Ο Λαλιώτης επιμένει στα παλιά…

Ο Λαλιώτης επιμένει στα παλιά…

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο θέμα του τροφοδότη λογαριασμού της λιβεριανής εταιρείας Mayo Investment Corporation επανήλθε ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ κ. K. Λαλιώτης, προκαλώντας νέο γύρο αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Χ. Πρωτόπαπας προσέφερε χθες πλήρη κάλυψη στον κ. Λαλιώτη και η Νέα Δημοκρατία μίλησε για συνέχεια στη «λασπολογία». Ο κ. Λαλιώτης έδωσε την Κυριακή στη δημοσιότητα δύο έγγραφα της Εθνικής Τράπεζας, από τα οποία φαίνεται ότι 600.000 δολάρια, που είχαν κατατεθεί σε λογαριασμό της λιβεριανής εταιρείας στο Λονδίνο, έφτασαν στο ταμείο της Ν.Δ. Η αξιωματική αντιπολίτευση χαρακτήρισε τα έγγραφα «ξαναζεσταμένη σούπα», υπενθυμίζοντας ότι πρόκειται για στοιχεία που η ίδια είχε δώσει στη δημοσιότητα στις 8/10/1993 διά του τότε γενικού διευθυντή της κ. K. Πυλαρινού, χωρίς η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τότε να στείλει την όλη υπόθεση στη Δικαιοσύνη.

Ενταλμα πληρωμής

Τα στοιχεία αφορούν ένταλμα πληρωμής εξωτερικού της Εθνικής Τράπεζας της 7-6-1989 για ποσό 600.000 δολαρίων με εντολέα τη λιβεριανή εταιρεία και αποδέκτη τη Νέα Δημοκρατία και ένταλμα κατάθεσης της Εθνικής Τράπεζας με ημερομηνία 8-6-1989, με το οποίο γίνεται κατάθεση του συγκεκριμένου ποσού σε λογαριασμό της Ν.Δ. Ο κ. Λαλιώτης κάλεσε την ηγεσία -σημερινή και προηγούμενη- «να αποκαλύψει ποια άτομα συγκροτούν τη λιβεριανή εταιρεία», η οποία, όπως υποστηρίζει, «λειτούργησε για μια μεγάλη χρονική περίοδο ως ομφάλιος λώρος για την παράνομη χρηματοδότηση της Ν.Δ. και για τη ροή μαύρου χρήματος προς αυτήν». Αφήνει δε να εννοηθεί ότι θα δώσει συνέχεια στο όλο θέμα με νέα στοιχεία, καθώς έκλεισε τη μακροσκελή δήλωσή του με τη φράση «αυτά προς το παρόν».

Ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. κ. Θ. Ρουσόπουλος απάντησε ότι «ο K. Λαλιώτης απογυμνώθηκε», γιατί «οι συνταρακτικές αποκαλύψεις», για τις οποίες έκανε λόγο, αποδείχθηκαν «ξαναζεσταμένη σούπα». Απηύθυνε προς τον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ το ερώτημα «γιατί η κοινοβουλευτική πλειοψηφία του κόμματός του το 1994 δεν έστειλε την υπόθεση στη Δικαιοσύνη και έκλεισε το θέμα», προσθέτοντας ότι «προφανώς έκρινε ότι ουδέν μεμπτόν υπάρχει για να παραπέμψει κάποιον στη Δικαιοσύνη». Επίθεση κατά του κ. Λαλιώτη εξαπέλυσε χθες ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. κ. Πρ. Παυλόπουλος, ο οποίος μιλώντας στον ΣΚΑΪ τον κατηγόρησε ότι «επανήλθε στη γνωστή σε όλους αλλά πεπαλαιωμένη επιχείρηση πολιτική λάσπης για να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από τα ηχηρά ραπίσματα που ο ίδιος δέχθηκε για τα έργα και τις ημέρες του στο ΥΠΕΧΩΔΕ». Ο κ. Παυλόπουλος αναρωτήθηκε γιατί ο κ. Λαλιώτης «δεν περιμένει την απόφαση της Δικαιοσύνης», η οποία έχει επιληφθεί του θέματος με πρωτοβουλία της Ν.Δ. και υπογράμμισε ότι «τα οικονομικά της Ν.Δ. ήταν, είναι και θα παραμείνουν διαφανή».

Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Χ. Πρωτόπαπας χαρακτήρισε «ιδιαιτέρως σωστές» τις ενέργειες Λαλιώτη και υποστήριξε ότι η Ν.Δ. και οι εκπρόσωποί της έχουν πει τις τελευταίες ημέρες τρεις φορές ψέματα για την off shore εταιρεία της Λιβερίας, για την παράνομη χρηματοδότηση του κόμματος και για τα θέματα διαφάνειας. «Εχουμε υποχρέωση», είπε ο κ. Πρωτόπαπας «έναντι του πολιτικού κόσμου να εκκαθαρίσουμε την υπόθεση. Η Νέα Δημοκρατία έχει κουραστεί να πετάει λάσπη και δεν καταλαβαίνει ότι η λάσπη επιστρέφει σ’ αυτήν».

«Μαχαιριά» Πάγκαλου κατά Λαλιώτη

Σαφέστατες αιχμές κατά του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ κ. K. Λαλιώτη για τα πεπραγμένα του στο ΠΕΧΩΔΕ άφησε ο κ. Θ. Πάγκαλος, ενώ τηρώντας «ισορροπίες» για να μην του χρεωθεί «προκατάληψη» στις προθέσεις του ζήτησε παράλληλα να ανοίξει ο λογαριασμός της λιβεριανής εταιρείας που η κυβέρνηση συνδέει με τη Ν.Δ. Στην πρώτη του δημόσια παρέμβαση μετά τον ανασχηματισμό, ο κ. Πάγκαλος υπογράμμισε συγκεκριμένα πως «η Ν.Δ. θα πρέπει να συναινέσει στο άνοιγμα του λογαριασμού και στη διαφάνεια, αλλά και η κυβέρνηση θα πρέπει να απαντήσει με πειστικότητα στην κριτική που της ασκείται για τα δημόσια έργα».

Στη σημερινή συνάντηση αναμένεται επίσης να αποφασιστεί και να υπάρξει σχετική ρύθμιση, προκειμένου να μπορούν οι νομάρχες να εκλέγονται και για τρίτη φορά. Με τη ρύθμιση αυτή έχει διαφωνήσει ο ΣΥΝ, που ζητεί την επέκταση του περιορισμού (δηλαδή μόνο δύο θητείες) και στους δημάρχους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή