Ασκήσεις συναίνεσης από Μητσοτάκη

Ασκήσεις συναίνεσης από Μητσοτάκη

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο αρχικός στόχος επετεύχθη. Στα χθεσινά τετ α τετ του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους πολιτικούς αρχηγούς βρέθηκε κοινός τόπος επί της αρχής στο βασικό και αδιαπραγμάτευτο για την κυβέρνηση σημείο: η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού να προσμετρείται ισότιμα στο εκλογικό αποτέλεσμα. Ως προς αυτό φαίνεται να υπήρξε συναίνεση όλων, πλην του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος φαίνεται να απομονώνεται από τους υπόλοιπους αρχηγούς, καθώς μίλησε για «αλλοίωση των πολιτικών συσχετισμών στο εσωτερικό της χώρας».

Οσο για το ΚΙΝΑΛ, στο τετ α τετ του κ. Μητσοτάκη με τη Φώφη Γεννηματά έγινε συζήτηση και για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, με τον πρωθυπουργό να αφήνει να εννοηθεί ότι παρότι θα επιμείνει στην εκλογή με 151 ψήφους, θα επιδιώξει το πρόσωπο που θα προτείνει να πετύχει ευρύτερη συναίνεση.

Οπως είχε προαναγγελθεί από το Μαξίμου, ο πρωθυπουργός προσήλθε στις συναντήσεις για να παρουσιάσει τους βασικούς άξονες της ρύθμισης και όχι την τελική μορφή του νομοσχεδίου, αφού στόχευσή του είναι να εξαντλήσει τις δυνατότητες συγκλίσεων για να πετύχει ευρύτερη συναίνεση. Το πρώτο βήμα έγινε χθες, καθώς η βασική προϋπόθεση που είχε θέσει η κυβέρνηση, «η παραδοχή της συνταγματικής αρχής της ισότητας της ψήφου, που σημαίνει ότι η ψήφος των Ελλήνων που διαμένουν στο εξωτερικό προσμετρείται στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα, δίχως διαχωρισμούς σε πολίτες α΄ και β΄ κατηγορίας», όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, συνάντησε τη συμφωνία του ΚΙΝΑΛ, του ΚΚΕ και της Ελληνικής Λύσης. Τα περαιτέρω που αφορούν τη διαδικασία άσκησης του εκλογικού δικαιώματος, αλλά και το πώς θα εκλέγονται οι αντιπρόσωποι των εκτός επικρατείας εκλογέων, στα οποία εμφανίστηκαν διαφορετικές απόψεις, είναι προς διαβούλευση, την οποία θα αναλάβει το υπουργείο Εσωτερικών με εκπροσώπους των κομμάτων, ώστε σε ένα μήνα να κατατεθεί η σχετική ρύθμιση. Προφανώς η κυβέρνηση ρίχνει το γάντι στον ΣΥΡΙΖΑ: η τελική απόφαση για το αν θα μείνει στο παιχνίδι για να συναινέσει ή αν θα πει όχι και θα απομονωθεί βαραίνει τον ίδιο.

Ο πρωθυπουργός στα χθεσινά τετ α τετ δεν άνοιξε τα χαρτιά του για να μην «κάψει» προκαταβολικά τις δυνατότητες συγκλίσεων. Στη συνάντησή του με την κ. Γεννηματά επισήμανε ότι η κυβέρνηση συζητεί για τους ψηφοφόρους που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, ενώ σκέφτεται να μπορούν να ψηφίσουν όσοι έχουν ΑΦΜ. Ως προς την επιστολική ψήφο, στην οποία επιμένει το ΚΙΝΑΛ, φέρεται να είπε ότι ο ίδιος θεωρεί πως είναι «μάλλον ο προσφορότερος τρόπος». Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και το γεγονός ότι ο ίδιος φέρεται να άνοιξε και το θέμα εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας.

«Αν θυμάμαι καλά, είχατε κι εσείς θέσει θέμα αποσύνδεσης εκλογής ΠτΔ από τη διάλυση της Βουλής», φέρεται να είπε ο κ. Μητσοτάκης με αφορμή τη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης. «Καλά θυμάστε, το έχουμε πει από το 2016. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι συμφωνούμε να πάμε στο άλλο άκρο και να εκλέγεται μονοκομματικός Πρόεδρος με 151 ψήφους», απάντησε η κ. Γεννηματά, η οποία επέμεινε στο ότι η διαδικασία πρέπει να φέρει ευρύτερο συμβολισμό και, πάντως, να μην εκπέμπει μονοκομματική επιλογή. «Δεν είναι μόνο θέμα διαδικασίας, είναι και θέμα προσώπου», φέρεται να απάντησε  ο πρωθυπουργός, ο οποίος ερωτηθείς αν έχει κάποιον στο μυαλό του απάντησε αρνητικά. Ωστόσο, όπως είπε στην κ. Γεννηματά, «θα ξεκλέψω λίγο χρόνο τον Δεκέμβρη να σκεφτώ με καθαρό αέρα στο βουνό και θα καταλήξω στον Πρόεδρο». «Εγώ τις κρίσιμες αποφάσεις τις παίρνω στη θάλασσα», ήταν η απάντηση της προέδρου του ΚΙΝΑΛ, που είπε ότι είναι ανοικτή σε συναινέσεις εάν «προταθεί το κατάλληλο πρόσωπο». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή