Ο Τζεμ έρχεται, η Αγκυρα προκαλεί

Ο Τζεμ έρχεται, η Αγκυρα προκαλεί

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η απειλή του Τούρκου πρωθυπουργού κ. Μπουλέντ Ετσεβίτ περί «ενσωματώσεως» του κατεχομένου τμήματος της νήσου σε περίπτωση κατά την οποία η Κυπριακή Δημοκρατία ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση δίχως να έχει προηγηθεί λύση του πολιτικού προβλήματος, συνιστά αδιαμφισβητήτως μία κλιμάκωση των προκλήσεων της Αγκυρας, που σημειωτέον εκδηλώνεται την παραμονή της επισκέψεως του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας κ. Ισμαήλ Τζεμ στην Αθήνα.

Επισημαίνεται ότι ο κ. Ετσεβίτ δήλωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Μιλιέτ» ότι «υπάρχουν δύο ενδεχόμενα για την ενσωμάτωση της Τουρκίας και της ΤΔΒΚ: πλήρης προσάρτηση ή χορήγηση καθετώτος αυτονομίας» στο κατεχόμενο τμήμα της νήσου. Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του κ. Ετσεβίτ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Χρ. Πρωτόπαπας επεσήμανε ότι «το θέμα της προσαρτήσεως των κατεχομένων έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τις αποφάσεις, τα ψηφίσματα και τη γενικότερη δραστηριότητα του ΟΗΕ».

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών κ. Παν. Μπεγλίτης τόνισε ότι οι δηλώσεις των κυβερνητικών αξιωματούχων της Αγκυρας δεν εκπλήσσουν την ελληνική πλευρά, καθώς αποτελούν δείγμα της αδιέξοδης πολιτικής της Τουρκίας στο Κυπριακό και πρόσθεσε ότι «στόχος μας παραμένει η προώθηση της ενταξιακής διαδικασίας της Κύπρου και η προσαρμογή της στο κοινοτικό κεκτημένο, η οποία άλλωστε επιβεβαιώθηκε στη διάρκεια της επισκέψεως του προέδρου της Επιτροπής κ. Ρομάνο Πρόντι στη Λευκωσία».

Αντιδράσεις στις απειλές της Αγκυρας υπήρξαν και στη Λευκωσία, όπου ο εκπρόσωπος της κυβερνήσεως κ. Μιχ. Παπαπέτρου κάλεσε την Τουρκία να συντονιστεί με το διεθνές δίκαιο και τιος ευρωπαϊκές αρχές γιά να ξεπεράσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει.

Τέλος, ο Αμερικανός πρέσβης στη Λευκωσία κ. Ντόναλντ Μπάτλερ, ερωτηθείς περί των δηλώσεων του κ. Ετσεβίτ δήλωσε μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Γλαύκο Κληρίδη ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε., την απόφαση του Ελσίνικι (που αποσυνδέει την ένταξη της νήσου από τη λύση του πολτικού προβλήματος) και πρόσθεσε ότι η Ουάσιγκτον θεωρεί ότι η ενταξιακή διαδικασία μπορεί να αποτελέσει κίντρο γιά μία λύση -δίκαιη και διαρκή- στην Κύπρο.

Συνάντηση με Τζεμ

Το θέμα των απειλών της Αγκύρας αναμένεται να θέσει ο υπουργός Εξωτερικών κ. Γ. Παπανδρέου κατά τη συνάντηση που θα έχει με τον Τούρκο ομόλογό του κ. Ισμαήλ Τζεμ αύριο στην Αθήνα, όπου ο Τούρκος κυβερνητικός αξιωματούχος θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. K. Στεφανόπουλο, τον πρωθυπουργό κ. K. Σημίτη και τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας κ. K. Καραμανλή.

Πέραν των διμερών θεμάτων, οι συζητήσεις θα αφορούν στις εξελίξεις στα Βαλκάνια, στη Μέση Ανατολή, στην ευρύτερη περιοχή του Καυκάσου, αλλά και στη διεθνή συγκυρία υπό το φώς των γεγονότων της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ, διευκρίνισε ο κ. Μπεγλίτης.

Τέλος, αναμένεται σήμερα στην Αθήνα ο ειδικός εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέως για το Κυπριακό κ. Αλβαρο ντε Σότο, ο οποίος θα έχει συνομιλίες με τον κ. Παπανδρέου, ολοκληρώνοντας την περιοδεία του στη Λευκωσία και στην Αγκυρα.

«Η επίσκεψη του κ. ντε Σότο επιβεβαιώνει το ενδιαφέρον των Ηνωμένων Εθνών αλλά και γενικότερα της διεθνούς κοινότητος για την επίλυση του πολιτικού πορβλήματος της Κύπρου», επεσήμανε ο κ. Μπεγλίτης και επανέλαβε την υποστήριξη της ελληνικής κυβερνήσεως προς τον Γενικό Γραμματέα για την προσφορά καλών υπηρεσιών του προς επίλυση του πολιτικού προβλήματος της νήσου.

Και υπονοούμενα για την τρομοκρατία

Τους ισχυρισμούς του Τούρκου Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγού Χουσεΐν Κιβρίκογλου, περί δήθεν υπάρξεως στρατοπέδων τρομοκρατών στην Ελλάδα επανέλαβε κατά τρόπο μονότονο και ο υπουργός Ανευ Χαρτοφυλακίου κ. Σουκρού Σινά Γκιουρέλ, αρμόδιος για τα θέματα της Κύπρου. Σε ομιλία του στην Αγκυρα, στη διάρκεια σεμιναρίου με θέμα την τρομοκρατία και τη διεθνή τάξη, ο κ. Γκιουρέλ είπε αναφερόμενος στις χώρες, οι οποίες στηρίζουν την τρομοκρατία ότι «το ζήτημα της ελληνοκυπριακής διοικήσεως πρέπει να εξετασθεί σε διεθνές επίπεδο». Οι ισχυρισμοί περί δήθεν εμπλοκής της Ελλάδος και της Κυπριακής Δημοκρατίας σε θέματα τρομοκρατίας που διατυπώνει η Αγκυρα εντάσσονται στην προσπάθεια ενοχοποιήσεως των δύο αυτών χωρών, απορρίπτονται κατά τρόπο κατηγορηματικό από την Αθήνα και τη Λευκωσία και δεν λαμβάνονται σοβαρώς υπόψη από την διεθνή κοινότητα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή