Πρ. Παυλόπουλος: Να ζητήσουν συγγνώμη όσοι παραβιάζουν τη διεθνή και ευρωπαϊκή νομιμότητα

Πρ. Παυλόπουλος: Να ζητήσουν συγγνώμη όσοι παραβιάζουν τη διεθνή και ευρωπαϊκή νομιμότητα

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σαφές μήνυμα προς όλους εκείνους «που συνεχίζουν να παραβιάζουν τη διεθνή και ευρωπαϊκή νομιμότητα, προβάλλοντας προκλητικά αβάσιμες και παράνομες αιτιάσεις», έστειλε από την Ξάνθη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, προτρέποντάς τους μάλιστα να ζητήσουν μέχρι και συγγνώμη γι’ αυτή τη συνεχιζόμενη στάση τους. Ο κ. Παυλόπουλος επισκέφθηκε σήμερα το πρωί την Ξάνθη, προκειμένου να τιμήσει με την παρουσία του τους εορτασμούς για την εκατοστή επέτειο απελευθέρωσης της πόλης (4 Οκτωβρίου 1919) από τους Τούρκους και Βούλγαρους κατακτητές και της ενσωμάτωσής της στον εθνικό κορμό.

Στη δήλωσή του τόνισε ακόμα ότι η επέτειος αυτή «εκπέμπει πάντοτε πολύτιμα και πολυσήμαντα διδάγματα, ιστορικώς αμαχήτως τεκμηριωμένα, ιδίως δε τα εξής: Πρώτον, το δίδαγμα της αυθεντικής ελληνικότητας της Θράκης, της οποίας η αφετηρία χάνεται στα βάθη των αιώνων και την οποίαν ουδόλως αλλοίωσαν οι κατά τ’ ανωτέρω βάρβαρες κατοχές. Δεύτερον, το δίδαγμα ότι εμείς, οι Έλληνες, υπό όρους αρραγούς ενότητας -όπως το πράττουμε άλλωστε για όλα τα εθνικά μας θέματα και τα εθνικά μας δίκαια- είμαστε αποφασισμένοι και ανυποχώρητοι στο να υπερασπισθούμε, με βάση το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο, στο διηνεκές και έναντι πάντων, την ελληνικότητα της Θράκης, με πλήρη και υποδειγματικό σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων των κατοίκων της, κατ’ εξοχήν δε με πλήρη και υποδειγματικό σεβασμό της θρησκευτικής ελευθερίας».

Σημείωσε μάλιστα ότι η αναφορά του για το σεβασμό της θρησκευτικής ελευθερίας «απευθύνεται πρωτίστως σ’ εκείνους, οι οποίοι παραχαράσσουν, αδιστάκτως, την ιστορία και την πραγματικότητα».

Ο κ. Παυλόπουλος παρακολούθησε την επίσημη δοξολογία για την απελεύθερη της Ξάνθης που τελέστε στον ιερό μητροπολιτικό Ναό του Τιμίου Προδρόμου προεξάρχοντος του Μακαριότατου Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερώνυμου και την παρουσία μελών της Ιεράς Συνόδου και όμορων μητροπολιτών, προσκεκλημένοι του επιχώριου μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμονα.

Αμέσως μετά, τελέστηκε επιμνημόσυνη δήλωση στο μνημείο πεσόντων και ακολούθησε κατάθεση στεφάνου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Στη συνέχεια, ενώπιον του κ. Παυλόπουλου και των λοιπών επισήμων πραγματοποιήθηκε μεγάλη στρατιωτική παρέλαση, την οποία άνοιξε τιμητικά η Προεδρική Φρουρά που παραβρέθηκε στην Ξάνθη για τους επετειακούς εορτασμούς.

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε σήμερα στους εορτασμούς ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ενώ χτες η υφυπουργός Παιδείας Μαρία Ζαχαράκη παρακολούθησε τη μαθητική παρέλαση στην Ξάνθη. Παρών ήταν και ο υφυπουργός Μακεδονίας Θράκης Θόδωρος Καράογλου.

Οι άσχημες καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην Ξάνθη από χθες το πρωί και που εξελίχθηκαν σε καταρρακτώδη βροχή σήμερα, οπότε κορυφώθηκαν οι εορτασμοί για τα 100 χρόνια απελευθέρωσης της πόλης, δεν εμπόδισαν τους πολίτες να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις και να χειροκροτήσουν τους Εύζωνες και τους στρατιώτες του Δ’ Σώματος Στρατού που παρέλασαν στον κεντρικό δρόμο της Ξάνθης.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έτυχε θερμότατης υποδοχής από πολίτες της Ξάνθης, ενώ σταμάτησε πολλές φορές στη διάρκεια της πορείας του, προκειμένου να ευχηθεί χρόνια πολλά, να ευχαριστήσει τους πολίτες για τη θερμή υποδοχή και να φωτογραφηθεί με παιδιά που κρατούσαν ελληνικές σημαίες.

Αξίζει να τονιστεί ότι τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, μετά από ενέργειες του Δήμου Ξάνθης, εξέδωσαν ειδικό επετειακό φάκελο και επετειακό γραμματόσημο για τα 100 Χρόνια Απελευθέρωσης της Ξάνθης, που κυκλοφόρησε συμβολικά σήμερα το πρωί, Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2019, σε ανάμνηση της επίσημης μέρας εισόδου στην πόλη του ελληνικού σταυρού, δηλ. της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου 1919.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή