Κυρ. Μητσοτάκης: Ελλάδα και ΕΕ δεν μπορεί να εκβιάζονται από την Τουρκία

Κυρ. Μητσοτάκης: Ελλάδα και ΕΕ δεν μπορεί να εκβιάζονται από την Τουρκία

3' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Μετά από δέκα χρόνια κρίσης η Ελλάδα γυρνάει σελίδα. Πήραμε εντολή για μα εφαρμόσουμε πραγματικές μεταρρυθμίσεις, να δημιουργήσουμε δουλειές, να μειώσουμε τη γραφειοκρατία, να προσελκύσουμε επενδύσεις και να κάνουμε την ζωή του μέσο Έλληνα καλύτερη. Θα τιμήσουμε την εντολή που λάβαμε. Οι Έλληνες, ειδικά οι νέοι δικαιούνται ευκαιρίες και όχι ελλείμματα», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

«Η Ελλάδα αντιμετωπίζει σοβαρές στρατηγικές προκλήσεις, οι οποίες βρίσκονται στην προμετωπίδα της ευρωπαϊκής ατζέντας. Οι μεταναστευτικές ροές έχουν αυξηθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες και είναι ένα θέμα που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο», προσέθεσε ο πρωθυπουργός και τόνισε: «Η Ελλάδα και η Ευρώπη δεν μπορεί να εκβιάζονται από την Τουρκία σε αυτό το θέμα. Η ΕΕ πρέπει να επιδείξει πολύ μεγαλύτερη αλληλεγγύη προς την Ελλάδα στη διαχείριση αυτού του ζητήματος. Να εκπονηθεί μια νέα δέσμη μέτρων για τη μετανάστευση και το άσυλο, αλλά και να υπάρξει ένα σχέδιο Β΄ στην περίπτωση που η υφιστάμενη κρίση εξελιχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης».

Σημείωσε δε ότι η Ελλάδα σε σχέση με την Κύπρο από την πρώτη στιγμή υποστήριξε την απόφαση που ελήφθη στο επίπεδο του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων που αφορά στοχευμένες κυρώσεις σε πρόσωπα και επιχειρήσεις που εμπλέκονται στην παράνομη γεώτρηση που διενεργεί η Τουρκία στα κυπριακά χωρικά ύδατα.

Σε σχέση με τα Δυτικά βαλκάνια, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι η Ελλάδα είναι πυλώνας και άγκυρα σταθερότητας σε μια πολύ ταραχώδη περιοχή. «Υποστηρίζουμε την πορεία προς την ευρωπαϊκή ένταξη που παρασχέθηκε στους βόρειους γείτονές μας , αρκεί να σέβονται τις διεθνείς συμφωνίες που υπέγραψαν, είναι προσηλωμένοι στο κράτος το διεθνές δίκαιο και φυσικά σέβονται τα δικαιώματα των μειονοτήτων», επισήμανε ο πρωθυπουργός.

Απαντώντας σε ερώτηση για το Brexit, o κ. Μητσοτάκης είπε: «Αφήστε να δούμε πρώτα. Είναι καλό νέο ότι έχουμε συμφωνία. Τώρα πρέπει να βεβαιωθούμε ότι αυτή η συμφωνία θα λάβει την έγκριση του βρετανικού Κοινοβουλίου».

Ο πρωθυπουργός, στο αποψινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αναμένεται να θέσει το ζήτημα του επιμερισμού των βαρών του μεταναστευτικού/προσφυγικού στους ηγέτες της Ε.Ε., προσθέτοντας ότι θεωρεί «απαράδεκτη» την προσέγγιση ορισμένων κρατών-μελών ότι αυτό δεν συνιστά πρόβλημα. 

Κυρ. Μητσοτάκης: Ελλάδα και ΕΕ δεν μπορεί να εκβιάζονται από την Τουρκία-1

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιδιώξει σήμερα σειρά επαφών με ηγέτες κυρίως του ευρωπαϊκού Νότου στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Κρίσιμο ζήτημα για την Αθήνα, εκτός από τη σύνδεση των κυρώσεων έναντι της Τουρκίας για τις ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ με το «καρότο» της αύξησης της χρηματοδότησης για το προσφυγικό, αποτελεί και η διεύρυνση στα Δυτικά Βαλκάνια, υπέρ της οποίας έχει ταχθεί ο κ. Μητσοτάκης προβάλλοντας το επιχείρημα της σταθερότητας που δημιουργεί ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός των βαλκανικών χωρών. Και σε αυτό το ζήτημα, ωστόσο, όπως και στο θέμα της Τουρκίας, η Αθήνα δεν θέλει να εμφανίζεται επισπεύδουσα, καθώς, ούτως ή άλλως, προκαλεί ήδη σύγκρουση μεγάλων παικτών, όπως η Γαλλία και η Γερμανία, με αφορμή το ζήτημα της αποσύνδεσης των ενταξιακών της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας, με το οποίο διαφωνούν σφόδρα Γαλλία και Ολλανδία (αλλά και η Ιταλία). Η κυβέρνηση πιστεύει ότι οι δύο χώρες πρέπει να πορευτούν από κοινού, παρότι σε κάθε περίπτωση δεν υπάρχει μεγάλη αισιοδοξία για εξεύρεση λύσης σε αυτό το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Συναντήσεις με τους ηγέτες του ΕΛΚ

Πέραν των συγχαρητηρίων για την εκλογή του και την εικόνα της Ελλάδας τους τελευταίους τρεις μήνες, κατά τις συναντήσεις που είχε στο περιθώριο της συνεδρίασης του ΕΛΚ (λίγο πριν τη Σύνοδο Κορυφής) στις Βρυξέλλες ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τους ηγέτες του ΕΛΚ τη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στην Τουρκία, τις εξελίξεις για το Brexit και το φλέγον ζήτημα του μεταναστευτικού – προσφυγικού.

Κυρ. Μητσοτάκης: Ελλάδα και ΕΕ δεν μπορεί να εκβιάζονται από την Τουρκία-2

Συγκεκριμένα, ο Πρωθυπουργός είχε σύντομη συνομιλία με τη νέα πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula Gertrud von der Leyen, τον πρόεδρο του Λαϊκού Κόμματος της Ισπανίας Pablo Casado και τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΕΛΚ, Manfred Weber, ενώ είχε διμερείς συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό της Ιρλανδίας, Leo Varadkar και τον πρόεδρο του ΕΛΚ, Joseph Daul.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή