Κυρ. Μητσοτάκης: Στόχος, η επενδυτική «έκρηξη»

Κυρ. Μητσοτάκης: Στόχος, η επενδυτική «έκρηξη»

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την επενδυτική «έκρηξη» –και όχι απλώς την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας–, εγχείρημα δύσκολο και πολυσύνθετο, το οποίο δεν κέρδισαν άλλες κυβερνήσεις, θεωρεί το κρίσιμο στοίχημα της διακυβέρνησής του ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Και το σηματοδοτεί με όλους τους τρόπους, καθώς λίγα 24ωρα αφότου κατατέθηκε στη Βουλή το αναπτυξιακό νομοσχέδιο («Επενδύω στην Ελλάδα»), ο κ. Μητσοτάκης είχε χθες σειρά επαφών με εκπροσώπους επενδυτών.

Ο πρωθυπουργός γνωρίζει ότι, για να μπορέσει η χώρα να επανέλθει σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και να βελτιωθεί το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων, οι επενδύσεις είναι το βασικό διακύβευμα. Αυτές, όμως, απαιτούν εδραίωση της εμπιστοσύνης των επενδυτών στην ελληνική οικονομία, στοίχημα το οποίο ο κ. Μητσοτάκης αναλαμβάνει και προσωπικά, καθώς –όπως έδειξε και ο κύκλος επαφών με επενδυτές που είχε στη Νέα Υόρκη– θεωρεί ότι η προσωπική σχέση και επαφή έχει σημασία. Το ενδιαφέρον του σηματοδότησε και χθες με διαδοχικές επαφές που είχε με εκπροσώπους εταιρειών που έχουν επενδύσει ή προτίθενται να επενδύσουν στον χώρο των τηλεπικοινωνιών και της ενέργειας, ενώ σήμερα θα βρεθεί στην Εύβοια για εγκαινιάσει το αιολικό πάρκο της Enel Green Power.

Ο πρωθυπουργός υποδέχθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου τον διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου Deutsche Telekom, Tim Höttges, τον επικεφαλής της Deutsche Telekom για την Ευρώπη Srini Gopalan και τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου ΟΤΕ, Μιχάλη Τσαμάζ. Στο επίκεντρο της συζήτησης –στην οποία μετείχε και ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης–  βρέθηκε το επενδυτικό σχέδιο του ομίλου ΟΤΕ και εξετάστηκε η δυνητική συνεισφορά της γερμανικής εταιρείας στα σχέδια της κυβέρνησης για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας. Σύμφωνα με το Μαξίμου, γνωστοποιήθηκε ακόμα η πρόθεση του ομίλου να λάβει μέρος στη σύμπραξη δημόσιου – ιδιωτικού τομέα με στόχο τη διάθεση υψηλών ταχυτήτων Ιντερνετ μέσω δικτύου οπτικών ινών, αλλά και η πρόθεση του ομίλου να επενδύσει στην ανάπτυξη δικτύου κινητής 5ης γενιάς (5G).

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Dr Schmitz, CEO και πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου της RWE, μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες πράσινης ενέργειας παγκοσμίως, ενώ αργότερα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ενεργειακής εταιρείας Enel Green Power, η οποία είχε μεγάλη συμμετοχή στην επένδυση για το αιολικό πάρκο στον Καφηρέα Ευβοίας, που ο πρωθυπουργός θα εγκαινιάσει σήμερα. Σημειώνεται ότι το έργο θα καλύψει την ηλεκτροδότηση 130.000 νοικοκυριών, μειώνοντας τις λιγνιτικές καύσεις της χώρας κατά 450.000 τόνους και το ενεργειακό αποτύπωμά της κατά σχεδόν μισό εκατομμύριο τόνους διοξειδίου του άνθρακα.

Σε φάση διαβούλευσης επί των συγκεκριμένων πτυχών της ρύθμισης για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού εισέρχεται η κυβέρνηση, καθώς τα κόμματα ορίζουν τους εκπροσώπους μετά τη σχετική επιστολή που αναμένεται να τους απευθύνει, όπως ανακοίνωσε χθες, ο υπουργός Εσωτερικών. «Θα αναζητήσουμε κοινό τόπο με τη φωνή της λογικής και διάθεση συμβιβασμού, αρκεί να τηρηθεί η κόκκινη γραμμή της ισότητας της ψήφου όλων», σημείωσε ο Τάκης Θεοδωρικάκος (ρ/σ Θέμα), εκτιμώντας ότι υπάρχει βάση για να προχωρήσει η συζήτηση. Δήλωσε, μάλιστα, σύμφωνος με τις προτάσεις του ΚΚΕ περί κατοχής ΑΦΜ απ’ όσους θα μπουν στους εκλογικούς καταλόγους.

Η επί της αρχής συμφωνία όλων –πλην του ΣΥΡΙΖΑ–  για την προσμέτρηση της ψήφου στο εκλογικό αποτέλεσμα είναι, πάντως, μόνον η αρχή, καθώς υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ των κομμάτων στα επιμέρους, όπως το ζήτημα της επιστολικής ψήφου, η οποία αποτελεί σταθερή θέση του ΚΙΝΑΛ, αλλά με την οποία διαφωνεί το ΚΚΕ. Μένει να φανεί πώς οι διαφορές θα γεφυρωθούν, ενώ ενδιαφέρον θα έχει και η στάση που θα κρατήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, αφού, αν η συναίνεση που δηλώθηκε την Παρασκευή επιτευχθεί στο τέλος, το  νομοσχέδιο θα έχει εξασφαλίσει 214 ψήφους. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή