Δίκη Χρυσής Αυγής: Ο Μίχος άδειασε τοπική Νίκαιας και διέψευσε Ζαρούλια

Δίκη Χρυσής Αυγής: Ο Μίχος άδειασε τοπική Νίκαιας και διέψευσε Ζαρούλια

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για πρώτη φορά στα τέσσερα χρόνια διεξαγωγής της δίκης της Χρυσής Αυγής φάνηκαν τόσο έκδηλα οι εσωκομματικές έριδες και τα σημάδια της μακράς κρίσης της νεοναζιστικής οργάνωσης. Κατά τη χθεσινή απολογία του, ο πρώην βουλευτής της Νίκος Μίχος ανέτρεψε τον ισχυρισμό ότι ο Νίκος Μιχαλολιάκος έμαθε για τη δολοφονία Φύσσα την επόμενη ημέρα, άφησε υπόνοιες για σφετερισμό χρημάτων, παραδέχτηκε ότι η επίθεση κατά των Αιγύπτιων αλιεργατών στο Πέραμα έγινε από χρυσαυγίτες της Νίκαιας και έβαλε στο κάδρο της ευθύνης πρωτοκλασάτα στελέχη.

Ο Μίχος αποχώρησε από τη Χρυσή Αυγή τον Σεπτέμβριο του 2017. Ο μέχρι πρότινος δικηγόρος του στη δίκη για την υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης, Γιάννης Ζωγράφος, παραιτήθηκε και ο πρώην βουλευτής όρισε ως συνήγορό του τον Στυλιανό Γρηγορίου, με σκοπό να προβάλει τη νέα γραμμή που θα ακολουθούσε. Η διαφοροποίησή του ήταν τόσο έντονη που ο δικηγόρος του Μίχου αποκάλεσε χθες «φασιστάκο» τον συνήγορο του Μιχαλολιάκου, για να ακολουθήσει ένα πρωτοφανές λεκτικό επεισόδιο στην πλευρά της υπεράσπισης.

Κατά την απολογία του, ο Μίχος υποστήριξε ότι δεν είχαν δοθεί μπροστά του εντολές από την ηγεσία για παράνομη πράξη. Ανέφερε, πάντως, ότι ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής έμαθε για τη δολοφονία του Φύσσα τη βραδιά της τέλεσής της. Ο Μίχος είπε ότι μίλησε εκείνη τη νύχτα στο τηλέφωνο με τον συγκατηγορούμενό του Γιάννη Λαγό, ο οποίος φέρεται να ωρυόταν λέγοντας ότι «ο Μιχαλολιάκος και οι πάντες βρίζουν». Οταν ρώτησε ποιος ήταν ο δράστης, ο Λαγός φέρεται να του απάντησε «αυτός ο ηλίθιος», δίνοντας την εντύπωση ότι μπορεί να γνώριζε τον Ρουπακιά. Ο ισχυρισμός για την ενημέρωση Μιχαλολιάκου επιβεβαιώνει τις τηλεφωνικές κλήσεις που περιλαμβάνονται στη δικογραφία. Σύμφωνα με το σχετικό υλικό, σχεδόν 40 λεπτά μετά τη δολοφονία, στις 00.37 της 18ης Σεπτεμβρίου 2013, ο Μιχαλολιάκος φέρεται να καλεί τον Λαγό και αμέσως μετά να δέχεται πάλι κλήση από τον Λαγό. Οσα είπε ο Μίχος διαψεύδουν τη σύζυγο του Μιχαλολιάκου, Ελένη Ζαρούλια, η οποία υποστήριξε ότι ενημερώθηκαν για τη δολοφονία την επόμενη ημέρα.

Ο Μίχος ήταν καταγγελτικός για τον τρόπο με τον οποίο η κεντρική ηγεσία της Χρυσής Αυγής χειρίστηκε το θέμα του Γιώργου Ρουπακιά. Είπε ότι έπρεπε να υπάρξουν διαγραφές. Το ίδιο φέρεται να είχε ζητήσει και μετά την επίθεση χρυσαυγιτών κατά των Αιγύπτιων αλιεργατών στο Πέραμα. Μάλιστα, παραδέχτηκε την εμπλοκή μελών της τοπικής οργάνωσης Νίκαιας στο συμβάν και τόνισε ότι ήταν «ηλίθιοι», γιατί φορούσαν μπλούζες της Χρυσής Αυγής. Τόνισε ακόμη ότι οι τοπικές έδιναν αναφορές στα κεντρικά γραφεία, τις οποίες παραλάμβανε ο Λαγός. Σχετικά με τις εισφορές και το πού κατέληγαν τα χρήματα όταν η Χρυσή Αυγή σταμάτησε τη διανομή συσσιτίων, ο Μίχος λέει ότι είχε ζητήσει να γίνει σχετικός έλεγχος, αλλά τον είχαν συμβουλέψει να μην ασχοληθεί με το θέμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή