Ακης Σκέρτσος: Τα μικρά που κάνουν τη διαφορά

Ακης Σκέρτσος: Τα μικρά που κάνουν τη διαφορά

3' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα 160 άρθρα του νομοσχεδίου «Επενδύω στην Ελλάδα», που εισάγεται προς συζήτηση στη Βουλή αυτή την εβδομάδα, δεν υπάρχει κάποια μεγαλεπήβολη μεταρρύθμιση που φιλοδοξεί να αλλάξει άρδην το επιχειρηματικό περιβάλλον στη χώρα μας. Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να επιτευχθεί με ένα μόνο ν/σ σε μια χώρα που συστηματικά καταγράφει χαμηλές επιδόσεις στους διεθνείς δείκτες ανταγωνιστικότητας.

Τη διαφορά για ένα πιο φιλοεπενδυτικό περιβάλλον την κάνουν τελικά -στις περισσότερες περιπτώσεις- πολύ στοχευμένες, τεχνικές παρεμβάσεις στη νομοθεσία και τη διοικητική διαδικασία. Γι’ αυτό και επιλέξαμε να ακολουθήσουμε την προτροπή όσων επενδύουν, των ανθρώπων της αγοράς: «αν μη τι άλλο, αφαιρέστε τα εμπόδια».

Κατόπιν εκτενούς διαβούλευσης με όλους τους φορείς της επιχειρηματικότητας, συγκεντρώθηκε ένα ικανό σώμα διατάξεων που καλύπτει τις αρμοδιότητες σχεδόν όλης της κυβέρνησης -16 υπουργεία- και επιχειρεί να άρει δεκάδες επενδυτικά εμπόδια, τοποθετώντας τον πήχη στο ύψος των απαιτήσεων της ψηφιακής εποχής, των καλών ευρωπαϊκών και διεθνών πρακτικών. Το ν/σ θεραπεύει αδυναμίες που ξέμειναν από το βαθύ παρελθόν, προϊόν κακής και αποσπασματικής νομοθέτησης, που λειτουργούν αποτρεπτικά για την προσέλκυση επενδύσεων.

Αθροίζει πολλές μικρές μεταρρυθμίσεις που μεταβάλλουν ριζικά το επιχειρηματικό περιβάλλον, δίνει χείρα βοηθείας σε επιχειρήσεις νεοφυείς ή με σοβαρά οικονομικά προβλήματα να σταθούν στα πόδια τους, διασφαλίζει τον κόσμο της επισφαλούς εργασίας και στηρίζει την υγιή, διαφανή και αντιπροσωπευτική εκπροσώπηση των κοινωνικών εταίρων.

Ενδεικτικά, το νομοσχέδιο:

• Καταργεί τους παρωχημένους «βαθμούς όχλησης» που επιβαρύνουν χρονικά και οικονομικά τις αδειοδοτικές διαδικασίες των μεταποιητικών δραστηριοτήτων ενώ έχουν υποκατασταθεί εδώ και χρόνια από την πληρέστερη περιβαλλοντική αδειοδότηση.

• Δίνει κίνητρα για την εγκατάσταση επιχειρήσεων σε επιχειρηματικά πάρκα και για την προσέλκυση στρατηγικών επενδύσεων 15 εκατομμυρίων ευρώ και άνω.

• Δημιουργεί τον Ενιαίο Ψηφιακό Χάρτη, μια ηλεκτρονική βάση με όλα τα κρίσιμα δεδομένα που συνδέονται με την άσκηση επενδυτικής ή κατασκευαστικής δραστηριότητας. Κάθε πολίτης θα μπορεί να έχει μέσω του Διαδικτύου, απλή, έγκυρη, πλήρη και δωρεάν πληροφόρηση για θέματα όπως π.χ. οι ισχύουσες χρήσεις γης, οι όροι δόμησης, η ρυμοτομία, ο αιγιαλός, τα δάση, οι αρχαιολογικοί χώροι.

• Επιταχύνει αναθέτοντας σε ιδιώτες ορκωτούς ελεγκτές την αξιολόγηση και την παρακολούθηση της υλοποίησης επενδυτικών σχεδίων (αυτή τη στιγμή λιμνάζουν 2.500 φάκελοι) που έχουν υπαχθεί στον αναπτυξιακό νόμο. Το κράτος θα ασκεί ελεγκτικό ρόλο.

• Επισπεύδει την αδειοδότηση για κεραίες των τηλεπικοινωνιακών παρόχων ώστε να διευκολυνθούν οι επενδύσεις σε ασύρματα δίκτυα νέας γενιάς, ειδικά σε δίκτυα 5G και ανοίγει το δρόμο για πάρκα κεραιών με αυστηρές πρόνοιες για τη δημόσια υγεία.

• Θέτει δικλίδες αποτροπής της αδήλωτης εργασίας που στερεί μισή μονάδα του ΑΕΠ ετησίως.

• Θεσμοθετεί Μητρώο Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Εργαζομένων και Οργανώσεων Εργοδοτών και την (προαιρετική) ηλεκτρονική ψηφοφορία για την προκήρυξη απεργιών ώστε να σταματήσει το φαινόμενο που είδαμε και πρόσφατα, λίγοι να ταλαιπωρούν τους πολλούς χωρίς να υπάρχει διαφάνεια στη διαδικασία λήψης αποφάσεων και τη βάση εγγεγραμμένων μελών.

• Επιταχύνει τη δικαστική διαδικασία με τη θέσπιση των ηλεκτρονικών δικογράφων στη διοικητική δικαιοσύνη, που είναι πιο ώριμη σε επίπεδο πληροφοριακών συστημάτων.

Το αναπτυξιακό αποτύπωμα των μέτρων αυτών θα είναι ισχυρό – λιγότερο βραχυπρόθεσμα, σημαντικά μακροπρόθεσμα. Σύμφωνα με μελέτη της Τράπεζας της Ελλάδος που εκπονήθηκε επί τούτου και θα συνοδεύει το ν/σ στη Βουλή, εφόσον οι διατάξεις του ν/σ εφαρμοστούν στην πληρότητά τους η ελάχιστη επίδραση στο ΑΕΠ και την απασχόληση την επόμενη δεκαετία θα είναι 5 πρόσθετες μονάδες. Μόνο η αυστηροποίηση των ελέγχων στην αγορά εργασίας και η μείωση της αδήλωτης εργασίας μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,5% τον επόμενο χρόνο.

Με το πλέγμα των υπό ψήφιση ρυθμίσεων και πολλών άλλων που θα ακολουθήσουν, μπορούν να πειστούν οι πάντες- αγορές, πιστωτές, επενδυτές και κυρίως ο ελληνικός λαός- ότι η χώρα μπορεί να αλλάξει. Μπορεί η Ελλάδα να γίνει η αναπτυξιακή έκπληξη των επόμενων ετών στην Ε.Ε., ένα περιφερειακό κέντρο με πρωταγωνιστικό ρόλο στην Ευρώπη.

* Ο κ. Ακης Σκέρτσος είναι υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή