Βούτσης: Διαφωνώ με τις λογικές «ή εμείς ή αυτοί»

Βούτσης: Διαφωνώ με τις λογικές «ή εμείς ή αυτοί»

4' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως ένα έργο που μπορεί να συμβάλει στον απολογισμό και προβληματισμό που είναι απαραίτητος για το ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτήρισαν το νέο βιβλίο του Αριστείδη Μπαλτά, ομότιμου καθηγητή ΕΜΠ, πρώην υπουργού Παιδείας και μέλους της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης που βρέθηκαν στην παρουσίασή του στο Μέγαρο Μουσικής την Τετάρτη το βράδυ.

Αντικείμενο του βιβλίου με τίτλο «(Εντός Παρενθέσεως;)» είναι η πορεία του ΣΥΡΙΖΑ από τις απαρχές του μέχρι την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια το 2018.

Το βιβλίο, «σε χρόνο πολύ επίκαιρο γίνεται κρίσιμη προσπάθεια, γίνεται αφορμή και γέφυρα για το σήμερα και για το αύριο» επεσήμανε ο βουλευτής Ά Αθήνας και πρώην πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης.

«Μας βοηθάει εμάς, όλες και όλους που βιώσαμε μια γρήγορη ωρίμανση, να μη ζήσουμε μια πρόωρη γήρανση, γιατί βρισκόμαστε σε πόλεμο» σημείωσε ο κ. Βούτσης και πρόσθεσε ότι είναι πια ένα σημείο αναφοράς για να προστίθενται και άλλα πράγματα που δεν είναι ακόμη γνωστά.

Για παράδειγμα, σημείωσε, «υπήρχε διαφωνία για το αν θα προχωρούσαμε σε πτώση της κυβέρνησης Σαμαρά ή δε θα προχωρούσαμε, περνάει από δίπλα το βιβλίο αυτό». Παρότι δε, ο ΣΥΡΙΖΑ, είχε ετοιμάσει κυβερνητικό πρόγραμμα, «δεν ήμασταν έτοιμοι για διακυβέρνηση» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Βούτσης. Όπως όμως επεσήμανε, αν δεν υπήρχε η παράλληλη νομοθετική, παρεμβατική δουλειά για «να κρατηθεί η κοινωνία όρθια», δεν θα υπήρχε το πρόσφατο αποτέλεσμα των εκλογών, «δεν θα είχαμε την ανοχή του κόσμου».

Ο κ. Βούτσης τόνισε ότι είναι αναγκαία η συζήτηση για τα στοιχεία και τις προϋποθέσεις που θα δημιουργήσουν τη συνθήκη «ενός γειωμένου αριστερού κόμματος που θα διεκδικήσει ξανά τη διακυβέρνηση».

«Θα βολευόντουσαν ο ΣΥΡΙΖΑ να ενσωματωθεί και να γίνει ένας κανονικός δεύτερος πόλος» εκτίμησε ο κ. Βούτσης και πρόσθεσε λέγοντας ότι «εμείς έχουμε κάνει την επιλογή να μην ενσωματωθούμε».

«Όλη μας η πορεία για να φτάσουμε σε ένα ρεαλιστικό σχέδιο διακυβέρνησης είναι συνυφασμένη με τα επίδικα της Ευρωπαϊκής Ένωσης» σημείωσε και τόνισε ότι δεν πάμε πάλι ως «γαλατικό χωριό»: πλέον είναι αναγκαία μια σχέση ανατροφοδότησης για να σταματήσει η διολίσθηση της Ευρώπης στην ακροδεξιά.

«Διαφωνώ απολύτως με τις λογικές 'ή εμείς ή αυτοί'» σημείωσε ο κ. Βούτσης και πρόσθεσε ότι από τώρα πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να προσχωρήσει σε μια γενναία πολιτική συμμαχιών. «Έχει τεράστια σημασία η αποτίμηση που θα γίνει συντεταγμένα και τολμηρά» κατέληξε ο κ. Βούτσης. «Δεν πρέπει να το αποφύγουμε, είμαστε υποχρεωμένοι να το κάνουμε».

«Σπάει τη σιωπή για το πρώτο εξάμηνο»

Ο Νάσος Ηλιόπουλος, επικεφαλής της παράταξης «Ανοιχτή Πόλη» στον δήμο Αθηναίων και πρώην υφυπουργός Εργασίας, από την πλευρά του επεσήμανε ότι «το βιβλίο σπάει τη σιωπή για το πρώτο εξάμηνο και κάνει προσπάθεια να δείξει λάθη και ανεπάρκειες, νίκες και ήττες».

«Έχουμε συνολικά την ευθύνη να μιλήσουμε για το πρώτο εξάμηνο» επεσήμανε, και πρόσθεσε ότι με τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015, μετά την υπογραφή του μνημονίου, «το πραξικόπημα από τη πλευρά των θεσμών έμεινε ένα μισό πραξικόπημα. Μισό, αλλά πραξικόπημα».

«Ο αντίπαλος πήρε πολύ σοβαρά τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πήρε σοβαρά τον εαυτό του» σημείωσε ο κ. Ηλιόπουλος και πρόσθεσε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι «εμείς θεωρούσαμε τη στάση πληρωμής στο ΔΝΤ υπερόπλο, και τελικά έγινε στάση πληρωμής και δεν άνοιξε ρουθούνι».

Το βιβλίο περιγράφει «τη μόνη δύναμη της Αριστεράς που κατάφερε να κυβερνήσει αντιπαλεύοντας ένα ηγεμονικό σύστημα» επεσήμανε ο καθηγητής πολιτικής κοινωνιολογίας Μιχάλης Σπουρδαλάκης. Πρόσθεσε δε, ότι «η σημασία του ΣΥΡΙΖΑ για το παγκόσμιο κίνημα, αλλά και η θεωρητική ματιά του συγγραφέα, το κάνει πολύ χρήσιμο πόνημα και σε άλλα σημεία του πλανήτη».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν έντιμος, πήγε όλα τα θέματα σε εκλογές το 2015» σημείωσε από την πλευρά του ο Γιώργος Σταθάκης, πρώην υπουργός Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

«Η προετοιμασία που είχε κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ ενόψει του Γενάρη ήταν ικανοποιητική» υπογράμμισε και εξήγησε ότι η οικονομική πολιτική του είχε αποφασιστεί να στηριχθεί στην αναδιάρθρωση χρέους, την αλλαγή των όρων της συμφωνίας και ένα ευρύ φάσμα μεταρρυθμίσεων που θα θεραπεύει βαθιά προβλήματα της κοινωνίας

Ο Θεόδωρος Δρίτσας, βουλευτής Πειραιά και πρώην υπουργός Ναυτιλίας, σημείωσε ότι το βιβλίο θέτει κάποια κρίσιμα ερωτήματα «για να μην καταγραφεί ο ΣΥΡΙΖΑ ως παρένθεση, αλλά ως σταθμός και συνέχεια».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα πείραμα εν εξελίξει» πρόσθεσε. «Το ότι δε μπορέσαμε να αποφύγουμε τον επώδυνο συμβιβασμό, αποτέλεσε τομή στην αριστερά και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Εκείνο που έπρεπε να είχαμε μελετήσει περισσότερο, ήταν το όριο ενός αναγκαίου συμβιβασμού. […] Ο ΣΥΡΙΖΑ που ανέλαβε να κυβερνήσει, έχει αποκτήσει και γνώση και εμπειρία πολύ χρήσιμη για το μέλλον».

«Χάσαμε τους αρμούς σύνδεσης κόμματος και κοινωνίας»

«Το πιο σημαντικό διακύβευμα ήταν να μην προδώσει η αριστερά τον εαυτό της» επεσήμανε η Σία Αναγνωστοπούλου, βουλευτής Αχαΐας και πρώην αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας και Εξωτερικών.

Κάνοντας τον απολογισμό της για την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε ότι «δεν κατανοήσαμε στο βάθος που έπρεπε, ότι τα υπουργεία είναι λαϊκοί θεσμοί και είναι υποχρεωμένα να παράγουν γνώση, αλλά και να τη διοχετεύσουν αυτή τη γνώση».

Το βιβλίο του πρώην υπουργού Παιδείας αφιερώνει πολλές σελίδες στο «πώς το κίνημα μένει ακίνητο», σημειώνει η πρώην υπουργός. «Δεν κατορθώσαμε να ενεργοποιήσουμε αυτό τον κόσμο και ενώ η κυβέρνηση φαίνεται ενεργητική και το κόμμα να λειτουργεί, δε μπορέσαμε να βρούμε αυτούς τους σταθερούς αρμούς σύνδεσης, που να συνδέουν και την κυβέρνηση και το κόμμα και το κόμμα με την κοινωνία. Και αυτό είναι ευθύνη συνολική και συλλογική».

Ο συγγραφέας του βιβλίου Αριστείδης Μπαλτάς επεσήμανε ότι το βιβλίο έγινε επίκαιρο λόγω του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ

«Το κύριο θέμα του βιβλίου, δεν είναι πού έκανε λάθος ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά τι μάθαμε εμείς για τη χώρα, πώς δουλεύει το ελληνικό κράτος» τόνισε ο κ. Μπαλτάς και κατέληξε λέγοντας ότι επιθυμία του είναι, το βιβλίο να μπορέσει να καταλύσει σε αυτή τη συζήτηση, για το πώς πρέπει να γίνει η οργάνωση του κόμματος.

Στην παρουσίαση, εκτός από στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, παρευρέθη και ο Τηλέμαχος Χυτήρης, πρώην υπουργός των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. 

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή