Λιώνουν οι πάγοι μεταξύ ΚΙΝΑΛ και Μαξίμου

Λιώνουν οι πάγοι μεταξύ ΚΙΝΑΛ και Μαξίμου

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επιβεβαίωση του συναινετικού κλίματος που είχε διαφανεί το τελευταίο διάστημα μεταξύ Κινήματος Αλλαγής και κυβέρνησης στο πεδίο της ψήφου των αποδήμων και η «διερευνητική» συζήτηση για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ήταν τα δύο σημεία που ξεχώρισαν από τη χθεσινή συνάντηση της Φώφης Γεννηματά με τον πρωθυπουργό.

Σύμφωνα με πηγές από τη Χαριλάου Τρικούπη, ως προς το πρώτο ζήτημα, από τη στιγμή που οι θέσεις των δύο πλευρών συμπίπτουν σχετικά με το μείζον θέμα της ισοτιμίας της ψήφου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την πρόθεσή του να υπάρξει συνεννόηση και ως προς τους υπόλοιπους άξονες που έθεσε ως βάση συζήτησης το Κίνημα Αλλαγής, τονίζοντας συγκεκριμένα προς την κ. Γεννηματά, κατά τις ίδιες πηγές, ότι «έχει κάποιες σκέψεις» για το πώς αυτό θα δρομολογηθεί. «Οχι άλλη χαμένη ευκαιρία, όλα τα κόμματα να αναλάβουν τις ευθύνες τους», ήταν το μήνυμα που εξέπεμψε, από την πλευρά της, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ εξερχόμενη της συνάντησης.

Οσον αφορά το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, σύμφωνα με συνεργάτες της, η Φώφη Γεννηματά, ερωτηθείσα από τον πρωθυπουργό για τις προθέσεις της, επανέλαβε τη θέση της για υποψηφιότητα προσωπικότητας από τον προοδευτικό χώρο. Από τον διάλογο των δύο πλευρών, κατά πληροφορίες, διαφαίνεται ότι η κυβέρνηση αφήνει περιθώρια να κινηθεί συναινετικά, εφόσον βρεθεί το κατάλληλο πρόσωπο.

Αντίθετα, όπως διευκρινίζεται από τη Χαριλάου Τρικούπη, στη συνάντηση δεν τέθηκε επί τάπητος το θέμα του εκλογικού νόμου, το οποίο, άλλωστε, φαίνεται πως έχει «παγώσει» μετά τις εκατέρωθεν τοποθετήσεις στη ΔΕΘ.

Παράλληλα, η Φώφη Γεννηματά έθεσε ψηλά στην ατζέντα της συνάντησης τόσο τα ελληνοτουρκικά όσο και το μεταναστευτικό. Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, σύμφωνα με κομματικές πηγές, τόνισε προς τον κ. Μητσοτάκη ότι η κυβέρνηση οφείλει να κινηθεί ενεργά κατά της κλιμακούμενης τουρκικής προκλητικότητας και, μέσω της πίεσης προς την Ευρωπαϊκή Ενωση, για πραγματικά μέτρα με συγκεκριμένο αντίκρισμα κατά της Αγκυρας, ενόψει της επερχόμενης Συνόδου Κορυφής.

Στο μέτωπο του μεταναστευτικού, η Χαριλάου Τρικούπη καταλογίζει στο Μαξίμου ότι πιάστηκε απροετοίμαστο απέναντι στην όξυνση του προβλήματος και τώρα επιχειρεί με καθυστέρηση να εφαρμόσει τα ισχύοντα μέτρα, αλλά αποφεύγει κάθε πρωτοβουλία πίεσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Στην τελευταία πτυχή της κριτικής στάθηκε η κ. Γεννηματά διαμηνύοντας στον πρωθυπουργό ότι η κυβέρνηση πρέπει να κινηθεί προς την αλλαγή της κοινής δήλωσης Ε.Ε. – Τουρκίας.

Τέλος, από την πλευρά της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής τέθηκε και το ζήτημα της αμυντικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ, ζητώντας αναλυτική ενημέρωση, μιας και η Χαριλάου Τρικούπη κατηγορεί την κυβέρνηση ότι την υπέγραψε χωρίς να προηγηθούν διαβουλεύσεις, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι η Ελλάδα «έδωσε πολλά και δεν πήρε τίποτα». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή