Ο Γιούνκερ δηλώνει «Κύπριος»

Ο Γιούνκερ δηλώνει «Κύπριος»

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

To Brexit, το προσφυγικό, η τουρκική παραβατικότητα στην κυπριακή ΑΟΖ και η διεύρυνση της Ε.Ε. στα δυτικά Βαλκάνια αποτελούν τα τρία βασικά θέματα που διαμορφώνουν την ελληνική ατζέντα ενόψει της Συνόδου Κορυφής και του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της επόμενης εβδομάδας. Η ατμόσφαιρα στις Βρυξέλλες σχετικά με την τουρκική παραβατικότητα είναι ιδιαίτερα αρνητική, όπως φάνηκε και από τις χθεσινές δηλώσεις του προέδρου της Κομισιόν Ζαν-Κλoντ Γιούνκερ. «Είμαι Κύπριος», δήλωσε, συγκεκριμένα, χθες από το βήμα του Ευρωκοινοβουλίου, εκδηλώνοντας ευθαρσώς τη στήριξή του προς τη Λευκωσία, για την παραβίαση της κυπριακής υφαλοκρηπίδας από την Αγκυρα.

Ο κ. Γιούνκερ, αναφερόμενος στο πού βρίσκονται οι σχέσεις Ε.Ε. – Τουρκίας αυτή τη στιγμή, τις περιέγραψε ως τις πλέον «περίπλοκες» και «σημαντικές». Και αυτό, γιατί από τη μία η Ε.Ε. τηρεί πιστά τη συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας του 2016 όσον αφορά τη μετανάστευση, και «είναι ξεκάθαρο», όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Γιούνκερ ότι «αυτή συνεχίζει να είναι αποτελεσματική». Από την άλλη, πρόσθεσε, «υπάρχουν θέματα που δεν είναι πολύ κολακευτικά για την Τουρκία», αναφερόμενος στις παράνομες γεωτρήσεις που γίνονται στην Ανατολική Μεσόγειο. «Από αυτή την άποψη είμαι Κύπριος και εκφράζω την πλήρη αλληλεγγύη με την Κύπρο», είπε ενδεικτικά. Ο κ. Γιούνκερ εξέφρασε τις αντιρρήσεις του και για την τουρκική εισβολή στη Συρία. «Στρατιωτικές ενέργειες δεν οδηγούν σε καλά αποτελέσματα, αυτό πρέπει να το επισημάνουμε στους Τούρκους φίλους μας», είπε και συμπλήρωσε πως αν οι προθέσεις τους είναι να δημιουργήσουν μια ασφαλή ζώνη, «να μην αναμένουν την Ε.Ε. να πληρώσει κάτι γι’ αυτό».

Οι ελληνικές θέσεις σε σχέση με τις επικείμενες ευρωπαϊκές συνεδριάσεις της επόμενης εβδομάδας τέθηκαν επί τάπητος στη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ. Σύμφωνα με το Μαξίμου, συζητήθηκαν το Brexit και οι συνέπειες μιας άτακτης εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. και η διεύρυνση στα δυτικά Βαλκάνια, καθώς και οι ευρωτουρκικές σχέσεις σε σχέση με δύο ζητήματα, την αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και τη συνέχιση της οικονομικής ενίσχυσης της Τουρκίας από την Ε.Ε. για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού/προσφυγικού ζητήματος, υπό την προϋπόθεση της τήρησης εκ μέρους της Τουρκίας των υποχρεώσεων που απορρέουν από την κοινή δήλωση Ε.Ε. – Τουρκίας του 2016. Η γραμμή της Αθήνας να εμφανίζεται σε όλες τις συζητήσεις που αφορούν την Ε.Ε. (π.χ. Brexit και ευρύτερα ευρωτουρκικά) είναι δείγμα της αυτοπεποίθησης που ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης προωθεί, ώστε η Ελλάδα να βρίσκεται στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής ατζέντας συνολικά και όχι μόνο για περιφερειακά ζητήματα.

Δηλώσεις Δένδια

Την ίδια στιγμή, η Αθήνα παρακολουθεί με ανησυχία την τουρκική εισβολή στη βόρεια Συρία. Μάλιστα, χθες, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας αποκάλυψε ότι συζήτησε το ενδεχόμενο τουρκικής εισβολής στη Συρία με τον Aμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο. Oπως ανέφερε ο κ. Δένδιας (ρ/σ Θέμα) η ανάλυση του κ. Πομπέο ήταν ότι «αυτό τελικά την Τουρκία δεν τη συμφέρει. Διότι η Τουρκία θα βρεθεί να επιχειρεί –αν δοκιμάσει κάτι τέτοιο– κάτω από τη ρωσική αεροπορία, αφού οι ΗΠΑ θα έχουν φύγει. Και υπό τον φόβο το κουρδικό στοιχείο να ενωθεί με την κυβέρνηση της Δαμασκού και η Τουρκία να αντιμετωπίσει εξαιρετικά προβλήματα στο έδαφος». Ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε και στις αυξημένες ροές στο Αιγαίο. «Παρότι η Τουρκία πολλές φορές προσπαθεί να μας πείσει ότι πρόκειται περί αποτελέσματος παραγόντων εκτός του ελέγχου της, θα μου επιτρέψετε να διατηρήσω μια μικρή αμφιβολία ως προς αυτό. Ιδίως μάλιστα όταν καμία φορά τους ξεφεύγει κιόλας. Γιατί, ξέρετε, όταν είσαι λίγο περισσότερο εξωστρεφής από ό,τι η πολιτική σού το επιτρέπει… θυμάστε, από τη μια ο πρόεδρος Ερντογάν μας διαβιβάζει ότι δεν είναι έτσι, από την άλλη βγαίνει και λέει “κι αν ανοίξω τη βρύση;”».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή