Σενάρια πυροδοτεί εκδήλωση του «Πράττω»

Σενάρια πυροδοτεί εκδήλωση του «Πράττω»

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σενάρια για τις ζυμώσεις στον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς έχει πυροδοτήσει η εκδήλωση του «Πράττω», του σχηματισμού με επικεφαλής τον Νίκο Κοτζιά, που προγραμματίζεται για τις 11 Νοεμβρίου και στην οποία θα συμμετάσχουν τόσο ο Παύλος Γερουλάνος όσο και ο τέως πρόεδρος της Βουλής και κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Βούτσης. Η εύκολη ανάγνωση λέει πως η κοινή παρουσία τριών στελεχών που ανήκουν στην ευρύτερη Κεντροαριστερά, αλλά σε διαφορετικές «φυλές», μπορεί να αποτελεί πρόγευση κάποιας συνεργασίας. Η πραγματικότητα, ωστόσο, είναι πιο πολύπλοκη. Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς βρίσκεται πλέον εκτός ΣΥΡΙΖΑ, αφού η συνεργασία του με την Κουμουνδούρου έληξε με ανακοινώσεις που είχαν πολλές αιχμές για μια σειρά χειρισμών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, με κυριότερη την πολιτική στη Θράκη. Από τη στιγμή που το

«Πράττω» βρέθηκε εκτός ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Κοτζιάς παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς και διατηρεί διαύλους επικοινωνίας με στελέχη όπως είναι ο κ. Γερουλάνος. Από την πλευρά του, ο πρώην υπουργός Πολιτισμού της κυβέρνησης Παπανδρέου έχει ξεκαθαρίσει πως αυτό που επιδιώκει είναι «επιστροφή στις ρίζες του ΠΑΣΟΚ». Θέτοντας διαρκώς ιδεολογικά ζητήματα, προσπαθεί να μιλήσει, όπως λέει, στη μεγάλη μάζα των άλλοτε ψηφοφόρων του κόμματός του που έχουν μετακινηθεί σε άλλους πολιτικούς χώρους. Ο κ. Γερουλάνος πάντως έχει αποκλείσει όχι μόνο τη συνεργασία του με τον ΣΥΡΙΖΑ ή τη Ν.Δ., αλλά και οποιαδήποτε περίπτωση συνεργασίας που «θα στηρίζεται σε πρόσωπα».

«Το στοίχημα είναι ιδεολογικό», σημειώνει με κάθε ευκαιρία, κοιτώντας αμφίπλευρα προς όσους έφυγαν από το ΠΑΣΟΚ, είτε πήγαν στον ΣΥΡΙΖΑ είτε στη Ν.Δ. Με τον κ. Κοτζιά πάντως είναι σε επαφή και υπάρχει κοινή οπτική σε μια σειρά ζητημάτων, ήδη από την εποχή του ΠΑΣΟΚ. Την ίδια ώρα, στην εξίσωση των –εκτός ΣΥΡΙΖΑ– ζυμώσεων στον χώρο της Κεντροαριστεράς, πρέπει να προστεθεί και η καλή σχέση πολλών στελεχών του «Πράττω» με το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη. Ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 μάλιστα, την 3η Σεπτεμβρίου, θέλοντας να δώσει «στίγμα», αρθρογράφησε υπέρ της πολιτικής κληρονομιάς του Ανδρέα Παπανδρέου. Το εύλογο ερώτημα είναι τι μπορεί να σημαίνουν τα παραπάνω δεδομένα. Είναι κάποια κομμάτια που μπορούν να φτιάξουν ένα παζλ ή όχι; Σε αυτή τη φάση, λένε γνώστες του χώρου, πρόκειται μόνο για πολιτικές ζυμώσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή