«Απειλεί» με βιβλίο για το 2015 ο κ. Αλ. Τσίπρας

«Απειλεί» με βιβλίο για το 2015 ο κ. Αλ. Τσίπρας

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την «απειλή» πως μπορεί και ο πρωταγωνιστής της εποχής, δηλαδή ο ίδιος, να γράψει για τα όσα διαδραματίστηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2015, ο κ. Τσίπρας επιχείρησε να περάσει στην αντεπίθεση, μετά την επαναφορά της συζήτησης στην πρώτη περίοδο της διακυβέρνησής του. Μιλώντας στο τοπικό κανάλι Ionian TV, από την Αχαΐα όπου περιόδευσε το προηγούμενο διήμερο, ο τέως πρωθυπουργός δήλωσε χαρακτηριστικά: «Ισως κάποια στιγμή και ο βασικός πρωταγωνιστής αυτής της πολύ σημαντικής περιόδου για τη σύγχρονη ιστορία του τόπου, δηλαδή εγώ, να αισθανθώ την ανάγκη να τοποθετηθώ με ονόματα και διευθύνσεις πάνω στα πραγματικά γεγονότα».

Η αναφορά Τσίπρα κρίθηκε απαραίτητη, καθώς εδώ και αρκετές ημέρες η συζήτηση γύρω από την «αυτοκριτική», που έμπαινε διαρκώς κάτω από το χαλί, βγήκε τελικά στην επιφάνεια, παρά το γεγονός ότι ο κ. Αλέκος Φλαμπουράρης είχε ζητήσει να παρακαμφθεί, λέγοντας πως δεν θα βγουν συμπεράσματα. Το αξιοσημείωτο είναι πως η κριτική προήλθε από στελέχη του κόμματος που είχαν υψηλές θέσεις στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, «αναγκάζοντας» τον κ. Τσίπρα να πάρει θέση. Χθες ήταν η σειρά του κ. Μάρδα, ο οποίος δήλωσε (Real FM) πως στο υπουργικό στις 5 και 9 Ιουλίου του 2015 ο κ. Τσίπρας τούς είχε μιλήσει για δύο επιλογές –ή νέο μνημόνιο ή επιστροφή στη δραχμή–, ενώ επανέλαβε πως τότε ο κ. Λαφαζάνης είχε προτείνει να μπουν στο Νομισματοκοπείο και να πάρουν τα χρήματα, κάτι στο οποίο αντέδρασε το υπόλοιπο υπουργικό.

Είχε προηγηθεί μια σειρά τοποθετήσεων από άλλα στελέχη, τα οποία επανέφεραν το πρώτο εξάμηνο του 2015 στην επικαιρότητα. Ο τέως πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο τέως ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος και τελευταίος ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Δραγασάκης ήταν εκείνοι που άνοιξαν δημοσίως τη συζήτηση. Ο κ. Δραγασάκης, μάλιστα, πήγε ένα βήμα παρακάτω με την προσωπική επίθεση που εξαπέλυσε στον πρώτο υπουργό Οικονομικών της κυβέρνησης Τσίπρα, Γ. Βαρουφάκη. Η σκληρή φρασεολογία –μίλησε για «κακοσχεδιασμένες τακτικές», πως «αντί να χτίζει συμμαχίες και γέφυρες, άνοιγε μέτωπα με όλους» και δεν είχε κανένα σχέδιο–, που σκιαγραφεί έναν ανεύθυνο πολιτικό, υποδηλώνει σαφώς και την πρόθεση από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ να ανοίξει μέτωπο με τον πρόεδρο του ΜέΡΑ25, πιέζοντάς τον πολιτικά. Δεν είναι τυχαίο το ότι ακολούθησε και ο κ. Κούλογλου στο ίδιο μοτίβο, δηλώνοντας πως ο κ. Βαρουφάκης «κατασκεύασε μια πολιτική διαφωνία για να διαφοροποιηθεί και να κάνει πολιτική καριέρα», προκαλώντας τη διπλή αντίδραση Βαρουφάκη, που έκανε λόγο για «ομολογία του εγκλήματος εναντίον του ελληνικού λαού». Τέλος, χθες ο κ. Τσίπρας, από την Αχαΐα, ανακοίνωσε το άνοιγμα της πλατφόρμας isyriza.gr, στην οποία μπορεί κάποιος να γραφτεί «σε δύο λεπτά» μέλος του ΣΥΡΙΖΑ. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή