Σπήλιος Λιβανός: Συναίνεση για τις μεγάλες θεσμικές προκλήσεις

Σπήλιος Λιβανός: Συναίνεση για τις μεγάλες θεσμικές προκλήσεις

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κυβέρνηση, μετά τις πρώτες επιτυχημένες κινήσεις της για την επανεκκίνηση της οικονομίας, στρέφεται στα τρία μεγάλα θεσμικά ζητήματα: την ολοκλήρωση της αναθεώρησης του Συντάγματος, την ψήφο των αποδήμων Ελλήνων και τον εκλογικό νόμο. Ζητήματα που δεν προσφέρονται για λαϊκισμούς και μικροπολιτικούς τακτικισμούς, αλλά απαιτούν ευρεία συναίνεση. Ως προς τη συνταγματική αναθεώρηση, οι εργασίες της αρμόδιας επιτροπής βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη. Δεν θα αφήσουμε άλλη μια διαδικασία αναθεώρησης να πάει χαμένη. Οι ευθύνες της προηγούμενης πλειοψηφίας είναι γνωστές, αφού εμπόδισε την αναθεώρηση κρίσιμων άρθρων, όπως το αρ. 16 για την ίδρυση ιδιωτικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων και το αρ. 24 για το περιβάλλον. Εντούτοις, ανάμεσα στις προτεινόμενες προς αναθεώρηση διατάξεις υπάρχουν και ορισμένες εμβληματικές, βαρύνουσας πολιτικής σημασίας.

Μία εξ αυτών είναι το άρθρο 32 παρ. 3 Συντάγματος, που ορίζει τον απαιτούμενο αριθμό βουλευτών για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας (ΠτΔ). Η μη εκλογή ΠτΔ από αυξημένη πλειοψηφία αποτελεί έναν από τους πιο συχνούς λόγους πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. Προκειμένου λοιπόν να μην διαταράσσονται οι πολιτικοί κύκλοι και να υπάρχει ορίζοντας τετραετίας, θα πρέπει να αποσυνδεθεί η εκλογή του ΠτΔ από τη διάλυση της Βουλής, κάτι που πλέον αποτελεί κοινό τόπο. Εξάλλου, και το ισχύον Σύνταγμα προβλέπει την εκλογή του Προέδρου από απλή πλειοψηφία, αφού όμως έχουν μεσολαβήσει εκλογές.

Tο άρθρο 86 περί της ευθύνης υπουργών πρέπει κι αυτό να τροποποιηθεί, ώστε να εξαλειφθεί η σκανδαλώδης αποσβεστική προθεσμία που οδήγησε αρκετές υποθέσεις στο αρχείο. Οφείλουμε να διασφαλίσουμε ότι δεν θα υπάρχουν «παραθυράκια» απαλλαγής για τους ασκούντες τα υπουργικά καθήκοντα.

Το δικαίωμα ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού αποτελεί εξίσου σοβαρό θεσμικό ζήτημα, δεδομένης και της αθρόας μετανάστευσης των τελευταίων ετών. Παρότι κατοχυρώνεται συνταγματικά από τα άρθρα 51 παρ. 4 και 108 του Συντάγματος, ουδέποτε μέχρι σήμερα υπήρξε σχετική νομοθετική πρωτοβουλία. Πλέον, όλοι οι πολίτες που έχουν την ελληνική ιθαγένεια και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους θα μπορούν να ψηφίζουν από τον τόπο μόνιμης διαμονής τους και η ψήφος αυτή θα προσμετρείται στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα.

Με μόνη κόκκινη γραμμή την ισότητα της ψήφου των αποδήμων και εκείνης των Ελλήνων του εσωτερικού, ο πρωθυπουργός προσήλθε στον διάλογο με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, όπου και διαπιστώθηκαν περιθώρια σύγκλισης, πλην του ΣΥΡΙΖΑ, που εμμένει στην αντισυνταγματική πρότασή του. Συγκροτήθηκε δε και σχετική επιτροπή στο υπουργείο Εσωτερικών που θα εξετάσει το ζήτημα.

Τρίτο κρίσιμο θέμα αποτελεί η αλλαγή του εκλογικού νόμου. Η βόμβα του ΣΥΡΙΖΑ στα θεμέλια του πολιτικού μας συστήματος πρέπει να απενεργοποιηθεί. Η Ελλάδα χρειάζεται πολιτική και οικονομική σταθερότητα, που θα επιτευχθεί μόνο με σταθερές κυβερνήσεις. Προς τον σκοπό αυτό, η Ν.Δ. θα επαναφέρει την ενισχυμένη αναλογική με τη χορήγηση μπόνους εδρών στο πρώτο κόμμα. Αυτό είναι αναγκαίο, αφού η απλή αναλογική οδηγεί σε παράδοξα, όπως αυτό που θα συνέβαινε στις εκλογές του Ιουλίου εάν ίσχυε το σύστημα του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η Νέα Δημοκρατία με 40% θα εξέλεγε μόνο 130 βουλευτές αντί των 158. Πρόκειται για την τέλεια συνταγή ακυβερνησίας. Η κυβέρνηση δεν προτίθεται να εκβιάσει πρόωρες εκλογές. Εάν δεν βρεθεί η αυξημένη πλειοψηφία των 200 βουλευτών για να αλλάξει ο νόμος από την επόμενη εκλογική αναμέτρηση, τότε η χώρα θα οδηγηθεί σε διπλές κάλπες και όλοι θα τεθούν προ των ευθυνών τους.

Τα ανωτέρω θέματα μπορούν να σηματοδοτήσουν την απαρχή μιας νέας εποχής σταθερότητας και ομαλότητας για την πατρίδα μας. Η συναίνεση είναι αναγκαία. Δεν υπάρχει χώρος για στείρα πολιτική αντιπαράθεση. Η Ελλάδα τού αύριο δεν μπορεί και δεν πρέπει να περιμένει.

* Ο κ. Σπήλιος Λιβανός είναι κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή