Οριοθέτηση του αιγιαλού με φωτογραφικές διατάξεις

Οριοθέτηση του αιγιαλού με φωτογραφικές διατάξεις

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντικές καταγγελίες για φωτογραφικές διατάξεις υπέρ ιδιωτικών συμφερόντων, χωρίς καν να τηρούνται κανόνες, χωρίς θεσμικά πλαίσια και μόνο με υπουργικές αποφάσεις, έκαναν χθες στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατά την επί της αρχής συζήτηση του νομοσχεδίου για τον «αιγιαλό, παραλία και άλλες διατάξεις». Είναι δε χαρακτηριστικό πως όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αναφερόμενα στο σχετικό άρθρο που προβλέπει την παραχώρηση νησίδων και αβαθών θαλασσίων εκτάσεων, έκαναν λόγο για «πολιτική δικαίωση του κ. Ιωάννη Παλαιοκρασσά», προσθέτοντας πως η συγκεκριμένη διάταξη του υπό συζήτηση νομοσχεδίου προβλέπει ότι μετά δύο αποτυχημένους διαγωνισμούς, είναι εφικτή η παραχώρηση βραχονησίδων με υπουργική απόφαση.

Σημειώνεται πως οι εισηγητές της αντιπολίτευσης Λ. Παπαγεωργόπουλος (Ν.Δ.), Λιάνα Κανέλλη (ΚΚΕ), Ασημίνα Ξηροτύρη (ΣΥΝ)- υποστήριξαν πως παρά τα του αντιθέτου υποστηριζόμενα από την κυβέρνηση, οι νέες διατάξεις κατ’ ουσίαν νομιμοποιούν όλα τα αυθαίρετα κτίσματα στους αιγιαλούς, με την καταβολή ενός προστίμου. Κριτική ασκήθηκε στην κυβέρνηση διότι σειρά αποφάσεων επαφίεται στις υπουργικές αποφάσεις και κοινή συνισταμένη της ήταν πως «η Βουλή εν λευκώ εξουσιοδότηση δεν μπορεί να δώσει».

Αίσθηση προκλήθηκε και από την επισήμανση της κ. Κανέλλη πως ενώ στις υπό συζήτηση διατάξεις προβλέπεται νομιμοποίηση -κατ’ ουσίαν- της αυθαίρετης δόμησης, υπό την προϋπόθεση της ύπαρξης προέγκρισης χωροθέτησης, με προηγούμενο νομοσχέδιο του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ, η προέγκριση καταργήθηκε.

Επιπλέον, η αντιπολίτευση διερωτήθηκε πώς είναι δυνατόν να προβλέπεται ότι οι ΟΤΑ -εφόσον παραχωρείται έκτασή τους για αξιοποίηση του αιγιαλού, αλλά θα πρέπει πρώτα να γίνουν απαλλοτριώσεις- θα καταβάλλουν μέρος του τιμήματος.

«Είναι δυνατόν εν αναμονή πιθανού κέρδους να επιβαρύνονται οι Δήμοι; Πού θα βρεθούν τα κονδύλια;» ήταν το ζήτημα που ετέθη υπό τη μορφή ερωτήσεως.

Σημειώνεται πως αυτό το ζήτημα ετέθη και από τον εισηγητή της πλειοψηφίας κ. Θ. Κολλιοπάνο, ο οποίος επιπροσθέτως διερωτήθηκε εάν υπάρχει και πρόβλεψη για την ύπαρξη του αναγκαίου προσωπικού που θα προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή