Προτεραιότητα Αθήνας οι σχέσεις με Βαλκάνια

Προτεραιότητα Αθήνας οι σχέσεις με Βαλκάνια

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στενότερες αμυντικές σχέσεις με τις χώρες των Βαλκανίων και της ευρύτερης Νοτιοανατολικής Ευρώπης επιθυμεί η Αθήνα, όπως φαίνεται από σειρά εξελίξεων των τελευταίων εβδομάδων. Πρόσφατα έχουν ξεκινήσει εκ νέου οι επαφές ανάμεσα σε Αθήνα και Ζάγκρεμπ για την πώληση 12 έως 16 παλαιότερου τύπου F-16 Block 30 της Πολεμικής Αεροπορίας (Π.Α.), στο πλαίσιο εκσυγχρονισμού του αεροπορικού στόλου της Κροατίας.

Αυτή τη στιγμή οι δύο πλευρές συζητούν ακόμη και για το ενδεχόμενο εκσυγχρονισμού αυτών των αεροσκαφών στην Ελλάδα στον επόμενο τύπο (Block 50), αλλά και για την παραχώρηση ενός ή και των δύο από τα διθέσια F-16 αυτού του τύπου, τα οποία η Π.Α. χρησιμοποιεί ως εκπαιδευτικά. Η Αθήνα επιθυμεί την ενίσχυση της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας και τα τελευταία χρόνια, με αφορμή και την επικείμενη αναβάθμιση των ελληνικών F-16, διεκδικεί τη μετατροπή της σε κόμβο ανακατασκευής ή αναβάθμισης διαφόρων συστημάτων τα οποία χρησιμοποιούνται στον συγκεκριμένο τύπο μαχητικού αεροσκάφους.

Οι συγκεκριμένες εξελίξεις έρχονται λίγες ημέρες μετά τη συμφωνία που υπεγράφη ανάμεσα σε Αθήνα και Σκόπια για την επιτήρηση του εναέριου χώρου της Βόρειας Μακεδονίας από ελληνικά F-16 και αποτελούν ένδειξη των σχέσεων που επιθυμεί να αποκτήσει η Ελλάδα με τις χώρες στα βόρεια σύνορά της.

Ο εναέριος χώρος της γειτονικής χώρας θα επιτηρείται από τα ραντάρ του Χορτιάτη και γίνεται συζήτηση αν οι πτήσεις των ελληνικών μαχητικών θα πραγματοποιούνται όταν η Π.Α. αναλαμβάνει τη σχετική υποχρέωση για την Αλβανία και το Μαυροβούνιο. Πρόκειται για επιχείρηση 60 λεπτών κάθε 15 ημέρες και συζητείται αν σε αυτήν μπορεί να συνδυαστεί και η επιτήρηση της Βόρειας Μακεδονίας ή θα πρέπει να σχεδιαστούν νέες αποστολές. Από τις σημαντικές πτυχές της συνεργασίας ανάμεσα σε Αθήνα και Σκόπια είναι η επικείμενη τυποποίηση των ενόπλων δυνάμεων της Βόρειας Μακεδονίας στα πρότυπα τα οποία επιθυμεί το ΝΑΤΟ. Αν σε αυτές τις εξελίξεις προστεθούν και σταθερές συνεργασίες που η Αθήνα διατηρεί σε διασυνοριακό επίπεδο με τη Βουλγαρία, αλλά και τη Σερβία ως προς την εκπαίδευση των ειδικών δυνάμεων, το εύρος έκτασης της αποκαλούμενης αμυντικής διπλωματίας διευρύνεται. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή