Επιμονή Τσίπρα σε ψηφοφόρους δύο ταχυτήτων

Επιμονή Τσίπρα σε ψηφοφόρους δύο ταχυτήτων

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε κορυφαίο μπρα ντε φερ της πολιτικής σκακιέρας μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ εξελίσσεται η υπόθεση της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού. Η συνάντηση Μητσοτάκη – Τσίπρα απλά επιβεβαίωσε πως τα δύο μεγάλα κόμματα απέχουν παρασάγγας από την περίπτωση συναίνεσης με τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που γνωρίζει πως πρόκειται για ένα ευαίσθητο θέμα, να παίζει ένα blame game για τη μη συναίνεση. Στο πλαίσιο αυτό η γραμμή του κ. Τσίπρα τόσο πριν όσο και μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό ήταν πως από πλευράς του υπάρχει διάθεση συναίνεσης αρκεί να μην ενσωματώνεται η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού στο γενικό αποτέλεσμα, κάτι που αποτελεί όμως τον πυρήνα της κυβερνητικής πρότασης. Ως εκ τούτου, οποιαδήποτε συναίνεση μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων στο θέμα μοιάζει με όνειρο θερινής νυκτός.

Ο κ. Τσίπρας, με δήλωσή του μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, επιχείρησε να τεκμηριώσει τη στάση του. «Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε η πρώτη από τη Μεταπολίτευση που επιχείρησε να δώσει απάντηση σε ένα σύνθετο ζήτημα, όπως η διευκόλυνση ψήφου των Ελλήνων πολιτών που διαμένουν στο εξωτερικό» σημείωσε αρχικά. Θυμίζοντας πως σύστησε ειδική επιστημονική επιτροπή στο υπ. Εσωτερικών «λαμβάνοντας υπ’ όψιν όλες τις κρίσιμες παραμέτρους», ανέφερε πως κατέθεσε στον κ. Μητσοτάκη τη συγκεκριμένη πρόταση, που έχει στόχο «να μπορούν  να ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους, όλοι όσοι έχουν ή μπορούν να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους». Η τελική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει να εκλέγονται «από τρεις έως δώδεκα βουλευτές Επικρατείας, αναλόγως με τον αριθμό των εγγεγραμμένων στους καταλόγους του εξωτερικού».

Ο κ. Τσίπρας αρνήθηκε, ωστόσο, να συζητήσει στη βάση που θέτει ο κ. Μητσοτάκης, δηλαδή στην ενσωμάτωση της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού στο εκλογικό αποτέλεσμα, καθώς κάτι τέτοιο «επιχειρεί […] με κρυφό και δόλιο στόχο την αλλοίωση των εκάστοτε πολιτικών συσχετισμών στο εσωτερικό της χώρας». Πηγές της αντιπολίτευσης εστίαζαν στη λέξη «αλλοίωση», λέγοντας πως ο τέως πρωθυπουργός δεν την είπε τυχαία. Ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε πως η κυβερνητική πρόταση διακινδυνεύει «την ενότητα στον κοινό εθνικό στόχο της στήριξης των εθνικών συμφερόντων αλλά και της θετικής προβολής της πατρίδας μας στο εξωτερικό», προσθέτοντας πως θα μετατρέψει «τους Ελληνες του εξωτερικού σε αντικείμενο ψηφοθηρίας». Είναι βέβαιο πως το εν λόγω θέμα είναι μόνο στην αρχή, καθώς διακυβεύεται το μείζον: το εκλογικό αποτέλεσμα των επόμενων αναμετρήσεων.

Κατά τα λοιπά, ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως στο τετ α τετ με τον πρωθυπουργό του έθιξε το θέμα των ελληνοτουρκικών, καλώντας τον «να ζητήσει επιτέλους την εφαρμογή των κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας, που από κοινού με τον πρόεδρο Αναστασιάδη πετύχαμε ως απόφαση στο προηγούμενο Συμβούλιο Κορυφής». Η αναφορά στον Κύπριο πρόεδρο δεν ήταν τυχαία, καθώς στην Κουμουνδούρου θεωρούν πως υπάρχει «απόσταση» Αθήνας – Λευκωσίας στον τρόπο που αντιμετωπίζουν την κοινή απειλή της γείτονος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή