Δέσμη δράσεων για προσφυγικό

Δέσμη δράσεων για προσφυγικό

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με πολλαπλά μηνύματα κυρίως προς το εξωτερικό, την Τουρκία και την Ε.Ε., καθώς και με καταγγελία της στάσης και της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, ιδιαιτέρως κατά την πρόσφατη κυβερνητική του θητεία, ο πρωθυπουργός χθες από του βήματος της Βουλής παρουσίασε τα χαρακτηριστικά που έχει προσλάβει σήμερα το προσφυγικό-μεταναστευτικό, και παρουσίασε το «συνεκτικό πρόγραμμα τεσσάρων ταυτόχρονων και παράλληλων δράσεων» της κυβέρνησης, για την αντιμετώπιση της κατάστασης στη χώρα μας.

«Αλλάζει η νομοθεσία, αλλάζει ο προσανατολισμός της πολιτικής, αλλάζει και η καθημερινή διαχείριση του προβλήματος» είπε ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης με αφορμή ερώτηση του επικεφαλής του ΜέΡΑ25 Γ. Βαρουφάκη. Σημείωσε ότι περισσότεροι που φθάνουν στη χώρα μας πλέον είναι μετανάστες και όχι πρόσφυγες, ενώ ως προς τις τέσσερις δράσεις, είπε ειδικότερα: Πρώτον, καθιερώνεται «ένα νέο με πιο γρήγορες διαδικασίες, συμπαγές αυστηρό, αλλά και δίκαιο σύστημα ασύλου για όσους το δικαιούνται, με απόλυτο σεβασμό στα δικαιώματα των αιτούντων, αλλά και χωρίς περιθώρια κατάχρησής του». Δεύτερον, «όλες οι δομές της διοίκησης –Δικαιοσύνη, Eνοπλες Δυνάμεις, Αστυνομία, Τοπική Αυτοδιοίκηση– συνεργάζονται πια με το σύστημα υγείας-πρόνοιας, αλλά και με την Παιδεία», και καθιερώνεται πιστοποίηση, έλεγχος, λογοδοσία στις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Τρίτον, «θωρακίζεται η χώρα με περισσότερα παρατηρητήρια στα χερσαία σύνορα, ενίσχυση του Λιμενικού στα θαλάσσια», και προχωρά η αποσυμφόρηση των νησιών. Στο πλαίσιο αυτό, μεταξύ άλλων, είπε ότι «περισσότεροι από 20.000 που αιτούνται άσυλο, θα μετακινηθούν σε 10 Περιφέρειες της ενδοχώρας». Τέταρτον, αναδεικνύεται η διεθνής διάσταση του ζητήματος. Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι θα θέσει το θέμα στις συνόδους κορυφής της Ε.Ε., υπογραμμίζοντας ότι θα προτείνει έως και την επιβολή κυρώσεων «για ευρωπαϊκές χώρες που δεν συμμετέχουν σε δίκαιη κατανομή των προσφύγων σε ευρωπαϊκό επίπεδο». Την ίδια στιγμή, αναφερόμενος στην Τουρκία, τόνισε πως «οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της. Εχει τη δυνατότητα να ελέγξει τις ροές του Αιγαίου. Δεν επιτρέπεται να δίνει την εντύπωση ότι εκμεταλλεύεται το ζήτημα αυτό για τις δικές της γεωπολιτικές επιδιώξεις».

Ο κ. Βαρουφάκης συμφώνησε μεν στις διαπιστώσεις του πρωθυπουργού ότι δεν υπάρχει ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και πως η προηγούμενη κυβέρνηση κληροδότησε στη σημερινή πολλά προβλήματα, αλλά υποστήριξε ότι η πολιτική της νέας κυβέρνησης αποτελεί ενισχυμένη μορφή εκείνης του κυβερνητικού ΣΥΡΙΖΑ. «Θα αποτύχετε κ. Πρωθυπουργέ» είπε ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25, και μεταξύ άλλων αφού επέκρινε πολιτικές που φτιάχνουν «φράκτες», μνημόνευσε την περίπτωση της Αυστραλίας για να υπογραμμίσει ότι πρέπει να υιοθετηθούν πολιτικές ενσωμάτωσης.

«Στην Αυστραλία που είναι μια φιλελεύθερη χώρα που σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, δεν υπάρχει περίπτωση παράνομο σκάφος να φτάσει στις ακτές της, το λένε ξεκάθαρα: “Δεν θα φτάσετε”. Δεν το  λένε γιατί είναι απάνθρωποι, αλλά γιατί θέλουν να σπάσουν –και θέλουν και μπορούν και το έχουν κάνει– τα κυκλώματα των διακινητών», απάντησε ο κ. Μητσοτάκης. Στέλνοντας δε μήνυμα και κατά των ρατσιστικών φαινομένων, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε: «Ούτε φράχτες θέλουμε, ούτε τείχη. Θέλουμε κανόνες. Και θα πάνε σε ελληνικό σχολείο τα παιδιά των προσφύγων. Και εάν είναι άριστοι μαθητές, να σηκώσουν την ελληνική σημαία. Αυτό είναι το σωστό. Μακριά από εμάς οποιαδήποτε ξενοφοβία ή οποιοσδήποτε ρατσισμός. Είμαι υπερήφανος όταν πηγαίνω σε παρελάσεις και βλέπω μια κοινωνία η οποία μετατρέπεται σε πολυπολιτισμική σιγά σιγά. Δεν αμφισβητείται η εθνική μας ακεραιότητα με αυτό τον τρόπο». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή