Προς συνεννόηση Αθήνας- Αγκυρας για αντιμετώπιση του προβλήματος

Προς συνεννόηση Αθήνας- Αγκυρας για αντιμετώπιση του προβλήματος

1' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για πρώτη φορά η ελληνική κυβέρνηση εξετάζει το μέτρο της επαναπροώθησης λαθρομεταναστών, καθώς το φαινόμενο αρχίζει να παίρνει εκρηκτικές διαστάσεις. Η προχθεσινή μαζική -η μαζικότερη- είσοδος λαθρομεταναστών αποτέλεσε το θέμα χθεσινής κυβερνητικής σύσκεψης στο υπουργείο Εσωτερικών, με τη συμμετοχή των υπουργών Εσωτερικών κ. K. Σκανδαλίδη, Δημόσιας Τάξης κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδη, Ναυτιλίας κ. Γ. Ανωμερίτη και τον υφυπουργό Υγείας κ. Δημ. Θάνο.

Με δεδομένο ότι η περίπτωση της Ζακύνθου φαίνεται να είναι μόνο η αρχή, οι υπουργοί ζήτησαν από το υπουργείο Εξωτερικών να έρθει σε συνεννόηση με την Τουρκία, προκειμένου να επαναπροωθηθούν κατ’ αρχήν οι άνδρες λαθρομετανάστες, που βρίσκονταν στο πλοίο χωρίς τις οικογένειές τους. Οσον αφορά τα παιδιά με τις οικογένειές τους προκρίθηκε να αποβιβαστούν στη Ζάκυνθο.

Βεβαίως, η επαναπροώθηση των λαθρομεταναστών στη χώρα προέλευσης δεν μπορεί να γίνει αν δεν προηγηθεί σχετική συννενόηση και συμφωνία με την Τουρκία, πολύ περισσότερο που το μέτρο αυτό θεωρείται ότι θα είναι η βασική γραμμή πλεύσης στην κυβερνητική πολιτική.

Πάντως στη χθεσινή σύσκεψη έγινε σαφές ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να «αντέξει» αυτούς τους ρυθμούς λαθρομετανάστευσης, παρότι μέλημα της κυβέρνησης είναι να πρυτανεύουν οι ανθρωπιστικοί λόγοι στον τρόπο αντιμετώπισής τους.

Το θέμα της λαθρομετανάστευσης και οι πολιτικές που θα αναπτύξει η χώρα θα απασχολήσουν ευρεία κυβερνητική σύσκεψη που θα γίνει τις επόμενες ημέρες.

Τη σχετική εισήγηση θα επεξεργαστεί ο υπουργός Εσωτερικών κ. Σκανδαλίδης και τα σχετικά μέτρα θα διαμορφωθούν υπό την πίεση ότι η χώρα δεν μπορεί να δεχθεί νέο κύμα μεταναστών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή