Οι προτεραιότητες Μητσοτάκη

Οι προτεραιότητες Μητσοτάκη

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ετοιμος για υποχωρήσεις και ανοικτός σε συνεργασίες προκειμένου να βρεθεί κοινός τόπος για την ψήφο των εκτός επικράτειας Ελλήνων δήλωσε ενώπιον της Κ.Ο. της Ν.Δ. ο Κυριάκος  Μητσοτάκης, με αφορμή τα αυριανά τετ α τετ με τους πολιτικούς αρχηγούς. Ξεκαθάρισε με αφορμή τα άδεια υπουργικά έδρανα στην Ολομέλεια της Τρίτης ότι σέβεται τη διάκριση των εξουσιών και ότι η Βουλή θα ελέγχει την κυβέρνηση, ενώ προανήγγειλε τις νομοθετικές πρωτοβουλίες για τις επόμενες 90 μέρες της κυβέρνησης, μεταξύ των οποίων μέχρι το τέλος Νοεμβρίου το φορολογικό και το νέο ασφαλιστικό.

«Είμαι ανοικτός σε συζητήσεις και σε συνεργασίες με μία εξαίρεση: Δεν υπάρχει περίπτωση να δεχθούμε οι πολίτες οι οποίοι κατοικούν στο εξωτερικό να λογίζονται ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας και η ψήφος τους να μην προσμετρείται στην επικράτεια» σημείωσε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στα τετ α τετ με τους αρχηγούς και οριοθετώντας την κόκκινη γραμμή της κυβέρνησης. Πρόσθεσε, πάντως, ότι θα εξαντλήσει όλες τις δυνατότητές για να επιτευχθούν συγκλίσεις για την ψήφο των εκτός επικράτειας Ελλήνων και ότι θα ήταν «μία ένδειξη σπάνιας συνεννόησης του ελληνικού πολιτικού συστήματος αν μπορούσαμε το σχετικό νομοσχέδιο να ψηφιστεί και από τους 300 βουλευτές του ελληνικού Κοινοβουλίου».

Σε ολόκληρη την ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης έδωσε ιδιαίτερο βάρος στον ρόλο των βουλευτών και της κοινοβουλευτικής ομάδας που, όπως είπε, «δεν θα είναι μονοσήμαντος βραχίονας της κυβέρνησης». «Η κυβέρνηση οφείλει να λογοδοτεί στο Κοινοβούλιο» σημείωσε χαρακτηριστικά, ενώ εξηγώντας την απόφαση για τα άδεια υπουργικά έδρανα της Τρίτης, τόνισε ότι η κυβέρνηση σεβόμενη το Σύνταγμα άφησε στη Βουλή την πρωτοβουλία για την υπόθεση Novartis (σ.σ. ήταν και η μοναδική αναφορά στην υπόθεση), κάνοντας την αντίστιξη με τις πρακτικές της προηγούμενης κυβέρνησης που «προαποφάσιζε διώξεις, επιστράτευε ψευδομάρτυρες».

Κάνοντας τον απολογισμό των πρώτων 90 ημερών της κυβέρνησης, μίλησε για σχέδιο «διπλής συνέπειας» προς τους πολίτες για όσα υποσχέθηκε και προς τους εταίρους και τις αγορές για την αξιοπιστία που ζητούσαν και «έχουμε κατακτήσει». Εκανε μάλιστα ιδιαίτερη αναφορά –υπό τα θερμά χειροκροτήματα της κοινοβουλευτικής ομάδας– στο γεγονός ότι χθες «για πρώτη φορά η Ελληνική Δημοκρατία εξέδωσε έντοκα γραμμάτια με αρνητικό επιτόκιο. Δηλαδή για να το πω λαϊκά: “Μας πληρώνουν για να μας δανείζουν”», τόνισε.

Ιδιαίτερες αναφορές έκανε ακόμη ο κ. Μητσοτάκης σε όσα έγιναν τόσο σε επίπεδο νομοθετικών πρωτοβουλιών όσο και οικονομίας, αλλά και σε μέτωπα της καθημερινότητας, όπως η ασφάλεια, η πολιτική προστασία, το Μάτι, οι μεταφορές, η υγεία. «Δεν είμαστε μια κυβέρνηση που αποφασίζει μέτρα και πρωτοβουλίες στο όνομα των μέτρων. Είμαστε μια συνειδητή πολιτική δύναμη που κυβερνά πάντα στο όνομα αυτών οι οποίοι μας εξέλεξαν» σημείωσε, προαναγγέλλοντας τις επόμενες 90 μέρες της κυβέρνησης, όπως το νομοσχέδιο για τη διαχείριση του μεταναστευτικού τον επόμενο μήνα. Ανέφερε, ακόμη, ότι μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου θα έχουν ψηφιστεί οι τροποποιήσεις στον Ποινικό Κώδικα και μέχρι το τέλος Νοεμβρίου το φορολογικό νομοσχέδιο και το νέο ασφαλιστικό, το οποίο «θα είναι συμβατό με τις αποφάσεις του ΣτΕ». Σημείωσε μάλιστα ότι «ήμασταν απολύτως συνεπείς στην κριτική μας στο έκτρωμα του νόμου Κατρούγκαλου».

Αφήνοντας αιχμές για «κεντρικές επιλογές» της προηγούμενης κυβέρνησης, παραδέχθηκε ότι η σημερινή κυβέρνηση θα πρέπει «να θεραπεύσει και τις πληγές του χθες». Εδωσε έμφαση στη στήριξη των πιο αδύναμων, υπογραμμίζοντας ότι τα επιδόματα καταβάλλονται κανονικά, ενώ προανήγγειλε ότι το επίδομα θέρμανσης ενισχύεται και θα καταβληθεί «εγκαίρως και στο χέρι». Κυβερνητικές πηγές, μάλιστα, έλεγαν ότι θα καταβληθεί εντός του 2019 κι ότι την επόμενη εβδομάδα θα έχουν οριστικοποιηθεί οι λεπτομέρειες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή