπόθεση της Novartis κατατέθηκε για πρώτη φορά κατά της επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη από τον βουλευτή του ΚΙΝΑΛ Ανδρέα Λοβέρδο για τον οποίο έχει ζητηθεί η άδεια της Βουλής για την άσκηση ποινικής δίωξης.

Η αίτηση θα εξεταστεί από το Συμβούλιο Εφετών, και αν γίνει δεκτή, θα ανακύψει θέμα ποιος εισαγγελέας θα συνεχίσει τις έρευνες, καθώς προς το παρόν δεν υπάρχει αναπληρωτής για τον επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς. Πρόσφατα το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει προωθήσει διάταξη για θεσμοθέτηση αναπληρωτή στην Εισαγγελία Διαφθοράς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή