ΠΟΛΙΤΙΚΗ

NYT: Απομάκρυνση 50 πυρηνικών όπλων από την Τουρκία σχεδιάζουν οι ΗΠΑ

nyt-apomakrynsi-50-pyrinikon-oplon-apo-tin-toyrkia-schediazoyn-oi-ipa-2342249

Πενήντα πυρηνικές βόμβες, οι οποίες βρίσκονται σε αεροπορική βάση των ΗΠΑ, μπορεί να αποβούν διαπραγματευτικό «όπλο» στα χέρια του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σημειώνουν σε ανάλυσή τους οι New Tork Times.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι ΗΠΑ διαθέτουν 50 πυρηνικές βόμβες τύπου B61 στην αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ στην Τουρκία, επί τουρκικού εδάφους, περίπου 100 μίλια από τα σύνορα με τη Συρία.
Αυτό, κατά την εν λόγω ανάλυση, προκαλεί κωλύματα για τον τρόπο αντίδρασης  των ΗΠΑ στην επέμβαση της Τουρκίας στη Συρία, για την οποία είχε πρώτα δώσει το «πράσινο φως» ο Ντόναλντ Τραμπ.

Όπως αναφέρουν οι New York Times, εδώ και ημέρες Αμερικανοί αξιωματούχοι εξετάζουν πιθανούς τρόπους μεταφοράς των πυρηνικών βομβών από τη βάση Ιντσιρλίκ, κάτι που όμως γνωρίζουν ότι θα αποτελέσει τον de facto τερματισμό της συμμαχίας ΗΠΑ-Τουρκίας.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που τίθεται επί τάπητος η μεταφορά των πυρηνικών σε άλλη τοποθεσία, ενώ αντίστοιχες βόμβες οι ΗΠΑ διαθέτουν και σε ακόμη 4 χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ, ως «κειμήλιο» του Ψυχρού Πολέμου, χωρίς επιχειρησιακή χρησιμότητα σε περίπτωση πολέμου.

Ο Τζέφρι Λιούις, από το Ινστιτούτο Διεθνών Σπουδών Middlebury, σημειώνει αναφορικά με τη μεταφορά των βομβών: «Δεν χρειάζεται να συμφωνήσει η Τουρκία προκειμένου οι ΗΠΑ να απομακρύνουν τις βόμβες. Μπορούν να το κάνουν μονομερώς και πιστεύω ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να το κάνουν αμέσως» και συμπλήρωσε: «Αν ανησυχούν ότι αυτό θα είναι κατά κάποιο τρόπο το "τελευταίο καρφί στο φέρετρο", είναι κάπως ανόητο, γιατί το "φέρετρο" είναι πλέον καρφωμένο και κλεισμένο ερμητικά. Η σχέση ΗΠΑ-Τουρκίας είναι σε απόλυτη ελεύθερη πτώση».