«Πρεμιέρα» Προανακριτικής για τη Novartis

«Πρεμιέρα» Προανακριτικής για τη Novartis

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την εκλογή προεδρείου άρχισαν χθες τυπικά και επισήμως οι εργασίες της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης σχετικά με τη διερεύνηση αδικημάτων που τυχόν έχουν τελεσθεί από τον τέως αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημ. Παπαγγελόπουλο κατά την τέλεση των καθηκόντων του κατ’ αρχήν στην υπόθεση Novartis. Στο σύνολό τους τα μέλη του τριμελούς προεδρείου είναι βουλευτές της πλειοψηφίας, καθώς δεν υπήρξαν υποψηφιότητες από άλλο κόμμα. Πρόεδρος εξελέγη ο κ. Ι. Μπούγας, αντιπρόεδρος ο κ. Β. Υψηλάντης και γραμματέας η κυρία Ζωή Ράπτη. Και οι τρεις έλαβαν 15 ψήφους σε σύνολο 25 ψηφισάντων. Υπενθυμίζεται ότι 14 είναι οι βουλευτές της Ν.Δ. που μετέχουν στην επιτροπή, επτά από τον ΣΥΡΙΖΑ, δύο από το Κίνημα Αλλαγής, και από ένας του ΚΚΕ και της Ελληνικής Λύσης – ως γνωστόν, το ΜέΡΑ25 απέχει από τη συγκεκριμένη διαδικασία.

Για σήμερα το απόγευμα έχει προγραμματιστεί η δεύτερη συνεδρίαση, αντικείμενο της οποίας είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, τα «διαδικαστικά ζητήματα» της λειτουργίας της προανακριτικής επιτροπής, ενώ οι περισσότεροι αναμένουν πως τα κρίσιμα ζητήματα, όπως ο προγραμματισμός των εργασιών, το θέμα της κατάρτισης λίστας για την κλήση μαρτύρων κ.ά. θα τεθούν επί τάπητος από την ερχόμενη εβδομάδα.

Στην παρούσα φάση και σύμφωνα με όσα λέγονται στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται ακριβώς στο ποιοι μάρτυρες θα συμπεριληφθούν στη λίστα των προσώπων που θα κληθούν να καταθέσουν. Το περιεχόμενο της δικογραφίας, βάσει του οποίου δρομολογήθηκε η εξελισσόμενη κοινοβουλευτική διαδικασία, όσα έχουν ήδη λεχθεί δημοσίως, αλλά και πληροφορίες από τα πολιτικά κόμματα «δείχνουν» ως σίγουρους προς κλήση πέραν του κ. Παπαγγελόπουλου –πιθανότατα προς το τέλος του κύκλου των συνεδριάσεων– αρχικώς τους δύο δικαστικούς λειτουργούς που έχουν προβεί σε αποκαλυπτικές καταθέσεις, Ελένη Ράικου και Ι. Αγγελή. Συζητιούνται, ακόμη, τα ονόματα της επίσης δικαστικού Ξένης Δημητρίου, της τέως προϊσταμένης της Επιθεώρησης Δημόσιας Διοίκησης Μαρίας Παπασπύρου, του πρώην κορυφαίου στελέχους της Novartis Κ. Φρουζή, και, φυσικά, της εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη. Κρίσιμη πτυχή σε αυτή τη διαδικασία συνιστά, ασφαλώς, και το πιθανολογούμενο αίτημα να κληθούν και οι τρεις λεγόμενοι «προστατευόμενοι μάρτυρες», καθώς οι καταθέσεις τους στην Προανακριτική αποτιμώνται ως ιδιαίτερης σημασίας, μια και θεωρείται κομβικός ο ρόλος τους στην προηγούμενη περίοδο και σε αυτό που χαρακτηρίστηκε σκευωρία εις βάρος πολιτικών προσώπων.

Σε κάθε περίπτωση, όπως έχει δηλωθεί άλλωστε, η «λίστα» των μαρτύρων θα παραμένει «ανοιχτή» έως το τέλος, αφού όχι μόνο θα διερευνηθεί η πιθανή εμπλοκή και άλλων προσώπων στην όλη υπόθεση, αλλά και του κ. Παπαγγελόπουλου σε άλλες υποθέσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή