«Ναι», αλλά υπό τρεις προϋποθέσεις από τον Δημ. Κουτσούμπα για την ψήφο των αποδήμων

«Ναι», αλλά υπό τρεις προϋποθέσεις από τον Δημ. Κουτσούμπα για την ψήφο των αποδήμων

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θετικός έναντι του πυρήνα της κυβερνητικής πρότασης, δηλαδή του σχεδίου να προσμετρείται η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού στο συνολικό αποτέλεσμα, ήταν ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, δημιουργώντας εν δυνάμει τις προϋποθέσεις να βρεθούν τελικά οι 200 ψήφοι –εάν υπερψηφίσουν ΚΙΝΑΛ, Ελληνική Λύση και ΜεΡΑ25– που χρειάζονται για να εγκριθεί το νομοσχέδιο. Ο κ. Κουτσούμπας, βεβαίως, έβαλε τρεις κρίσιμες παραμέτρους, δηλώνοντας πως θα περιμένει να δει την τελική στάση της κυβέρνησης στα ζητήματα που έθεσε και ακολούθως θα αποφασίσει το κόμμα του πώς θα κινηθεί. Οι τρεις προϋποθέσεις είναι: Πρώτον, οι εκλογείς εξωτερικού να έχουν φορολογικές υποχρεώσεις στην Ελλάδα και αυτό να εκφράζεται με τον ΑΦΜ, «ο οποίος βεβαίως δεν θα πρέπει να είναι γενικά και αφηρημένα, αλλά να αφορά φορολογητέα περιουσία, περιουσιακά στοιχεία, να υπάρχει κάποια κατοικία στην Ελλάδα».

Δεύτερον, να απουσιάζουν από τη χώρα ένα εύλογο χρονικό διάστημα, αναφέροντας ενδεικτικά τα 30 έτη, και, τρίτον, να ψηφίζουν στα κατά τόπους εκλογικά τμήματα με αυτοπρόσωπη παρουσία, όπως συμβαίνει αν βρίσκονταν στη χώρα, απορρίπτοντας την επιστολική ψήφο. «Αν αυτές οι προϋποθέσεις ισχύσουν», είπε ο κ. Κουτσούμπας, τότε συζητά το μείζον –που δεν δέχεται επ’ ουδενί ο ΣΥΡΙΖΑ– που είναι να προσμετρείται η ψήφος στο συνολικό αποτέλεσμα. Ακολούθησε η συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον κ. Βελόπουλο. Η Ελληνική Λύση είχε ταχθεί ανοιχτά υπέρ της ψήφου των Ελλήνων ομογενών, κάτι που φάνηκε και με το «καλημέρα» της συνάντησης. «Τι να σου προσφέρω;» ρώτησε ο κ. Μητσοτάκης, για να πάρει την απάντηση: «Τίποτα. Εναν καλό εκλογικό νόμο και να ψηφίζουν οι ομογενείς», είπε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης. Ο κ. Βελόπουλος σύμφωνα με πληροφορίες έθεσε, όπως το ΚΚΕ, το θέμα της επιστολικής ψήφου.

Η τελευταία συνάντηση του πρωθυπουργού ήταν με τον πρόεδρο του ΜεΡΑ25 Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος επίσης ήταν θετικός με αστερίσκους. «Συμφωνήσαμε πολύ περισσότερο από ό,τι διαφωνήσαμε», είπε ο κ. Βαρουφάκης, ζητώντας «τουλάχιστον σε δεύτερη φάση να υπάρξει κίνηση προς τη δημιουργία εκλογικών περιφερειών αποδήμων Ελλήνων».

Από τις παραπάνω συναντήσεις προκύπτει πως ο «μαγικός αριθμός» 200, που χρειάζεται για να εγκριθεί το νομοσχέδιο, δεν είναι απίθανο να βρεθεί, από τη στιγμή που τα μικρότερα κόμματα συμφωνούν στη βασική κυβερνητική λογική που είναι να προσμετρείται η ψήφος στο τελικό αποτέλεσμα. Υπάρχει, βεβαίως, δρόμος να διανυθεί ακόμη και η κυβέρνηση πρέπει να ικανοποιήσει μέρος των αιτημάτων που έθεσαν οι πολιτικοί αρχηγοί. Στο αμιγώς αριθμητικό κομμάτι, οι ψήφοι των βουλευτών ΚΚΕ, Ελληνικής Λύσης και ΜεΡΑ25 είναι απαραίτητες –αν θεωρηθεί δεδομένο πως το ΚΙΝΑΛ κινείται προς τη θετική κατεύθυνση– για να περάσει το νομοσχέδιο. Η αριθμητική έχει ως εξής: 158 της Ν.Δ. συν 22 του ΚΙΝΑΛ φτάνουν τους βουλευτές στο 180. Με τους 10 της Ελληνικής Λύσης και τους 9 του κ. Βαρουφάκη πάμε στο οριακό 199. Σε αυτή την περίπτωση, το ΚΚΕ με τους 15 βουλευτές του αναδεικνύεται σε βασικό ρυθμιστή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή