«Ατσάλινο Βέλος» στην Κύπρο

«Ατσάλινο Βέλος» στην Κύπρο

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο πλαίσιο της προσπάθειας επισήμανσης της δέσμευσης της Αθήνας να συμπαρίσταται στη Λευκωσία όταν αυτό χρειάζεται, περιλαμβάνεται η διακλαδική τακτική άσκηση «Ατσάλινο Βέλος», η οποία ολοκληρώθηκε χθες με την πτήση τριών ελληνικών F-16 πάνω από την Κύπρο. Η άσκηση Ελλάδας – Κυπριακής Δημοκρατίας έρχεται λίγες ημέρες μετά τη σχετική, σημαντικά μικρότερη, ναυτική συνεκπαίδευση γαλλικής φρεγάτας με κυπριακές δυνάμεις.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ημέρες είχε γίνει αρκετή συζήτηση στην Κύπρο, διότι την 1η Οκτωβρίου, αντιθέτως με ό,τι γινόταν τα προηγούμενα δύο χρόνια, αποφασίστηκε να μην πετάξουν F-16 κατά την παρέλαση για την επέτειο ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος ανέφερε χθες ότι «τα ελληνικά F-16 πέταξαν σήμερα πάνω από την Κύπρο συμμετέχοντας ουσιαστικά στη διακλαδική τακτική άσκηση μετά στρατευμάτων “Ατσάλινο Βέλος”, μαζί με τα κυπριακά στρατεύματα. Οπως είχα πει, τα ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη τα θέλουμε στις ασκήσεις και όχι στις παρελάσεις».

Εικονικές προσβολές

Τα τρία ελληνικά F-16 απογειώθηκαν από την 115 Πτέρυγα Μάχης στη Σούδα και εκτέλεσαν ισάριθμες εικονικές προσβολές χθες το πρωί. Οι υπερπτήσεις δύο τουρκικών μαχητικών λίγο αργότερα, σε μεγάλο ύψος (28.000 πόδια) πάνω από την Παναγιά και τις Οινούσσες, θεωρούνται έμμεση αντίδραση των Τούρκων στην άσκηση Ελλάδας – Κυπριακής Δημοκρατίας. Γενικά χθες καταγράφηκαν 17 παραβιάσεις, αλλά και τέσσερις εικονικές αερομαχίες ελληνικών και τουρκικών μαχητικών. Τα τρία ελληνικά F-16 που ενεπλάκησαν στην άσκηση «Ατσάλινο Βέλος» δεν ενεπλάκησαν σε καμία στιγμή με τουρκικά, άλλωστε μέρος της σημασίας της πτήσης τους στην Κύπρο ήταν ο αιφνιδιασμός.

Είχε προηγηθεί προχθές μια άσκηση τύπου PASSEX ανάμεσα σε τρία κυπριακά περιπολικά και τη φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» του Πολεμικού Ναυτικού (Π.Ν.), η οποία αυτή την εποχή πλέει στα ανοιχτά του Λιβάνου, στο πλαίσιο της επιχείρησης UNIFIL. Σημειώνεται ότι όλες οι ασκήσεις των τελευταίων ημερών, περιλαμβανομένης αυτής ανάμεσα στις κυπριακές και τις γαλλικές ναυτικές δυνάμεις, έχουν μείνει μακριά από το οικόπεδο 7, όπου βρίσκεται τις τελευταίες εβδομάδες το πλωτό γεωτρύπανο «Γιαβούζ» συνοδεία τουρκικής φρεγάτας. Σκοπός των ασκήσεων είναι η προβολή ισχύος, σε μια ευρύτερη περιοχή που η Τουρκία παραβιάζει την κυπριακή υφαλοκρηπίδα και το διεθνές δίκαιο και όχι η στρατιωτικοποίηση της κρίσης.

Ο κ. Παυλόπουλος

Για την ανάγκη σεβασμού του διεθνούς δικαίου μίλησε χθες από τη Σαντορίνη, όπου αναγορεύθηκε επίτιμος δημότης Θήρας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος. «Οι Ελληνες, πιστεύουμε βαθύτατα όχι απλώς στην ανάγκη αλλά στη μεγάλη αξία της εμπέδωσης της φιλίας και της ειρηνικής συνύπαρξης με όλους μας τους γείτονες, επομένως και με την Τουρκία», είπε ο κ. Παυλόπουλος και επισήμανε ότι «αυτό, προϋποθέτει τον εκ μέρους της Τουρκίας πλήρη και ειλικρινή σεβασμό του συνόλου του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου, πολλώ δε μάλλον όταν από τον σεβασμό αυτόν εξαρτάται και η ευρωπαϊκή της προοπτική». Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διεμήνυσε, μάλιστα, ότι «εάν και οσάκις χρειασθεί, θα επιβάλλουμε στην πράξη τον πλήρη και ειλικρινή σεβασμό του συνόλου του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου, έχοντας μάλιστα και τη στήριξη των συμμάχων μας στο ΝΑΤΟ και των εταίρων μας στην Ε.Ε.».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή