Ανοίγει ο διάλογος για τους δήμους

Ανοίγει ο διάλογος για τους δήμους

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διάλογο… μέχρις εξαντλήσεως υποσχέθηκε στους δημάρχους ο υπουργός Εσωτερικών κ. K. Σκανδαλίδης για όλα τα θέματα της Αυτοδιοίκησης, με σημεία αιχμής αυτά που αφορούν στην οργάνωση των λειτουργιών των μητροπολιτικών κέντρων -κυρίως Αθήνα, Θεσσαλονίκη- καθώς και τα θέματα των προσλήψεων.

Χθες, στην πρώτη συνάντησή του με τη διοίκηση της ΚΕΔΚΕ, ο υπουργός ανακοίνωσε την έναρξη του διαλόγου για τα μητροπολιτικά κέντρα, διάλογος που δεν απέκλεισε να καταλήξει σε νομοθετική ρύθμιση, ακόμα και πριν από τις επόμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές του Οκτωβρίου. Στο αίτημα των δημάρχων, όπως το παρουσίασε το πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ κ. Π. Κουκουλόπουλος, για Αυτοδιοίκηση Μητροπολιτικών Κέντρων ο υπουργός δεσμεύθηκε να αποστείλει τη Δευτέρα σε όλους τους συναρμόδιους φορείς μελέτη του Παντείου Πανεπιστημίου -για λογαριασμό του υπουργείου- που παραθέτει τέσσερα εναλλακτικά σενάρια για την οργάνωση των μητροπολιτικών λειτουργιών, προκειμένου να ξεκινήσει ο διάλογος, ο οποίος σε πρώτη φάση θα γίνει στο πλαίσιο διακομματικής επιτροπής που θα συγκροτηθεί στο υπουργείο Εσωτερικών.

Οι ρυθμίσεις

Ο κ. Σκανδαλίδης επιφυλάχθηκε για τον χρονικό ορίζοντα των σχετικών ρυθμίσεων, καθώς, όπως είπε, αυτές μπορεί να γίνουν πριν από τις δημοτικές εκλογές, μόνον όμως στην περίπτωση που το μοντέλο το οποίο θα αποφασιστεί δεν θα προβλέπει την άμεση εκλογή από το εκλογικό σώμα νέων οργάνων Μητροπολιτικής Αυτοδιοίκησης. Καθώς ήδη ο κ. Σκανδαλίδης έχει απορρίψει την πρόταση για συγκρότηση μητροπολιτικού δήμου και εκλογή υπερδημάρχου, έχει επίσης απορρίψει το μοντέλο «μητροπολιτικού» υπερνομάρχη και την άσκηση των μητροπολιτικών λειτουργιών από τον νομάρχη και το νομαρχιακό συμβούλιο, δεν θεωρείται απίθανο να θεσμοθετηθούν οι ρυθμίσεις για τα μητροπολιτικά κέντρα πριν από τις εκλογές.

Πάντως, για το ίδιο χρονικό διάστημα μέχρι τις εκλογές ο υπουργός απέκλεισε κάθε αλλαγή σε νομαρχίες και περιφέρειες, καθώς και αλλαγές που αφορούν το γεωγραφικό επίπεδο (νομός ή περιφέρεια) λειτουργίας του δεύτερου βαθμού αυτοδιοίκησης.

Οσον αφορά στα οικονομικά των δήμων, ο κ. Σκανδαλίδης ήταν κατηγορηματικός. Για την αναμόρφωση του ισχύοντος νομικού πλαισίου, σαφώς, όπως είπε, τα έσοδα των δήμων από τον κρατικό προϋπολογισμό θα συνεχίσουν να υπάρχουν, αλλά θα έχουν μόνο εξισορροπητική λειτουργία για τη σύγκλιση των ανισοτήτων που υπάρχουν στους κόλπους της Αυτοδιοίκησης. Σαφής επίσης ήταν ότι, στο πλαίσιο της φορολογικής μεταρρύθμισης, θα επιδιωχθεί η φορολογική αποκέντρωση με ανακατανομή των πόρων υπέρ της Αυτοδιοίκησης γιατί «η λογική άλλοι εισπράττουν και άλλοι διαχειρίζονται έσοδα από φόρους πρέπει να σταματήσει».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή