Οι δουλέμποροι έχουν συμμάχους και στις δύο ακτές

Οι δουλέμποροι έχουν συμμάχους και στις δύο ακτές

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επί 24ώρου βάσεως οι άνδρες των πλωτών του Λιμενικού περιπολούν κατά μήκος των ανατολικών θαλάσσιων συνόρων της χώρας προκειμένου να αποτρέψουν την παράνομη είσοδο λαθρομεταναστών και διακινητών ναρκωτικών και λαθραίων τσιγάρων. Ωστόσο, παρά τις φιλότιμες και πολλές φορές ηρωικές προσπάθειες των λιμενικών τα κυκλώματα διακίνησης λαθρομεταναστών καταφέρνουν αρκετές φορές να περνούν και να αποβιβάζουν σε ερημικές παραλίες δεκάδες ή εκατοντάδες άτομα, που αναζητούν ένα καλύτερο μέλλον στην Ευρώπη.

Τα κυκλώματα διακίνησης λαθρομεταναστών τις περισσότερες φορές έχουν συμμάχους τους τις τουρκικές αρχές, οι οποίες όταν δεν τους βοηθούν ανοιχτά, έναντι βεβαίως αδράς αμοιβής, επιδεικνύουν μια ανοχή, που πρακτικά μεταφράζεται σαν έμμεση βοήθεια προς τα κυκλώματα, στα οποία συμμετέχουν και Ελληνες.

Μάλιστα δεν είναι λίγες και οι περιπτώσεις, που οι λιμενικές αρχές έχουν συλλάβει Ελληνες διακινητές, οι οποίοι αναλαμβάνουν με τουριστικά σκάφη να περάσουν από την Τουρκία στην Ελλάδα τους λαθρομετανάστες.

Το πρόβλημα της παράνομης εισόδου μεταναστών στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχει λάβει δραματικές διαστάσεις παρά την ενίσχυση σε μέσα και ανθρώπους των Λιμεναρχείων, που βρίσκονται κοντά στα σύνορα με την Τουρκία. Το 1998 εισήλθαν παράνομα από την Τουρκία στη χώρα μας και συνελήφθησαν 2.358 άτομα ενώ από τις αρχές του 2001 έως και χθες είχαν συλληφθεί πάνω από έξι χιλιάδες λαθρομετανάστες, αριθμός-ρεκόρ για τα ελληνικά δεδομένα και περίπου 100 διακινητές. Οι περιοχές της Τουρκίας, που βρίσκονται πιο κοντά σε ελληνικά νησιά αποτελούν τις αφετηρίες για τους λαθρομετανάστες και τα κυκλώματα. Στις περιοχές της Σμύρνης, του Μπουντρούμ, του Τσεσμέ, της Αλικαρνασού τα κυκλώματα δρουν ανενόχλητα. Συγκεντρώνουν λαθρομετανάστες και όταν κρίνουν πως οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν, έναντι 2.500 δολαρίων ΗΠΑ, τους… φορτώνουν και τους στέλνουν στην Ελλάδα.

Κάποιες φορές υπάρχουν στα πλοία άνθρωποι των κυκλωμάτων… Κάποιες άλλες, όμως, τα κυκλώματα εκπαιδεύουν για δυο ή τρεις ημέρες ορισμένους λαθρομετανάστες πώς να κρατούν το τιμόνι του σκάφους και στη συνέχεια τους στέλνουν στην Ελλάδα.

Η πορεία, που ακολουθούν τα σκάφη της ντροπής είναι πάντοτε διαφορετικές και για το λόγο αυτό πολλές φορές είναι δύσκολο για τις λιμενικές αρχές να σταματούν κάθε παραπλέον πλοίο και να το ελέγχουν. «Συνήθως κάνουμε προληπτικούς ελέγχους ή επιχειρούμε όταν υπάρχει κάποια πληροφορία», ανέφερε στην «K» αξιωματικός του Λιμενικού και συμπλήρωσε: «Ωστόσο θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί διότι μπορεί να δοθεί λάθος πληροφορία με μοναδικό στόχο να δυσφημισθούν οι ελληνικές αρχές».

Πάντως για τις προσεχείς μέρες έχει προγραμματιστεί ευρεία κυβερνητική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό K. Σημίτη με εισηγητή τον υπουργό Εσωτερικών, K. Σκανδαλίδη, προκειμένου να υπάρξουν και νέα μέτρα αποτροπής της λαθρομετανάστευσης, αλλά και ένα πακέτο μέτρων για την «υποδοχή» όσων λαθρομεταναστών φτάνουν τελικά στη χώρα μας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή