Δεν αποδέχεται έλεγχο για 2004 ο πρωθυπουργός

Δεν αποδέχεται έλεγχο για 2004 ο πρωθυπουργός

3' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε πεδίο έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ του πρωθυπουργού κ. K. Σημίτη και του προέδρου της Ν.Δ. κ. K. Καραμανλή τείνει να εξελιχθεί η προετοιμασία της χώρας για την Ολυμπιάδα, μόλις 30 μήνες πριν από την έναρξη των Αγώνων, και ενώ από όλες τις πλευρές ομολογείται ότι η Αθήνα θα πρέπει να δώσει μάχη με τον χρόνο προκειμένου να είναι συνεπής προς τις υποχρεώσεις της έναντι της ΔΟΕ. Χθες, ο πρωθυπουργός απέρριψε το αίτημα του κ. K. Καραμανλή για διεξαγωγή συζήτησης σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών στη Βουλή με αντικείμενο την προετοιμασία των Αγώνων, κατηγορώντας τον πρόεδρο της Ν.Δ. ότι επιχειρεί τη «μικροπολιτική» εκμετάλλευση του θέματος. Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός με απαντητική του προς τον πρόεδρο της Ν.Δ. κ. K. Καραμανλή επιστολή σημειώνει: «Λυπάμαι κάθε φορά που βλέπω την ολυμπιακή προετοιμασία να γίνεται αντικείμενο μικροκομματικής ή αντιπολιτευτικής προσέγγισης». Ο πρωθυπουργός «παρέπεμψε» τον κ. Καραμανλή για ενημέρωση επί των θεμάτων του «Αθήνα 2004» στην προγραμματισμένη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων, στις 13 Νοεμβρίου, στη Βουλή.

Η αντίδραση

Υψηλών τόνων ήταν, όμως, και η αντίδραση της Ν.Δ. στην επιστολή του πρωθυπουργού. Ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. Θ. Ρουσόπουλος κατηγόρησε τον κ. Σημίτη ότι «με την άρνησή του να ενημερώσει το Κοινοβούλιο, και μέσω αυτού, τον ελληνικό λαό, αποδεικνύει ότι δεν έχει ακόμη αντιληφθεί το μέγεθος του εγχειρήματος αλλά και της προσωπικής του ευθύνης». Ο κ. Ρουσόπουλος κατέληξε σημειώνοντας ότι «ο πρωθυπουργός ομολογεί, σήμερα, ότι η κυβέρνησή του έχει αθετήσει τη δέσμευση που ανέλαβε για τακτική, ανά τρίμηνο, ενημέρωση της Βουλής, σχετικά με την πορεία της εθνικής υπόθεσης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004».

Ανησυχία

Εν τω μεταξύ, ολυμπιακή ανησυχία διακατέχει τα «αρμόδια» με τη διοργάνωση των Αγώνων μέλη της κυβέρνησης, εν όψει της επίσκεψης της Συντονιστικής Επιτροπής της ΔΟΕ σε δύο εβδομάδες.

Με συναντήσεις, συσκέψεις και συνεντεύξεις Τύπου, υπουργοί και υφυπουργοί σκοπεύουν στη δημιουργία ενός θετικού κλίματος στην κοινή γνώμη προτού ακουστούν τα «καμπανάκια» των τεχνοκρατών της Λωζάννης, αλλά και θέλοντας να απαντήσουν στην κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος συναντήθηκε χθες με την πρόεδρο του «2004» ανάλογη συνάντηση πραγματοποίησε και ο υφυπουργός Τύπου, Τηλέμαχος Χυτήρης, ενώ εγκαίνια εργοταξίων προγραμματίζονται για την ερχόμενη εβδομάδα. Ο κ. Βενιζέλος προσκαλεί σήμερα ελληνικά και διεθνή μέσα για συνέντευξη Τύπου, η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου αύριο για φιλική συνάντηση με εκπροσώπους του Τύπου και η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού όπως και η Γενική Γραμματεία Ολυμπιακών Αγώνων προετοιμάζονται για την Εθνική Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων την επόμενη εβδομάδα.

Ολα δείχνουν ότι περιμένουμε τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, μια δύσκολη συνεδρίαση της Συντονιστικής της Επιτροπής, αφού τους τεχνοκράτες θα συνοδεύουν και ανεξάρτητοι σύμβουλοι διεθνών εταιρειών για να αξιολογήσουν όσο γίνεται πιο αντικειμενικά την πορεία της διοργάνωσης.

Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι δεν υπάρχει επιστολή αλλά έκθεση Οσβαλντ, όπου τίθενται ερωτήματα. «Σε αυτά θα δοθούν απαντήσεις όχι απαντήσεις λεκτικές, αλλά εξελίξεις στα εργοτάξια», τόνισε.

Παράλληλα, απάντησε στο αίτημα της Νέας Δημοκρατίας για ενημέρωση εφ’ όλης της ύλης σε ό,τι αφορά την προετοιμασία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, λέγοντας ότι η Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής ενημερώνεται για το θέμα ανά τρίμηνο, όπως είναι θεσμικά κατοχυρωμένο.

Πάντως, με τα μάτια στραμμένα στις παρατηρήσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν και η απάντηση του υφυπουργού Τύπου, Τηλέμαχου Χυτήρη, ο οποίος επίσης συναντήθηκε με την κ. Αγγελοπούλου. Ο κ. Χυτήρης κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία για καταστροφική προπαγάνδα και σημείωσε ότι δεν υπάρχουν υπερβάσεις στον προϋπολογισμό των Ολυμπιακών Αγώνων, αν και ο ίδιος σε τηλεοπτική συνέντευξή του προ τριημέρου είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να αυξηθεί το κόστος των Αγώνων.

Με την πρόεδρο του «2004» συζήτησε ακόμη το σχέδιο επικοινωνίας τόσο της εταιρείας όσο και της κυβέρνησης, ούτως ώστε να υπάρχουν κοινά μηνύματα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας και τη σημασία τους.

Ο κ. Βενιζέλος μετά τη συνάντησή του με την κ. Αγγελοπούλου και θέλοντας να διασκεδάσει τη σύγχυση που επικρατεί για το τι κάνει ποιος στα ολυμπιακά, εξήγησε ότι υπάρχουν διακριτοί ρόλοι ανάμεσα στην κυβέρνηση, δηλαδή τα υπουργεία, και την Οργανωτική Επιτροπή.

Περιγράφοντας την ταυτότητα του καθενός σημείωσε ότι «υπάρχουν δύο παράγοντες στην Ολυμπιάδα: η κυβέρνηση, που ελέγχει όλον το δημόσιο τομέα και φυσικά το διοικητικό μηχανισμό του κράτους, και ο Αθήνα 2004 -που είναι μια ανώνυμη εταιρεία του δημόσιου τομέα-, ο οποίος έχει τα δικά του προγράμματα που είναι πολύ σημαντικά και έρχονται να προστεθούν στις υποδομές την ευθύνη των οποίων έχει η κυβέρνηση». Προανήγγειλε, δε, τακτικές συναντήσεις, κάθε Τρίτη, με την κ. Αγγελοπούλου «για μια συνολική επισκόπηση της ολυμπιακής προετοιμασίας». Ο υπουργός Πολιτισμού σημείωσε, τέλος, ότι για κάθε έργο και κάθε πρόγραμμα της Ολυμπιάδας θα υπάρξει εναλλακτικό σενάριο, ούτως ώστε οποιαδήποτε καθυστέρηση ή εμπλοκή και να προκύψει να μην επηρεάσει το αποτέλεσμα της διοργάνωσης. Ν. Γ. Μάνου

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή